Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Kallkapa píše:Any píše:Botou házíme taky až po dárkách i olovo až po
hrachorybi polevka![]()
![]()
![]()
to je super.a original
.Jinak ostatni zvyky jako krajeni jablek,pousteni lodek,hazeni botou a pod.delame az po dareckach.. to mi pripomnelo,ze jeste nemam ty lodicky..
Njn, naši to vždycky natahovali co nejdéle abychom byli straaašně natěšení a už nám to všem zůstalo, prostě tradice
a lijes to olovo klicovou dirkou?
(jako ne ve dverich,ale dirkou v klici
)a pozor,lit by mela panna ![]()
boubelka76 píše:skritek Petra píše:moooc hezký
Holky, kdyz uz jsme u te diskuze, hodte sem nejakou fotecku, at me inspirujete trosicku, ja posilam z lonska![]()
Dekujeme ![]()
skritek Petra píše:Kallkapa píše:Prosim, prosim, … rekni mi proc lavor s vodou, proc cesnek, proc sul? … znam jen chleba s medem, ale to z jineho nez krestanskeho nabozenstvi … tak to sem netahamAny píše:U nás je tradice, že nikdo od stolu vstát nesmískritek Petra píše:jasanAny píše:Any, to jako fakt? Ja nevstavam
vstavani od stolu-hospodyne muze… toz jestli to mas podlozene, tak jaktoze se takto trapim kazdy rok???
… letos vstavat budu
,u nas se to tak vzdy tradovalo.Samozrejme,ze si ty zvyky kraj od kraje upravovaly,nekdo ve straseni jeste pritvrdil
,ale tak v tech chaloupkach byvalo docela malo mista,stul a moooc lidi u nej,takze vsechno jidlo o vsech chodech tam slo tezko vyskladat..
Takže se u jídla ani nedá hýbat jak jsou všichni obložení
Pod talířem máme peníze a šupiny. Další věci na štědrovečerním stole, které normálně nemáme (chleba, sůl, med, česnek když je místo bible). Pod stolem lavor s vodou
Njn, tradice
Polévky máme dvě hrachovou a hrachovorybí (smíchaná rybí s hrachovkou). Začínáme polévkou a po salátu a rybě (řízku) jíme ještě vánočku s medem a čaj - pořád nikdo nevstává
Pak se ještě rozkrojí jablko a pak až zvoní ježíšek
.
… ale taky mame
Lavor s vodou pod stůl se dává proti nemocem - abys byla celý rok zdravá, česnek posiluje, med chrání před zlem , sůl teď přesně nevím
chleba, tuším že abys měla po celý rok vždy na chléb. Vánočku z medem jíme po jídle abychom byli celý rok sladcí a milovaní
(Ježiši vždyť já už ani nevím proč, že některé věci děláme
) Jinak jsem zapomněla napsat, vždy chystáme talíř navíc (pro pocestný) a nikdy jídlo nedojídáme úplně, vždy trošku v talíři necháme dušičkám
![]()
Any píše:Kallkapa píše:a lijes to olovo klicovou dirkou?Any píše:Botou házíme taky až po dárkách i olovo až po
hrachorybi polevka![]()
![]()
![]()
to je super.a original
.Jinak ostatni zvyky jako krajeni jablek,pousteni lodek,hazeni botou a pod.delame az po dareckach.. to mi pripomnelo,ze jeste nemam ty lodicky..
Njn, naši to vždycky natahovali co nejdéle abychom byli straaašně natěšení a už nám to všem zůstalo, prostě tradice
![]()
)a pozor,lit by mela panna
Ano lijem dírkou a lijem všeci
Pany nepany
Když není olovo, lejeme vosk
![]()
Edit : Btw. bačkorou by měla taky házet jen dívka, žijící ještě s rodiči ![]()
Příspěvek upraven 14.12.11 v 14:31
Prostreno navic taky delame … ten lavor s vodou neznam a letos bude, clovek by nic nemel nechat nahode, zejo
… a nedojidat, tak to asi dodrzujeme vsichni aniz bychom o tom vedeli, jelikoz je clovek naprosto z tech vsech dobrot mirne precpany ![]()
Teda jsem se chvíli neukázala a dočítala jsem 3 stránky. Tak my taky nevstáváme od stolu nikdo, až jak dojí první druhý chod tak pak se může. Je to pověra, nenávidím to, ale strašně se bojím a navíc mám děs z letoška, protože dceru udržet na místě bude nadlidský úkol. JInak nám taky hrajou koledy. Lodičky jsme zatím nepouštěli a malá je ještě na to malá, takže asi ještě počkáme. Večeříme kolem půl páté jak se setmí.
My si vždycky dali poblíž stůl, nebo židli a na ní sme to položili ![]()
Holky, toz kde jsou ty fotky vanocnich stolu? potrebujeme tady nejakou inspiraci ![]()
Kallkapa píše:skritek Petra píše:Lavor s vodou pod stůl se dává proti nemocem - abys byla celý rok zdravá, česnek posiluje, med chrání před zlem , sůl teď přesně nevímKallkapa píše:Prosim, prosim, … rekni mi proc lavor s vodou, proc cesnek, proc sul? … znam jen chleba s medem, ale to z jineho nez krestanskeho nabozenstvi … tak to sem netahamAny píše:U nás je tradice, že nikdo od stolu vstát nesmískritek Petra píše:jasanAny píše:Any, to jako fakt? Ja nevstavam
vstavani od stolu-hospodyne muze… toz jestli to mas podlozene, tak jaktoze se takto trapim kazdy rok???
… letos vstavat budu
,u nas se to tak vzdy tradovalo.Samozrejme,ze si ty zvyky kraj od kraje upravovaly,nekdo ve straseni jeste pritvrdil
,ale tak v tech chaloupkach byvalo docela malo mista,stul a moooc lidi u nej,takze vsechno jidlo o vsech chodech tam slo tezko vyskladat..
Takže se u jídla ani nedá hýbat jak jsou všichni obložení
Pod talířem máme peníze a šupiny. Další věci na štědrovečerním stole, které normálně nemáme (chleba, sůl, med, česnek když je místo bible). Pod stolem lavor s vodou
Njn, tradice
Polévky máme dvě hrachovou a hrachovorybí (smíchaná rybí s hrachovkou). Začínáme polévkou a po salátu a rybě (řízku) jíme ještě vánočku s medem a čaj - pořád nikdo nevstává
Pak se ještě rozkrojí jablko a pak až zvoní ježíšek
.
… ale taky mame
chleba, tuším že abys měla po celý rok vždy na chléb. Vánočku z medem jíme po jídle abychom byli celý rok sladcí a milovaní
(Ježiši vždyť já už ani nevím proč, že některé věci děláme
) Jinak jsem zapomněla napsat, vždy chystáme talíř navíc (pro pocestný) a nikdy jídlo nedojídáme úplně, vždy trošku v talíři necháme dušičkám
![]()
No vidíš a my vždycky jídlo museli dojíst ![]()
Ahoj, tak naše štědrodenní menu je -snídaně štola s máslem a kakao. ![]()
K obědu se promíchaly 2 rodinné tradice- rybí polévka (maso z kapra vždy probírá při vaření každý dospělý-aby tam nebyla kostička pro děti- a pokud by nedej bože byla, ať si v rodině nemáme co vyčítat
) a druhé -od manželovy rodiny je to vinná klobása a od nás čočka a volské oko.
Večeříme bramb.salát a smaženého kapra + jablečný džus nebo bílé víno.
K večeři prostíráme jeden talíř navíc, pod každým je šupina a po večeři ještě krájíme jablíčko. Od stolu nesmí nikdo odejít, takže je vše připravené na servír.stolku. Pak zvoní Ježíšek a až je vše rozbaleno, dělají se ostatní zvyky jako pouštění lodiček a lití olova.
A díky za tuhle diskusy- konečně začínám mít vánoční náladu. ![]()
![]()
Ahoj,
tak snídaně je podobná jako všude. Máme vánočku. Dopoledne zdobíme stromek, k obědu sýrový talíř, u manžela mají rybí polévku. Před večeří chodíme na procházku, aby nám vyhládlo před večeří. Celý den uždibujeme cukroví a ovoce. K večeři máme hrášek z plechovky osmahnutý na másle s chlebem a pak kapra se salátem. K tomu kompotované ovoce (třešně, hrušky, švestky, broskve…) nazdobené na talíři. Pod talíři máme každý šupinku z kapra (tu pak dáme do peněženky a nosíme celý rok u sebe). Po večeři rozkrojíme jablka, lijeme olovo, házíme pantoflem a pouštíme lodičky ze skořápek. Když jsme byli malý zpívali jsme koledy. Pak se segrama odejdeme do pokoje a naši nachystají dárky, zazvoní zvonečkem a jdeme na dárky. U toho popijíme kávu a jíme cukroví, ovoce a i chipsy.
Letos budu o vánocích poprvé s manželem, takže uvidíme teprve jak to všechno skloubíme. ![]()
Kallkapa píše:Any píše:Kallkapa píše:a lijes to olovo klicovou dirkou?Any píše:Botou házíme taky až po dárkách i olovo až po
hrachorybi polevka![]()
![]()
![]()
to je super.a original
![]()
Pany nepany
![]()
Edit : Btw. bačkorou by měla taky házet jen dívka, žijící ještě s rodiči
Příspěvek upraven 14.12.11 v 14:31
jasan,ze jeste divky svobodne,a proto jsem to dotahla k dokonalosti a u nas haze pantoflem moje mama,ktera na Stedry den prichazi do me domacnosti a je dvacet let sama
(tak jako jestli pujde „z domu“)
![]()
Any píše:Kallkapa píše:jasan,ze jeste divky svobodne,a proto jsem to dotahla k dokonalosti a u nas haze pantoflem moje mama,ktera na Stedry den prichazi do me domacnosti a je dvacet let samaAny píše:Kallkapa píše:a lijes to olovo klicovou dirkou?Any píše:Botou házíme taky až po dárkách i olovo až po
hrachorybi polevka![]()
![]()
![]()
to je super.a original
![]()
Pany nepany
![]()
Edit : Btw. bačkorou by měla taky házet jen dívka, žijící ještě s rodiči
Příspěvek upraven 14.12.11 v 14:31(tak jako jestli pujde „z domu“)
![]()
![]()
Noo u nás je na stole cukrovíčko , večer papáme normálně kapříka a br.salátek a rybí polévku .
Ovoce v míse . A od stolu po zkušenosti co máma vstala jednou od štědrovečerního stolu a rok potom se naši rozvedli od stolu nikdo nesmí vztát ![]()
Tak unás je ksnídani vánočka, oběd většinou moc neřešíme, abychom měli prázdná bříška na večer, takže většinou jen polévka. Cukroví už uzobáváme celý den, tedy hlavně já a k večeři máme salát a řízky. Pod talíře dáváme penízky a potrpím si na hezké stolování. K pití většinou dobré vínko a nějaké nealko. Sice kojím ale skleničkou vína nepohrdnu. Ten lavor s vodou jsem nezkoušela, ale asi to letos zkusím poprvé. Jo a štědrovečerní večeře nevstáváme. Tedy alespoň se snažíme. ![]()