Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky, kdyz uz jsme u te diskuze, hodte sem nejakou fotecku, at me inspirujete trosicku, ja posilam z lonska ![]()
Any píše:
vstavani od stolu-hospodyne muze
Fakt??Vis to jiste?Je na to nejaky zakon
?
Ja ze bych se letos konecne prestala nervovat,co zas zapomenu dat na stul a nesmim pro to vstat ![]()
Peto,koukam odkud jsi,kdyz pouzivas toz a jis cocku na Novy rok
a ono ty ne od nas,ale z Prahy
..no ale tak mas to stejne ![]()
To my tam jenom bydlime - teda ted zrovna taky ne … ale vetsinou, ale original jsem z Ostravy ![]()
Eemii píše:Any píše:Fakt??Vis to jiste?Je na to nejaky zakon
vstavani od stolu-hospodyne muze![]()
?
Ja ze bych se letos konecne prestala nervovat,co zas zapomenu dat na stul a nesmim pro to vstat
noooo tak zakon na to asi nebude
,myslim,ze zadny paragraf honem nevymyslim
,ale tak kdo je pani domu?
![]()
V tomto byte uz si letos jedu dvanacte vanoce a tak nak jsem ty brcka jeste nenatahla,ani me nemoc neskolila
,pac vim,ze ja vstavat proste muzu.Ostatni teda musi sedet na prdelce a cekat,co jim nalozim ![]()
snídáme vánočku s máslem, na stole už od rána je cukroví i ovoce a tak nějak z rána se už uzobává
na oběd kdo chce, tak nějaká polévka, ale pokaždé nejspíš jiná, žádná tradiční to není… a večeře rybí polévka, bramborový salát, kapr a kuřecí řízek, podle toho co kdo chce… k pití víno, nějaký nealko, pivo. Pak u stromečku milion cukroví a někdy i nějaký jednohubky asi a pití pořád stejné
no..už se těším moc
![]()
skritek Petra píše:
To my tam jenom bydlime - teda ted zrovna taky ne … ale vetsinou, ale original jsem z Ostravy
Tak je to preci jeste k nam trochu streka,ale Morava to uz je
.
Ja kazdy rok jezdila s detma ze skolky na vanoce do Roznova do chaloupek,kde nam predstavovali zvyky a obyceje.Bylo to moc krasne.Kdo ma v dostahu,tak doporucuju
(ne mestecko,ale vesnicku,v chaloupkach jsou lide prevleceni jako za onoho casu,vyrabi a povidaji a je to moc zajimave a krasne to vanocne naladi
)
Ja miluju Roznovsky skanzen zase na Velikonoce, je to taky v tomto duchu a navic ty frgale, joj, to je dobrotaaaaa!
Any píše:skritek Petra píše:jasanAny píše:Any, to jako fakt? Ja nevstavam
vstavani od stolu-hospodyne muze… toz jestli to mas podlozene, tak jaktoze se takto trapim kazdy rok???
… letos vstavat budu
,u nas se to tak vzdy tradovalo.Samozrejme,ze si ty zvyky kraj od kraje upravovaly,nekdo ve straseni jeste pritvrdil
,ale tak v tech chaloupkach byvalo docela malo mista,stul a moooc lidi u nej,takze vsechno jidlo o vsech chodech tam slo tezko vyskladat..
U nás je tradice, že nikdo od stolu vstát nesmí
Takže se u jídla ani nedá hýbat jak jsou všichni obložení
Pod talířem máme peníze a šupiny. Další věci na štědrovečerním stole, které normálně nemáme (chleba, sůl, med, česnek když je místo bible). Pod stolem lavor s vodou
Njn, tradice
Polévky máme dvě hrachovou a hrachovorybí (smíchaná rybí s hrachovkou). Začínáme polévkou a po salátu a rybě (řízku) jíme ještě vánočku s medem a čaj - pořád nikdo nevstává
Pak se ještě rozkrojí jablko a pak až zvoní ježíšek
.
Any píše:Eemii píše:noooo tak zakon na to asi nebudeAny píše:Diky,diky..vstanu tedy letos po letech,co po letech,poprve v zivote od vanocniho stolu..snad preziju
vstavani od stolu-hospodyne muze
Fakt??Vis to jiste?Je na to nejaky zakon![]()
?
Ja ze bych se letos konecne prestala nervovat,co zas zapomenu dat na stul a nesmim pro to vstat![]()
,myslim,ze zadny paragraf honem nevymyslim
![]()
,ale tak kdo je pani domu?
![]()
V tomto byte uz si letos jedu dvanacte vanoce a tak nak jsem ty brcka jeste nenatahla,ani me nemoc neskolila,pac vim,ze ja vstavat proste muzu.Ostatni teda musi sedet na prdelce a cekat,co jim nalozim
hrachorybi polevka
to je super.a original
.
Jinak ostatni zvyky jako krajeni jablek,pousteni lodek,hazeni botou a pod.delame az po dareckach.. to mi pripomnelo,ze jeste nemam ty lodicky..
Eemii píše:
Tak ja pridam dotaz,zajima me,co na Stedry den obedvate?Kuba mi zas tolik nejdede,pro dite taky nic moc.Jinak u nas je cukrovi na stole od rana,stejne tak ovoce..tyhle veci na veceri uklizim,mame maly stul
K piti jak kdy,dzus,vino,cola..
O štedrodenním menu, diskuze zde https://www.emimino.cz/…-menu-88581/ . My se postímě abychom viděli zlaté prase ![]()
Kallkapa píše:Any píše:U nás je tradice, že nikdo od stolu vstát nesmískritek Petra píše:jasanAny píše:Any, to jako fakt? Ja nevstavam
vstavani od stolu-hospodyne muze… toz jestli to mas podlozene, tak jaktoze se takto trapim kazdy rok???
… letos vstavat budu
,u nas se to tak vzdy tradovalo.Samozrejme,ze si ty zvyky kraj od kraje upravovaly,nekdo ve straseni jeste pritvrdil
,ale tak v tech chaloupkach byvalo docela malo mista,stul a moooc lidi u nej,takze vsechno jidlo o vsech chodech tam slo tezko vyskladat..
Takže se u jídla ani nedá hýbat jak jsou všichni obložení
Pod talířem máme peníze a šupiny. Další věci na štědrovečerním stole, které normálně nemáme (chleba, sůl, med, česnek když je místo bible). Pod stolem lavor s vodou
Njn, tradice
Polévky máme dvě hrachovou a hrachovorybí (smíchaná rybí s hrachovkou). Začínáme polévkou a po salátu a rybě (řízku) jíme ještě vánočku s medem a čaj - pořád nikdo nevstává
Pak se ještě rozkrojí jablko a pak až zvoní ježíšek
.
Prosim, prosim, … rekni mi proc lavor s vodou, proc cesnek, proc sul? … znam jen chleba s medem, ale to z jineho nez krestanskeho nabozenstvi … tak to sem netaham
… ale taky mame ![]()
skritek Petra píše:
Holky, kdyz uz jsme u te diskuze, hodte sem nejakou fotecku, at me inspirujete trosicku, ja posilam z lonska
moooc hezký
![]()
Any píše:
hrachorybi polevka![]()
![]()
![]()
to je super.a original
.Jinak ostatni zvyky jako krajeni jablek,pousteni lodek,hazeni botou a pod.delame az po dareckach.. to mi pripomnelo,ze jeste nemam ty lodicky..
Botou házíme taky až po dárkách i olovo až po
Njn, naši to vždycky natahovali co nejdéle abychom byli straaašně natěšení a už nám to všem zůstalo, prostě tradice ![]()