Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, já už fakt nemůžu.
Můj syn je extrémně urvane dítě, za den řve fakt snad 100×.
Na hřišti scéna, v obchodě scéna, doma se nudí, takže scéna.
Minuly týden jsem byla s kamarádkou co má 3 děti. Dvojčata ( cca o měsíc starší ) a 3 letou.
Ta jen kroutila hlavou, jak to zvladam. Její děti v klidu si všechny hrály.
S touto reakci se setkávám často. V mem okolí mají opravdu všechny holky takové ty klidné děti.
Synovi nic není, proste se naštve.
Od září jde do dětské skupinky na 2-3 dopoledne v týdnu.
Babičky tarka nefunguji, to jim nemám za zle, jsou to naše děti.
Partner často v práci až do večera, takže já na vše sama.
Navíc v noci se neustále budí, takže já se ani v noci poradně nevyspim.
Měl to někdo podobně?
Přejde to?
Ta skupinka v září me uklidňuje
@heluska1992 píše: Více
To víš, že to přejde. Otázka je kdy ![]()
Jak reaguješ na jeho scény?
Okolo 18 měsíců měla naše dcera úplně nejhorší záchvaty (aspoň zatím- jsou jí dva a pár týdnů teď, ještě uvidíme co 3. rok
), okolo 20-21 měsíce začala mluvit (předtím minimálně) a strašně se to zlepšilo.
Teď máme 1-2 tantrum za den a někdy ani to ne, zato okolo těch 18 měsíců to bylo absolutně u všeho- každé jídlo, přebalení, převlečení, atd.
Já si zpětně říkám, že už se chystalo to mluvení v mozečku a ještě nebylo uzrálé, a proto tak vyváděla. Měla i takové ty noční děsy. Taky si tehdy nehrála moc „na něco“, s panáčky atd, teď jede pořád něco, a taky mi přijde že jí to ty emoce uklidňuje.
Jo a dětská skupinka toho u nás zlepšila strašně moc ![]()
@unuděná
Já zkouším vše, cupnout si a roztáhnout ruce ( to znamena, ze se muže jít pomazlit.
Už sem to parkrat ignorovala, ale to je snad nejhorší.
Vysvětluji, mluvím, to asi funguje nejvíc, ale člověka to po 150× denně už proste nebaví.
Nám třeba v tomto věku nejlépe na amoky fungovalo odvedení pozornosti a v případě, že nebyl čas, prostě ukotvení do kočárku a odchod z místa činu ![]()
@unuděná to praktikuji, v obchodě nebo při odchodu z hřiště.
Bohužel pak zvladne rvát klidně 20minut ![]()
To je nic, syn měl období, kdy takhle vydržel řvát i hodiny
![]()
Ne, dělám si legraci jen proto, že už to mám dávno za sebou, tehdy jsem byla taky na mašli, to mi věř
Ale nezbývá, než to přežít ![]()
Ono je s kazdym dítětem něco. Naše starší byla klidná, nicméně teď ji budou čtyři a dělá děsný scény. Mladší je na scény malej, ale zase není rád omezován, takže přebalování a prevlikani je strašný, pořád mi chce utíkat a vresti, kdyz nemůže. Navíc blbě spí. A když maj den a je povyk od rána, tak se občas nechovám jako příkladna matka. Spánkovy deficit moji toleranci dost snižuje. Starší chodí do dětský skupiny a na dělání scén to nemá vliv. Chodi tam, aby byla s detma, mně to nepomáhá v ničem. Můj muž tvrdí, že to určitě jednou prejde
.
Az na to ze teda syn v noci spi, tak to mam stejne. Pripada mi, ze popisuješ uplne normalni zdrave ditko
synovi je 21 mesicu, za tri tydny prijde na svet dalsi, tak si rikam, ze snad bude za odmenu abych se z toho nezblaznila a nebo se uklidnuju tim, ze si budou hrat spolu ![]()
@vabarbora prave ze většina má v okolí opravdu klidně děti a koukají na me, proč by nemel vydržet hodinu v kočárku, když si dáme v kavárně kafe
Chodím jenom do kaváren s dětským koutkem. Ani jedno moje dítě nebaví sedět a koukat, jak piju kafe. Máš normální dítě. A tvoje kámošky maj holt štěstí na klidně děti. Stejně tak někdo má štěstí a dítě mu spí. To neznamená, že ty nespici jsou divný. Zejména prvomatky mají pocit, že je to jejich chyba nebo jejich zásluha, ale ono to do značné míry je tím ditkem.
@heluska1992 taky mi v kocarku nikdy nevydrzel a nespal, vzdycky si rikam ze to ani neni normalni kdyz vidim ty ostatni spici a hodny deti
v obchode a v restauraci stredem pozornosti, protoze se vsim triska a rve, je to docela ocistec nekam jit
vzdycky jsem z toho spis ve stresu, nez abych si odpocinula
doma je to taky sileny, protoze ho jen tak neco nezabavi.. nastesti mam chlapa casto doma a hodne mi pomaha, jinak bych to taky zvladala horko tezko, takze to uplne chapu.. kamaradek s detma moc nemam, takze nemam s kym moc porovnat no ![]()
Jo, kolem roka mi udělala hysterickou scénu na návštěvě u kamardky. Oblikala jsem ji v leže u hlavních dveří. Taky si to kamarádka pamatuje velice přesně. Pak v obchodě kdy se válela na zemí a odchody z hřiště kdy vzteky trhala trávu. V lese kousla do kořenů. Doma tluče do zdi. V takových chvílích je úplně nejlepší počkat až to přejde.
někde v rohu. Poslední krátký histeraky byl kvůli novým botám a tričku. Už to není tak divoký. Jsou kratší ty scény
@heluska1992 takové řeči okolí jsou nejlepší. U nás taky neexistuje, abychom si v klidu někam sedli. Zvlášť jak jsou teď ty vedra, tak venku chtějí být dost málo. Procházku kočárem někdy snese, někdy řev na celé město. To samé i jízda autem
. Někdy je těžké to zpracovat, ale každé dítě má prostě jiný temperament, jinou osobnost. Pak se ještě do výchovy a tvé frustrace dokáže samozřejmě promítnou tvá nálada, únava, hromada zodpovědnosti ale taky to, jak si ty sama byla vychovávána. Je to neskutečný zrcadlo. ![]()