Vánoční stolování

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4708
14.12.11 13:30

Ahoj u nás k snídani vánočka nebo kdo co má rád oběd nedržíme ale letos budu muset udělat nějakou polévku pro syna a k večeři kuřecí řízek a br salát manžel ryby nejí a synovi se mi to nechce obírat tak je normální řízek tchýně mi dá 2 kousky ryby a jedině amur má vynikající maso a minimum kostí takže za mě amur :pankac: .A jinak na stole máme cukroví, mísy s ovocem, svíčku. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21899
14.12.11 13:31
Nainuva píše:
Eemii píše:
Gina108 píše:
Zajímavé kolik lidí jí hrachovku jako štědrovečerní jídlo. My doma dělali vždy rybí polívku, ale přítel jí nesnáší, že prej je z pajšlu no z hlavy, jiker a mlíčí ji dělám, co by chtěl :roll: Tak jsem si uvařila vždy jen trochu pro sebe, ale letos se asi taky přeorientuju na hrachovku k obědu i kvůli dětem neboť tam nehrozí kůstka.
A začínám i uvažovat o jiné rybě než je kapr. Co amur? Znáte někdo, jdou z toho ty klasické řízky k br. salátu?
Tak ta lusteninova polevka je snad nejaka tradice,znamena to stesti nebo penize :think: ?Drive se myslim jedla,az pak se nejak vetrela ta rybi,doufam,ze nekecam teda :D
Naše babička říká, že penízky. A pod stromkem je šupina z kapra, která se dává do peněženky a Vánočka- to myslím, aby byl příští rok hojný. A od stolu nevstáváme, než všichni dojí, protože kdo vstane první, ten bude nemocný, nebo zemře 8o (tuhle tradici nesnáším, ale bojím se jí porušit :mrgreen: )

Jo,presne,my taky nevstavame,pry kvuli smule,taky to nesnasim,mame totiz velmi maly stul a tezko se tam vejde misa s polevkou,misa se salatem,talir s rizkama,vsechny ty sklenicky a talire pro vsechny..takze poskladat to tak,aby se vse veslo a nemuselo se vstavat,je nadlidsky ukol :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
484
14.12.11 13:33

Ahoj ,
tak samozřejmě jíme k snídani vánočku dcera se cpe cukrovím , oběd je tradiční kuba moje rodina ho dělá co já pamatuju , jinak během dne cukroví ,ovoce ,aby jsme viděly zlaté prasátko , večeře ryby a salát a dcerka kuřecí řízek a brambory slalát nejí . Pití dobré bílé víno , cola nebo dětské špunty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5505
14.12.11 13:37

Vyborne tema :) … my mame taky klasiku - rano vanocka a caj, pak se snazime opravdu poctive nic nepapat az do vecere, s tim, ze vanocni vecere uz zacina kolem pul pate, jinak bych hlady padla a zadne zlate prasatko by me nezajimalo :) … na veceri mame hrachovou polevku s opecenym chlebem (rybi nemame radi), pak kapr a bramborovy salat … na stole sviti rozsvicene svicky, cukrovi a vanocka nesmi chybet, ovocna misa a taky prostreno pro osobu navic (tradice, ze kdyby prisel host tak na Vanoce se nesmi odmitnout), pod talir polevky davame kapri supinku (pro hojny penizkovy rok) :) … od stolu se nevstava, takze od pripitku (to vetsinou mame suche cherry nebo konak), pak sklenicku bileho k rybe a pak sklenicku cerveneho jen tak na zaver k dobani cukrovi, taky mame vodu na stole - zadna tradice, jen proste kdyby byla zizen a pripijime u vanocnich koled, ktere nam hraji po celou dobu vecere :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
14.12.11 13:38

Tak u nas snidane vanocka,dopoledne chlebicky,jednohubky,ovoce,cukrovi(chodi k nam pratele prat ;) ),obed tradice nic(vyhlizime zlate prasatko),vecer s prvni hvezdou oplatek,hribova polevka,salat,kapr,dezert zmrzlina.K piti dobre vinko(to se kazdy rok meni,volbu nechavam muzi 8) ),dite ma jujce.Jime pri svickach,vanocni hudbe a slavnostne prostrenem stolu,jak jinak ;) .Pod talirem supina a peniz,stul obvazany(ne retezem 8) ,provazek staci.Od stolu smim vstavat pouze ja.Kavu podavam az po rozbaleni darku..
Lusteninova polevka se u nas traduje na Novy rok,ne na vanoce.
Pred veceri chodi ven deti s babickou,ktera je u nas na cely den a uzivame spolu Vanoce(ja dochystavam veceri),po veceri,darcich a odpocinku chodime na prochazku vsichni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17310
14.12.11 13:39

Ahoj
My snídáme vánočku a čaj, někdo s máslem a marmeládou někdo sucho. K obědu buď čočka nebo vývar s nudličkama. Večer salát, já s malým kuř. řízek.Manžel vepřový. Manžel pije pivo, já kolu a malý džus. Psi dostávají řízek z kterého mají oloupanou strouhanku ;) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
14.12.11 13:40

vstavani od stolu-hospodyne muze ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
14.12.11 13:42

a abych nezapomnela..i zvirata maji pust-od rana a rybu k veceri-dostavaji prvni.
Letos mam ale mlade,tak to pust mit nemuze,takze nejmladsi(mladsi syn a kote)budou mit svou stravu pravidelne po cely den :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5505
14.12.11 13:44
Any píše:

Any, to jako fakt? Ja nevstavam :) … toz jestli to mas podlozene, tak jaktoze se takto trapim kazdy rok??? :) … letos vstavat budu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3000
14.12.11 13:44

U nás taky ke snídani vánočka,k obědu kuba,komu nechutná má smůlu a může se aspoň těšit na zlaté prasátko.K večeři knedlíčková a hrachová polívka.Mívali jsme i rybí.Pak kapr,řízky salát.Od stolu taky nevstáváme.přes den a večer se uzobává cukroví,brambůrky,tyčinky,oříšky.K pití cola,džusy,dětské šampáňo,pivo,víno..co kdo chce a uleháme do postelí nažraní jak prasata :oops: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
14.12.11 13:45
Eemii píše:
Gina108 píše:
Zajímavé kolik lidí jí hrachovku jako štědrovečerní jídlo. My doma dělali vždy rybí polívku, ale přítel jí nesnáší, že prej je z pajšlu no z hlavy, jiker a mlíčí ji dělám, co by chtěl :roll: Tak jsem si uvařila vždy jen trochu pro sebe, ale letos se asi taky přeorientuju na hrachovku k obědu i kvůli dětem neboť tam nehrozí kůstka.
A začínám i uvažovat o jiné rybě než je kapr. Co amur? Znáte někdo, jdou z toho ty klasické řízky k br. salátu?
Tak ta lusteninova polevka je snad nejaka tradice,znamena to stesti nebo penize :think: ?Drive se myslim jedla,az pak se nejak vetrela ta rybi,doufam,ze nekecam teda :D

Tak to je možný, že proto je tak rozšířená. U nás se jí čočka na Nový rok, aby se člověka peníze držely, takže o ty prachy taky nepřijdem. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5505
14.12.11 13:47
Gina108 píše:
Eemii píše:
Gina108 píše:
Tak to je možný, že proto je tak rozšířená. U nás se jí čočka na Nový rok, aby se člověka peníze držely, takže o ty prachy taky nepřijdem. :mrgreen:

Presne tak, u nas cockova na Novy Rok, aby byli penizky :) … a taky jsme se vzdy museli ucit alespon trosicku a trosicku poklidit na Novy Rok - „jak na Novy Rok, tak po cely rok“ :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
14.12.11 13:47

Tak u nás snídáme vánočku věšinou s kakaem(to i já i když normálně snídám jen černou kávu) k obědu máme jen hrachovou polévku. No a večír máme br. salát a obalené file(kapra nejíme) a manžel obalený řízek(ten nepolkne ani file) po večeři pojídáme cukroví a máme čaj s citronem(to je spíš taková zdržovačka pro dceru). Po nadělování večír v obýváku máme velkou mísu ovoce+cizokrajné,sedíme a povídáme, já a smamkou většinou už s kávičkou :-) Manžel s dcerou mají většinou čaj.
Jinak na stole mám jen malinkej svícínek,adventní věnec by se mi tam nevešel. A už několik let hodně tmavě modrý ubrus a přes to vyšívanou dečku na krajích s dirkama, vypadá to moc hezky na té temně modré :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17026
14.12.11 13:49
skritek Petra píše:
Any píše:
Any, to jako fakt? Ja nevstavam :) … toz jestli to mas podlozene, tak jaktoze se takto trapim kazdy rok??? :) … letos vstavat budu :)

jasan ;) ,u nas se to tak vzdy tradovalo.Samozrejme,ze si ty zvyky kraj od kraje upravovaly,nekdo ve straseni jeste pritvrdil 8) ,ale tak v tech chaloupkach byvalo docela malo mista,stul a moooc lidi u nej,takze vsechno jidlo o vsech chodech tam slo tezko vyskladat..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uju
6750
14.12.11 13:49

Jo, nový rok nějak moc neřešíme, teda poslední dobou máme řízek s br.salátem(moc ho v roce neděláme tak ať si ho užijem v zimě) jen vím, že nesmí být drůbež aby neulétlo štěstí.
A co se tradic týče, tak u nás se říkalo, že na štědrý den nesmí nikde vyset prádlo, že pak někdo v rodině zemře, no manžel přišel s touto hláškou, ale že nesmí být nikde na nový rok. Takže to dodržujem mezi svátkama peru jen to nejnutnější a dosychá to na sušáku doma aby opravdu nikde nic nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová