Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, tak se mě včera zeptal mladší syn, jaktože člověk pod vodou vydrží maximálně pár minut a kapr na suchu přeci jen znatelně déle. Přiznám se, že fakt nevim, ale jelikož holky na emiminu vědí vše, dávám to do placu. Dík
Jinak ale - kapry netejráme ![]()
Tak teď si mě dostala.Tak ryba je vodní,proto má žábra,a neumí žít na vzduchu,jako my.A my nemáme žábra,tak zas nemůžem pod vodu.Ale to jsem ti moc teda neporadila.
no řekla bych že proto, že člověk pod vodou dýchat nemůže vůbec, proto se mu nedostává kyslík, kdežto kapr na vzduchu dýchat může, takže se mu určité množství kyslíku dostává ![]()
No já předpokládám, že díky tomu, že kapr též potřebuje kyslík a dokáže ho i aspoň trochu vstřebat ze vzduchu, kdežto člověk z vody žádný vzduch nevyfiltruje, nemaje žábry. Ale nevím, třeba to někdo bude vědět přesně ![]()
Asi je kapr přes žábry přece jen schopen přijmout trochu kyslíku, kdežto naše plicní sklípky na vodu stavěné nejsou kyslík si z toho nevezmem, vodu vydechnout neumíme, tak je s námi ámen. Teda to si myslím třeba je tu nějaký odborník
. Kolik je synovi? Já měla tuhle od syna dotaz na penisovou kost, pochopitelně před návštěvou
.
no ja bych řekla, že ve vodě je kyslík (H2O2) takže ryba si z vody bere kyslík. Tudíš nad vodou vydrží dýl dýchat, protože kyslíku j tu dostatek, ale zase jí chybí voda a umře žízní
Teda něco na ten zpusob bych řekla, ale fakt nevím jak přesně to je ![]()
Ahoj, dobrý ![]()
já bych to vysvětlitla nějak přiměřeně věku. Prostě člověk není kapr, je to jako kdybys porovnávala jak je možný, že auto jede na benzín a varná konvice na elektřinu..
Pták létá, člověk ne..
Slepice snáší vajíčka, mamka rodí mimina
snažia bych se poukázat na další rozdíly mezi živočišnými druhy ![]()
Zvířátka jsou prostě šikovnější než lidi
Ryba potřebuje stejně jako člověk k životu kyslík. Ten se dá získat ze vzduchu, tak i z vody. Ale ryba to má jednodušší v tom, že kyslík nezískává tím, že do sebe nacucne vodu nebo vzduch, ale že si to nechá projít těma žábrama. Takže i když je na suchu, žábry pořád používá a tudíž získává kyslík. Člověk pod vodou se nadechnout nemůže, ale ryba na vzduchu svým způsobem ano
Nic jiného mě nenapadá ![]()
Osmotické jevy v plicích po proniknutí vody asi nepobere, co ![]()
Pipet píše:
Osmotické jevy v plicích po proniknutí vody asi nepobere, co
Nevim, možná jo, je mu jedenáct a mimochodem je samá zákeřná otázka.
Pipet píše:
Osmotické jevy v plicích po proniknutí vody asi nepobere, co
Tak to nepoberu ani já ![]()
myšanda26 píše:
Asi je kapr přes žábry přece jen schopen přijmout trochu kyslíku, kdežto naše plicní sklípky na vodu stavěné nejsou kyslík si z toho nevezmem, vodu vydechnout neumíme, tak je s námi ámen. Teda to si myslím třeba je tu nějaký odborník. Kolik je synovi? Já měla tuhle od syna dotaz na penisovou kost, pochopitelně před návštěvou
.
Paoloska píše:myšanda26 píše:
Asi je kapr přes žábry přece jen schopen přijmout trochu kyslíku, kdežto naše plicní sklípky na vodu stavěné nejsou kyslík si z toho nevezmem, vodu vydechnout neumíme, tak je s námi ámen. Teda to si myslím třeba je tu nějaký odborník. Kolik je synovi? Já měla tuhle od syna dotaz na penisovou kost, pochopitelně před návštěvou
.
![]()
![]()
taky dobrej. Ale jinak tak nějak to s tím kaprem asi bude, zní to logicky.
klid, můj bývalý kolega si taky myslel, že má v penisu kost. akorát mu bylo 26. ![]()
Rybí žábry se od našich plic liší jen mechanikou fungování, kdyslík se z nich vstřebává stejně.Pro vstřebávání kyslíku je potřeba poměrně dost velká plocha. U plic jsou to plicní sklípky, které se nafukují podtlakem tvořeným bránicí v prostoru mezi plicemi a hrudní stěnou. Rybí žábry jsou takové plátky, které promývá tekoucí voda. Na vzduchu se slepí k sobě a tak nemají dostatečný povrch v kontaktu se vzduchem. Ryba může trochu kyslíku přijímat, ale nakonec se udusí.
Teď proč se člověk ve vodě utopí? Protože ve vodě není dosatek kyslíku pro žádného teplokrevného živočicha s velkým metabolickým obratem. Všichni savci včetně vodních dýchají vzduch. Ryba je studenokrevná a zdaleka tolik kyslíku nepotřebuje.
Pokusně byla vytvořena kapalina schopna vázat tolik kyslíku jako vzduch - po světě probvěhlo video žijící a dýchající krysy pod vodou (resp. touto kapalinou).
koblizek8 píše:Paoloska píše:klid, můj bývalý kolega si taky myslel, že má v penisu kost. akorát mu bylo 26.myšanda26 píše:
.
![]()
![]()
taky dobrej. Ale jinak tak nějak to s tím kaprem asi bude, zní to logicky.
Ona ta kost ale vážně existuje, má ji většina savců. Mám dojem mimo králíků, zajíců, kytovců a …člověka. Jen jsem si odpověď musela „vygooglit“ Třeba mrož jí má až 70cm dlouhou ![]()