Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, už tady chvilinku hledám ve starších diskuzích, ale nějak jsem na toto téma nenarazila. Zajímá mě co dáváte na Vánoční stůl? Co jíte a co pijete? My třeba ráno začínáme vánočkou s medem, k obědu většinou nejíme nic, manžel kubu, mi je z něj špatně, takže já ho nejím, letos asi udělám trochu polévky, hlavně kvůli dcerce. K večeři máme kapra, bramborový salát, hrachovou polévku s rohlíčkem. Na stůl dávám cukroví, oříšky a ovoce. K pití kupuji džusy, manžel si kupuje pivo. Co pijete a dáváte na stůl vy? Kupujete třeba něco speciálního? My kupujeme oříšky jako pistácie či kešu a ty v průběhu roku moc nemíváme, neb je to předražené jako blázen
Koupíme si je jednou za čas, ale na ty Vánoce je to taková naše tradice. Samozřejmě vlašáky, ale ty máme domácí, takže nekupujeme. Jak to vypadá u Vás?
Tak ja pridam dotaz,zajima me,co na Stedry den obedvate?Kuba mi zas tolik nejdede,pro dite taky nic moc.
Jinak u nas je cukrovi na stole od rana,stejne tak ovoce..tyhle veci na veceri uklizim,mame maly stul ![]()
K piti jak kdy,dzus,vino,cola..
Ahoj. My snídáme vánočku s máslem. K obědu Jsme mívali čočkovou polívku a nějaký slaný jídlo - těstoviny, brambory s něčím (na oběd nic ve zvyku nemáme
A k večeři řízek a salát. Kapra moc nemusíme.
Celý den je na stole cukroví, ovoce - mandarinky, jablíčka, pomeranče, banány, kiwi… Oříšky, ale nejvíc arašídy. Pijeme citronovou limču, colu a po ruce máme pivo na trávení:)
a na stromečku kolekci ![]()
Ahoj
tak u nas je to česko- slovenské
Ráno vianočka, obed tak nejak kto si co vezme.Večera: začíname oplatky s medom: Mame dve polievky- rybaciu a ja robím kapustnicu s hríbami. ďalej kapor so šalátom.Na stole mame ovocie. orechy a cukroví. Vždy robím aj nejaký krémový koláčik- u nas je naj kiwi koláč.Pijeme kto čo chce- šampaňské, Morgan a pod. ![]()
K obědu většinou polévka, vařím dvě s játrovými knedlíčky a zelňačku, jinak si každý jí co chce.Na štědrý večer máme na stole svícen
no a pak talíře s jídlem, žádné oříšky a ovoce, to je jinde
pijeme buď juice, nebo dětské šampáňo, ale spíš juice, jednou mi manžel postříkal celý stůl, připravený, nazdobený
sem myslela že ho umlátím pánvičkou
![]()
Jo jinak u nas se dela na veceri bud cockova polevka nebo hrachovka a nebo kaldoun - polevka s drubezich drubku,lehce zahustena maslovou jiskou,s jatrovymi knedlicky,opravdu luxusni svatecni polevka.
No a jinak je na stole,smazena ryba,kapra tedy moc nemusime kvuli kostem,rizky,nekdy jeste vinna klobasa.
Jsem se špatně vyjádřila
my to taky nemáme všechno na jednom stole, ovoce cukroví a ořechy jsou v obýváku, jíme v kuchyni. ![]()
K snídani vánočku, k obědu polívku - tady tápu, zelňačka mi u dětí neprojde, tak musím vymyslet jinou, k večeři smažený kapr s br. salátem. Plus cukroví a ovoce. Večer dobré víno. Dá se říct, že rodinné tradice teprve vytváříme - kombinace manželovy a mé rodiny, takže se ráda poučím i o něčem novém.
Zajímavé kolik lidí jí hrachovku jako štědrovečerní jídlo. My doma dělali vždy rybí polívku, ale přítel jí nesnáší, že prej je z pajšlu no z hlavy, jiker a mlíčí ji dělám, co by chtěl
Tak jsem si uvařila vždy jen trochu pro sebe, ale letos se asi taky přeorientuju na hrachovku k obědu i kvůli dětem neboť tam nehrozí kůstka.
A začínám i uvažovat o jiné rybě než je kapr. Co amur? Znáte někdo, jdou z toho ty klasické řízky k br. salátu?
Gina108 píše:
Zajímavé kolik lidí jí hrachovku jako štědrovečerní jídlo. My doma dělali vždy rybí polívku, ale přítel jí nesnáší, že prej je z pajšlu no z hlavy, jiker a mlíčí ji dělám, co by chtělTak jsem si uvařila vždy jen trochu pro sebe, ale letos se asi taky přeorientuju na hrachovku k obědu i kvůli dětem neboť tam nehrozí kůstka.
A začínám i uvažovat o jiné rybě než je kapr. Co amur? Znáte někdo, jdou z toho ty klasické řízky k br. salátu?
Tak ta lusteninova polevka je snad nejaka tradice,znamena to stesti nebo penize
?Drive se myslim jedla,az pak se nejak vetrela ta rybi,doufam,ze nekecam teda ![]()
to my máme všechno, co už bylo napsané + bílou klobásu u večeře, tam si většinou každý dá kousek od kapra, řízku i klobásy
(ale ve finále jsou to Vánoce mých rodičů, jezdím totiž pořád k nim
)
mě by zase zajímala ještě jedna věc: jak zdobíte vánoční stůl? chtěla bych ho něčím ozvláštnit, udělat prostě slavnostnější, vy určitě budete mít tisíc nápadů ![]()
Ahoj, tak my snidame taky vanocku, na obed jsme mivali kubu nebo vinnou klobasu, kdyz jsem byla jeste s nasima, ted delam jen tu vinnou a kasi. K veceri je rybi polivka s opecenym rohlikem nebo houstickou a kapr a salat. Davame si aperitiv cinzano a pak kdo co raci… letos misto cinzana planuju rychle spunty
behem celeho dne uzdibujeme cukrovi, ovoce, orisky… pak se divime, proc jsme ztloustli ![]()
![]()
![]()
Eemii píše:Gina108 píše:Tak ta lusteninova polevka je snad nejaka tradice,znamena to stesti nebo penize
Zajímavé kolik lidí jí hrachovku jako štědrovečerní jídlo. My doma dělali vždy rybí polívku, ale přítel jí nesnáší, že prej je z pajšlu no z hlavy, jiker a mlíčí ji dělám, co by chtělTak jsem si uvařila vždy jen trochu pro sebe, ale letos se asi taky přeorientuju na hrachovku k obědu i kvůli dětem neboť tam nehrozí kůstka.
A začínám i uvažovat o jiné rybě než je kapr. Co amur? Znáte někdo, jdou z toho ty klasické řízky k br. salátu??Drive se myslim jedla,az pak se nejak vetrela ta rybi,doufam,ze nekecam teda
Naše babička říká, že penízky. A pod stromkem je šupina z kapra, která se dává do peněženky a Vánočka- to myslím, aby byl příští rok hojný. A od stolu nevstáváme, než všichni dojí, protože kdo vstane první, ten bude nemocný, nebo zemře
(tuhle tradici nesnáším, ale bojím se jí porušit
)
ahoj,
my ráno vánočku, k obědu hrachovou polívku (předloni jsme měli lososovou se špenátem) a k večeři bramborový salát a děláme lososa pečeného v troubě, kosti se krásně rozpečou, nemusíme stát u plotny a smažit a nikde nic nesmrdí…
takže u nás je to už pár let losos, a zatím nic měnit nebudem