Synova zákeřná otázka

9994
14.12.11 13:25

Synova zákeřná otázka

Ahoj holky, tak se mě včera zeptal mladší syn, jaktože člověk pod vodou vydrží maximálně pár minut a kapr na suchu přeci jen znatelně déle. Přiznám se, že fakt nevim, ale jelikož holky na emiminu vědí vše, dávám to do placu. Dík :mavam: Jinak ale - kapry netejráme ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5misa6
14.12.11 13:30

Tak teď si mě dostala.Tak ryba je vodní,proto má žábra,a neumí žít na vzduchu,jako my.A my nemáme žábra,tak zas nemůžem pod vodu.Ale to jsem ti moc teda neporadila.

• Citovat
  • Upravit
14973
14.12.11 13:32

no řekla bych že proto, že člověk pod vodou dýchat nemůže vůbec, proto se mu nedostává kyslík, kdežto kapr na vzduchu dýchat může, takže se mu určité množství kyslíku dostává ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594

No já předpokládám, že díky tomu, že kapr též potřebuje kyslík a dokáže ho i aspoň trochu vstřebat ze vzduchu, kdežto člověk z vody žádný vzduch nevyfiltruje, nemaje žábry. Ale nevím, třeba to někdo bude vědět přesně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
myšanda26

Asi je kapr přes žábry přece jen schopen přijmout trochu kyslíku, kdežto naše plicní sklípky na vodu stavěné nejsou kyslík si z toho nevezmem, vodu vydechnout neumíme, tak je s námi ámen. Teda to si myslím třeba je tu nějaký odborník :nevim: . Kolik je synovi? Já měla tuhle od syna dotaz na penisovou kost, pochopitelně před návštěvou :lol: .

• Citovat
  • Upravit
18223

no ja bych řekla, že ve vodě je kyslík (H2O2) takže ryba si z vody bere kyslík. Tudíš nad vodou vydrží dýl dýchat, protože kyslíku j tu dostatek, ale zase jí chybí voda a umře žízní :mrgreen: :mrgreen: Teda něco na ten zpusob bych řekla, ale fakt nevím jak přesně to je :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
14.12.11 13:33

Ahoj, dobrý :palec:
já bych to vysvětlitla nějak přiměřeně věku. Prostě člověk není kapr, je to jako kdybys porovnávala jak je možný, že auto jede na benzín a varná konvice na elektřinu..
Pták létá, člověk ne..
Slepice snáší vajíčka, mamka rodí mimina
snažia bych se poukázat na další rozdíly mezi živočišnými druhy :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanzlici
14.12.11 13:34

Zvířátka jsou prostě šikovnější než lidi :-) Ryba potřebuje stejně jako člověk k životu kyslík. Ten se dá získat ze vzduchu, tak i z vody. Ale ryba to má jednodušší v tom, že kyslík nezískává tím, že do sebe nacucne vodu nebo vzduch, ale že si to nechá projít těma žábrama. Takže i když je na suchu, žábry pořád používá a tudíž získává kyslík. Člověk pod vodou se nadechnout nemůže, ale ryba na vzduchu svým způsobem ano :-) Nic jiného mě nenapadá :-)

• Citovat
  • Upravit
24798
14.12.11 13:37

Osmotické jevy v plicích po proniknutí vody asi nepobere, co :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9994
14.12.11 13:54
Pipet píše:
Osmotické jevy v plicích po proniknutí vody asi nepobere, co :lol:

Nevim, možná jo, je mu jedenáct a mimochodem je samá zákeřná otázka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
myšanda26
14.12.11 13:56
Pipet píše:
Osmotické jevy v plicích po proniknutí vody asi nepobere, co :lol:

Tak to nepoberu ani já 8o

• Citovat
  • Upravit
9994
14.12.11 13:57
myšanda26 píše:
Asi je kapr přes žábry přece jen schopen přijmout trochu kyslíku, kdežto naše plicní sklípky na vodu stavěné nejsou kyslík si z toho nevezmem, vodu vydechnout neumíme, tak je s námi ámen. Teda to si myslím třeba je tu nějaký odborník :nevim: . Kolik je synovi? Já měla tuhle od syna dotaz na penisovou kost, pochopitelně před návštěvou :lol: .
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: taky dobrej. Ale jinak tak nějak to s tím kaprem asi bude, zní to logicky. :think:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4671
14.12.11 14:16
Paoloska píše:
myšanda26 píše:
Asi je kapr přes žábry přece jen schopen přijmout trochu kyslíku, kdežto naše plicní sklípky na vodu stavěné nejsou kyslík si z toho nevezmem, vodu vydechnout neumíme, tak je s námi ámen. Teda to si myslím třeba je tu nějaký odborník :nevim: . Kolik je synovi? Já měla tuhle od syna dotaz na penisovou kost, pochopitelně před návštěvou :lol: .
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: taky dobrej. Ale jinak tak nějak to s tím kaprem asi bude, zní to logicky. :think:

klid, můj bývalý kolega si taky myslel, že má v penisu kost. akorát mu bylo 26. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43029
14.12.11 14:27

Rybí žábry se od našich plic liší jen mechanikou fungování, kdyslík se z nich vstřebává stejně.Pro vstřebávání kyslíku je potřeba poměrně dost velká plocha. U plic jsou to plicní sklípky, které se nafukují podtlakem tvořeným bránicí v prostoru mezi plicemi a hrudní stěnou. Rybí žábry jsou takové plátky, které promývá tekoucí voda. Na vzduchu se slepí k sobě a tak nemají dostatečný povrch v kontaktu se vzduchem. Ryba může trochu kyslíku přijímat, ale nakonec se udusí.
Teď proč se člověk ve vodě utopí? Protože ve vodě není dosatek kyslíku pro žádného teplokrevného živočicha s velkým metabolickým obratem. Všichni savci včetně vodních dýchají vzduch. Ryba je studenokrevná a zdaleka tolik kyslíku nepotřebuje.
Pokusně byla vytvořena kapalina schopna vázat tolik kyslíku jako vzduch - po světě probvěhlo video žijící a dýchající krysy pod vodou (resp. touto kapalinou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
myšanda26
14.12.11 14:27
koblizek8 píše:
Paoloska píše:
myšanda26 píše:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: taky dobrej. Ale jinak tak nějak to s tím kaprem asi bude, zní to logicky. :think:
klid, můj bývalý kolega si taky myslel, že má v penisu kost. akorát mu bylo 26. :zed:

Ona ta kost ale vážně existuje, má ji většina savců. Mám dojem mimo králíků, zajíců, kytovců a …člověka. Jen jsem si odpověď musela „vygooglit“ Třeba mrož jí má až 70cm dlouhou :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová