Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky. Mám 13 měsíční dceru, je narozená předčasně, takže korigo je jí teď rok a moje otázka - co všechno umělo vaše dítě v tomhle věku? Jsem na FB ve skupince stejně starých miminek a přijde mi, že všichni jsou strašně napřed 😞 Pohybově je na tom malá dobře, obchází nábytek, leze jako drak, sedí, vyleze na gauč atd., ale jinak umí dát placáka, strkat míčky do domečku, dát míček do koulodráhy, občas udělá papá a to je asi tak všechno, neumí paci paci, jak je veliká, nedá na sebe dvě kostky, nenavléká kroužky, spíš si všechno strká do pusy nebo tím tříská o sebe. Umí máma, táta, bába, dede, nene, papa… ale podle mě nechápe kdo je kdo, neumí rozeznat zvířata na obrázcích. Oční kontakt udržuje, má ráda společnost, jiné děti, zvířata, ale buď vůbec nerozumí tomu, co jí říkám anebo mě ignoruje, na NE se směje a pokračuje v činnosti. Všichni se chlubí, jak jejich dítě umí to a ono, pomáhají v kuchyni (hází zeleninu do mísy apod.) a my nic, i když předvádím, ukazuju, snažím se… měl to někdo podobně a bylo všechno ok? Dohnalo se to?
Jinak je věčně usměvavá, spokojená, miluju jí, ale už mě napadá, jestli není něco špatně.
Máš normální dítě! Nemá co dohánět. Moje nedonošeně neumělo v roce ani to. Základ je přestat srovnávat.
Me to prijde jako popis normalniho rocniho ditka
nebala bych se vubec ![]()
Nase ma taky 13 mesicu. Ted zacina chodit..no chodit… 5 kroku a pad ![]()
Ukazuje na veci co ji zajimaji. Sleduje auta, psy, motorky…
Zvuky zvirat vubec. Jen psa, protoze ho mame doma.
Paci, papa, posila pusinky, chape hru na schovku a kdyz ji chce nekdo honit. Navlikne kolecka, postavi 2 kostky na sebe.
Ale urcite se mnou nic nevari, to by dopadlo
i kdyz se pomalu chystam vytahnout ucici vez, aby mi v kuchyni vydrzela dele a ja mohla dovarit atd.
No ale nijak extra cilene se ji nevenuju, ze bych si sedla s cilem ted se neco jdeme ucit, to ne. Ale mame jeste ctyrletou dceru a ta mensi od ni hodne veci odkouka, takze spoustu veci jde samo ![]()
Moje dítě v tomto věku taky neumělo to co tvoje a je též předčasně narozené. Ale nikdy jsem s nikým nesrovnávala, takže jsem se nehroutila. Začalo chodit někdy v 15měsících. Mluvit o hodně později než ostatní. A je naprosto v pořádku a nikdy mě nenapadlo, že by snad mělo něco dohánět. Vždyť má před sebou celý život ![]()
Ve čtyřech letech pozná více zvířat než já, všemu rozumí, hezky mluví atd.
Nemůžeš děti srovnávat. Užij si svoje dítě a jeho pokroky, raduj se s ním ze života a nepřemýšlej co by už mělo umět, aby ti neunikala krásná přítomnost s ním právě teď. A nesnaž se tak. Neboj, až přijde sám tak spolu budete vařit, zatím si může bouchat na hrnec
Pak ještě budeš vzpomínat na čistou kuchyň, když ho mouka nezajímala. ![]()
Přestaň se s ostatními dětmi srovnávat jinak se z toho zblázníš. Užívej si společné chvíle v klidu. Neboj, všechno bude umět ![]()
Moje děti v roce uměly připravit steak na medium a natočit mi k němu pivo, zatímco se opaluji na terase
Máš úplně normální dítě, přestaň ho porovnávat
Navíc, sociální sítě lidi nutí sdílet jen to dobré, to, čím se mohou pochlubit. Nikdo ti tam nenapíše, co jeho dítě neumí
Nestresuj se a užívej si mateřství ![]()
Syn teda toho uměl v roce mnohem méně, kromě pohybu, chodit začal v 10 měsících, teď je mu 2,5 a dodnes ho nebaví hrát si normálně, max něco přebírat, ale radši vším hází a bouchá a nemluví takže myslím, že máš normálně šikovné dítě ![]()
Moje v tomto věku skládala dlouhé souvětí.. zrovna začínala počítat… do roku a půlroku uměla do stovky… na to máte čas to dopilovat
![]()
Nevěřila bych všemu, co napíšou maminy na fb skupinku, myslím že dost z nich bude prilepsovat. Podle mého je tvé dítě absolutně v pořádku a normální ![]()
Hele v klidu, ony ty maminky rady pribarvuji.
Děcko náhodou se trefí okurkou do misky a hned ji pomáhá udělat salát ![]()
Já mám 14 měsíčního syna, umí chodit, fyzicky je zdatný náramně. Mluvit neumí ani slovo, kroužky navlekat umí, ale vůbec ho to nezajímá. Nejradši něčím clouma nebo boucha🤣. Jeho ségra zase v roce mluvila a jedla lžičkou, ale chodit začala skoro ve dvou letech. Podle mě toho tvoje dítě umí dost a nemá co dohánět.
@heluska1992 píše: Více
Nahodou… Náš kluk umí z mísy zcela neomylne vyndávat. A co vylovi, to hned sní
. Takže v kuchyni mi pomáhá hodně.
@Eva2610 nápodobně ![]()
Ne asi si pochopila, jak to myslím.
Děcko proste něco udělá náhodou a hned už to umí, udělalo to cíleně a chtělo máme pomoci.
Jestli te to uklidní, tvoje dcera oproti mému 13ti mesicnimu synovi umí ještě hodně
Nechávám mu čas, u prvního to bylo podobné, ale tam mě to frustrovalo, protože jsem se mu fakt věnovala na 100%, chodila s ním na rehabilitace, dokonce první měsíce i Vojtovka (podle fyzio zbytečná, ale dr to doporučila). Teď chodíme k jiné dr a ta to taky nehrotí. Ale zase teď ten čas musím dělit mezi oba kluky a do toho barák, takže u něj nesedím celé dny jako u prvního. V roce si začal teprv stoupat, ale je celkem váhou mimo tabulky, takže jsem to chápala. Druhý den už si to štrádoval kolem nábytku. Nějak zvládá i chůzi za ruku, ale myslím, že se dlouho nepustí.
Umí Teda pacipaci a zamavat kdyz rekneme papa, to je asi všechno. S hračkami si hraje podle 3leteho bráchy, tudíž hází a mlátí se vším. V roce začal říkat bába, druhý den máma, ale pochybuji, ze vůbec věděl co to znamená. Pak najednou zase přestal a teď jenom gagaga
Důležitý je nesrovnávat, jinak zešílíme
Úplně mě irituje, když mi někdo na ulici rekne tohle ještě neumí jo? Naše Anča už to uměla v šesti měsících
Všechno se naučí ![]()