Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Pipet píše:
Osmotické jevy v plicích po proniknutí vody asi nepobere, co
ve fyziologickem roztoku by se clovek taky utopil, hemolýza po topení ve sladké vodě je takový bonus pro toho, koho z vody vytahnou vcas ![]()
Nainuva píše:
no ja bych řekla, že ve vodě je kyslík (H2O2) takže ryba si z vody bere kyslík. Tudíš nad vodou vydrží dýl dýchat, protože kyslíku j tu dostatek, ale zase jí chybí voda a umře žízní![]()
Teda něco na ten zpusob bych řekla, ale fakt nevím jak přesně to je
H2O2 je peroxid vodiku, to by byl zajimavy experiment pustit do toho rybu ![]()
Pudloslava píše:
Rybí žábry se od našich plic liší jen mechanikou fungování, kdyslík se z nich vstřebává stejně.Pro vstřebávání kyslíku je potřeba poměrně dost velká plocha. U plic jsou to plicní sklípky, které se nafukují podtlakem tvořeným bránicí v prostoru mezi plicemi a hrudní stěnou. Rybí žábry jsou takové plátky, které promývá tekoucí voda. Na vzduchu se slepí k sobě a tak nemají dostatečný povrch v kontaktu se vzduchem. Ryba může trochu kyslíku přijímat, ale nakonec se udusí.
Teď proč se člověk ve vodě utopí? Protože ve vodě není dosatek kyslíku pro žádného teplokrevného živočicha s velkým metabolickým obratem. Všichni savci včetně vodních dýchají vzduch. Ryba je studenokrevná a zdaleka tolik kyslíku nepotřebuje.
Pokusně byla vytvořena kapalina schopna vázat tolik kyslíku jako vzduch - po světě probvěhlo video žijící a dýchající krysy pod vodou (resp. touto kapalinou).
Pudloslava píše:Nainuva píše:H2O2 je peroxid vodiku, to by byl zajimavy experiment pustit do toho rybu
no ja bych řekla, že ve vodě je kyslík (H2O2) takže ryba si z vody bere kyslík. Tudíš nad vodou vydrží dýl dýchat, protože kyslíku j tu dostatek, ale zase jí chybí voda a umře žízní![]()
..to mě taky pobavilo
..ovšem experiment by to byl dost drastickej ![]()
emocuc.polymorf píše:Pudloslava píše:..to mě taky pobaviloNainuva píše:H2O2 je peroxid vodiku, to by byl zajimavy experiment pustit do toho rybu
![]()
![]()
..ovšem experiment by to byl dost drastickej
Fuj u toho bych být nechtěla kor když vezmu v úvahu, že ten co mám doma je mám dojem jen tříprocentní.
No ono by to dost mozna nebublalo, on se peroxid rozklada po styku s peroxidazou, ktera se uvolnbuje z poranenejch tkani - takze kdyby rybe nic nebylo, mozna by ji to ani nevadilo - fakt nevim.
Pudloslavo, jsi třída
, mám pro syna díky tobě vyčerpávající odpověď ![]()