Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj u nás k snídani vánočka nebo kdo co má rád oběd nedržíme ale letos budu muset udělat nějakou polévku pro syna a k večeři kuřecí řízek a br salát manžel ryby nejí a synovi se mi to nechce obírat tak je normální řízek tchýně mi dá 2 kousky ryby a jedině amur má vynikající maso a minimum kostí takže za mě amur
.A jinak na stole máme cukroví, mísy s ovocem, svíčku. ![]()
Nainuva píše:Eemii píše:Naše babička říká, že penízky. A pod stromkem je šupina z kapra, která se dává do peněženky a Vánočka- to myslím, aby byl příští rok hojný. A od stolu nevstáváme, než všichni dojí, protože kdo vstane první, ten bude nemocný, nebo zemřeGina108 píše:Tak ta lusteninova polevka je snad nejaka tradice,znamena to stesti nebo penize
Zajímavé kolik lidí jí hrachovku jako štědrovečerní jídlo. My doma dělali vždy rybí polívku, ale přítel jí nesnáší, že prej je z pajšlu no z hlavy, jiker a mlíčí ji dělám, co by chtělTak jsem si uvařila vždy jen trochu pro sebe, ale letos se asi taky přeorientuju na hrachovku k obědu i kvůli dětem neboť tam nehrozí kůstka.
A začínám i uvažovat o jiné rybě než je kapr. Co amur? Znáte někdo, jdou z toho ty klasické řízky k br. salátu??Drive se myslim jedla,az pak se nejak vetrela ta rybi,doufam,ze nekecam teda
(tuhle tradici nesnáším, ale bojím se jí porušit
)
Jo,presne,my taky nevstavame,pry kvuli smule,taky to nesnasim,mame totiz velmi maly stul a tezko se tam vejde misa s polevkou,misa se salatem,talir s rizkama,vsechny ty sklenicky a talire pro vsechny..takze poskladat to tak,aby se vse veslo a nemuselo se vstavat,je nadlidsky ukol ![]()
Ahoj ,
tak samozřejmě jíme k snídani vánočku dcera se cpe cukrovím , oběd je tradiční kuba moje rodina ho dělá co já pamatuju , jinak během dne cukroví ,ovoce ,aby jsme viděly zlaté prasátko , večeře ryby a salát a dcerka kuřecí řízek a brambory slalát nejí . Pití dobré bílé víno , cola nebo dětské špunty.
Vyborne tema
… my mame taky klasiku - rano vanocka a caj, pak se snazime opravdu poctive nic nepapat az do vecere, s tim, ze vanocni vecere uz zacina kolem pul pate, jinak bych hlady padla a zadne zlate prasatko by me nezajimalo
… na veceri mame hrachovou polevku s opecenym chlebem (rybi nemame radi), pak kapr a bramborovy salat … na stole sviti rozsvicene svicky, cukrovi a vanocka nesmi chybet, ovocna misa a taky prostreno pro osobu navic (tradice, ze kdyby prisel host tak na Vanoce se nesmi odmitnout), pod talir polevky davame kapri supinku (pro hojny penizkovy rok)
… od stolu se nevstava, takze od pripitku (to vetsinou mame suche cherry nebo konak), pak sklenicku bileho k rybe a pak sklenicku cerveneho jen tak na zaver k dobani cukrovi, taky mame vodu na stole - zadna tradice, jen proste kdyby byla zizen a pripijime u vanocnich koled, ktere nam hraji po celou dobu vecere ![]()
Tak u nas snidane vanocka,dopoledne chlebicky,jednohubky,ovoce,cukrovi(chodi k nam pratele prat
),obed tradice nic(vyhlizime zlate prasatko),vecer s prvni hvezdou oplatek,hribova polevka,salat,kapr,dezert zmrzlina.K piti dobre vinko(to se kazdy rok meni,volbu nechavam muzi
),dite ma jujce.Jime pri svickach,vanocni hudbe a slavnostne prostrenem stolu,jak jinak
.Pod talirem supina a peniz,stul obvazany(ne retezem
,provazek staci.Od stolu smim vstavat pouze ja.Kavu podavam az po rozbaleni darku..
Lusteninova polevka se u nas traduje na Novy rok,ne na vanoce.
Pred veceri chodi ven deti s babickou,ktera je u nas na cely den a uzivame spolu Vanoce(ja dochystavam veceri),po veceri,darcich a odpocinku chodime na prochazku vsichni.
Ahoj
My snídáme vánočku a čaj, někdo s máslem a marmeládou někdo sucho. K obědu buď čočka nebo vývar s nudličkama. Večer salát, já s malým kuř. řízek.Manžel vepřový. Manžel pije pivo, já kolu a malý džus. Psi dostávají řízek z kterého mají oloupanou strouhanku
![]()
a abych nezapomnela..i zvirata maji pust-od rana a rybu k veceri-dostavaji prvni.
Letos mam ale mlade,tak to pust mit nemuze,takze nejmladsi(mladsi syn a kote)budou mit svou stravu pravidelne po cely den ![]()
Any píše:
vstavani od stolu-hospodyne muze
Any, to jako fakt? Ja nevstavam
… toz jestli to mas podlozene, tak jaktoze se takto trapim kazdy rok???
… letos vstavat budu ![]()
U nás taky ke snídani vánočka,k obědu kuba,komu nechutná má smůlu a může se aspoň těšit na zlaté prasátko.K večeři knedlíčková a hrachová polívka.Mívali jsme i rybí.Pak kapr,řízky salát.Od stolu taky nevstáváme.přes den a večer se uzobává cukroví,brambůrky,tyčinky,oříšky.K pití cola,džusy,dětské šampáňo,pivo,víno..co kdo chce a uleháme do postelí nažraní jak prasata
![]()
Eemii píše:Gina108 píše:Tak ta lusteninova polevka je snad nejaka tradice,znamena to stesti nebo penize
Zajímavé kolik lidí jí hrachovku jako štědrovečerní jídlo. My doma dělali vždy rybí polívku, ale přítel jí nesnáší, že prej je z pajšlu no z hlavy, jiker a mlíčí ji dělám, co by chtělTak jsem si uvařila vždy jen trochu pro sebe, ale letos se asi taky přeorientuju na hrachovku k obědu i kvůli dětem neboť tam nehrozí kůstka.
A začínám i uvažovat o jiné rybě než je kapr. Co amur? Znáte někdo, jdou z toho ty klasické řízky k br. salátu??Drive se myslim jedla,az pak se nejak vetrela ta rybi,doufam,ze nekecam teda
Tak to je možný, že proto je tak rozšířená. U nás se jí čočka na Nový rok, aby se člověka peníze držely, takže o ty prachy taky nepřijdem. ![]()
Gina108 píše:Eemii píše:Tak to je možný, že proto je tak rozšířená. U nás se jí čočka na Nový rok, aby se člověka peníze držely, takže o ty prachy taky nepřijdem.Gina108 píše:Tak ta lusteninova polevka je snad nejaka tradice,znamena to stesti nebo penize
Presne tak, u nas cockova na Novy Rok, aby byli penizky
… a taky jsme se vzdy museli ucit alespon trosicku a trosicku poklidit na Novy Rok - „jak na Novy Rok, tak po cely rok“ ![]()
Tak u nás snídáme vánočku věšinou s kakaem(to i já i když normálně snídám jen černou kávu) k obědu máme jen hrachovou polévku. No a večír máme br. salát a obalené file(kapra nejíme) a manžel obalený řízek(ten nepolkne ani file) po večeři pojídáme cukroví a máme čaj s citronem(to je spíš taková zdržovačka pro dceru). Po nadělování večír v obýváku máme velkou mísu ovoce+cizokrajné,sedíme a povídáme, já a smamkou většinou už s kávičkou
Manžel s dcerou mají většinou čaj.
Jinak na stole mám jen malinkej svícínek,adventní věnec by se mi tam nevešel. A už několik let hodně tmavě modrý ubrus a přes to vyšívanou dečku na krajích s dirkama, vypadá to moc hezky na té temně modré ![]()
skritek Petra píše:Any píše:Any, to jako fakt? Ja nevstavam
vstavani od stolu-hospodyne muze… toz jestli to mas podlozene, tak jaktoze se takto trapim kazdy rok???
… letos vstavat budu
jasan
,u nas se to tak vzdy tradovalo.Samozrejme,ze si ty zvyky kraj od kraje upravovaly,nekdo ve straseni jeste pritvrdil
,ale tak v tech chaloupkach byvalo docela malo mista,stul a moooc lidi u nej,takze vsechno jidlo o vsech chodech tam slo tezko vyskladat..
Jo, nový rok nějak moc neřešíme, teda poslední dobou máme řízek s br.salátem(moc ho v roce neděláme tak ať si ho užijem v zimě) jen vím, že nesmí být drůbež aby neulétlo štěstí.
A co se tradic týče, tak u nás se říkalo, že na štědrý den nesmí nikde vyset prádlo, že pak někdo v rodině zemře, no manžel přišel s touto hláškou, ale že nesmí být nikde na nový rok. Takže to dodržujem mezi svátkama peru jen to nejnutnější a dosychá to na sušáku doma aby opravdu nikde nic nebylo.