Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mojí sestře je 33 let a má 14-ti letýho syna.
Rozvedla se,když měl synovec 7 roků,otec nejeví nejmenší zájem a posílá pouze výživné.
Od rozvodu měla asi 2 známosti,ale nikdy to nevyšlo,měla složitou bytovou situaci a synovec bydlel nějaký čas i u babičky,ale sestra za ním denně docházela.Peněz neměli a nemají nazbyt a to hraje synovec ještě fotbal,takže soustředění,výbava a další věci stojí majlant.Pomáháme jí celá rodina jak se dá,aby kluk netrpěl tím,že vyrůstá v neúplné rodině.
My s manželem ho berem v létě na chalupu,když jedem na výlet,tak ho taky vezmem,ale myslím si,že všechno je v únosné míře a rozhodně si nemyslím,že by byl rozmazlovanej,spíš naopak-snažíme se,ale hlavně sestra,aby měl nějaký mantinely co si může dovolit a co ne.
No a teď nastal problém.Včera byly třídní schůzky a jelikož byla sestra v práci,tak šel děda a málem ho rovnou ze školy odvezli do špitálu,jak se mu udělalo špatně…
Synovec tvrdil švici že ztratil žákovskou a čeká na novou,takže ve škole vyšlo najevo,že žákovskou neztratil,ale prostě jí zatajil,protože v ní má nasázený samý pětky,ale hlavně že KRADL V SÁMOŠCE !
Sestra mně v noci jak šla z práce volala a vůbec nevěděla co si má počít.Má strach,že když mu dá pár facek,že se zatvrdí a třeba uteče z domu,ale zase chce aby si uvědomil svoje jednání…já jsem jí poradila ať mu prostě pohrozí,že když to takto půjde dál,že se může stát,že skončí v pasťáku-no nevím jestli to je nejlepší rada,ale nic jinýho mě nenapadlo.
Tohle je první průser,co se stal,ani nevíme,co v obchodě ukradl,jestli to nebyla jen nějaká blbá sázka s kámošama-však tím si prošel asi každej,ale švica má chuděra strach,že to bude horší a horší a neví jak dál,nemůže s ním být 24 hodin a ani by to nemělo smysl…
Já se tím taky užírám,protože měla hroznej pech v životě,nemá žádnýho chlapa o kterýho se může opřít a těď ještě tohle…
Prosím poraďte,jak se má zachovat a co má udělat??
Děkuju,jedna smutná sestra
KaVi, to je hrozně těžké…v afektu pár facek asi nic nespraví, správně říkáš, že by se mohl zatvrdit. Určitě by si s ním měla máma sednout a povykládat si o tom v klidu.
Nevím, co ukradl-mohla to být sázka, mohlo to být něco, po čem touží a nač neměl peníze, anebo co nejhůř-může pomalu jet v nějaké partě…
Takové ty krádeže na zkoušku, co to udělá, dělají spíš děti menší…Otázkou taky je, jestli nekrade dýl a toto je poprvé, co ho chytli…
Jasněže nemá smysl ho sledovat 24 hodin denně, to ani nejde. Ale píšeš i o prospěchu-jestli je to markantní zhoršení, tak to asi s krádeží má souvislost. A skrytou souvislost určitě i s tím, že nemá otce, mužský vzor, další partneři matky asi taky nestáli za nic, nebo on k nim přilnul a pak se s matkou rozešli a může se cítit ještě víc odkopnutý…
Roli hrají i peníze-kluk je ve věku, kdy to bohužel platí dvojnásob, navíc je fotbalista. Synovec hraje taky fotbal a pár těch kluků znám a vím, o čem mluvím. Všichni mají delší vlasy dle svých idolů, chovají se jak hvězdy, namyšlení, prostě odkoukávaj to od svých slavnějších kolegů…aspoň co vidím kolem sebe ty náctileté fotbalisty…Chce mít určo značkové hadry a super mobil a peníze na cigára atd…
Mě by zajímalo, jestli ségra má přeheld, co syn dělá ve volném čase? Krom tréninků-do kdy je má, kdy se z nich vrací, kam jinak chodí ven, kdy se učí, zda zná kámoše osobně…Proč se najdenou přestal učit a tak…
Prostě nevím okolnosti, jak moc je ségra vytížená, jaký typ kluka je tvůj synovec, jen se dohaduji…
a poslední co mě napadá je to, že u nás funguje taková dohoda mezi rodiči a trenérem-neučíš se, máš blbé známky= nebudeš chodit na trénink a hrát, dokud se to nezlepší. A vím, že to tak funguje i v jiných sportech. Možná kluk potřebuje, aby mu jiná autorita promluvila do duše, nejlépe chlap, tudíž trenér, popř. tvůj muž…Ta krádež mohla být blbost a zhopršení ve škole jen náhlé a ojedinělé, ale taky to může být předzvěst začátků dalších problémů, kritické roky ho teprve čekajíp… Osobně by mě hodně zajímali ti kamarádi, co vlasatně krom fotbalu spolu dělají, jaké mají zájmy, pokud jen nesedí u PC anebo za rohem někde nekouří a tak…
K.
Kristain ,no zakázat mu fotbal,tak mně přinde,že by byl možná i rád…strašně ho bavil,ale teď mám pocit,že ani neví,jestli ho chce hrát,nebo ne…Jinak je to spíš tichej a nesmělej kluk a ve volným čase,kterýho moc nemá,protože má 5× týdně fotbal,je s klukama venku.Jelikož je švica v práci až do 18 hodin,tak ho nemůže kontrolovat kde a co dělá.Ale co vím tak nekouří ani nepije,to zkoušel,ale sestře to narovinu řekl,oni mají jinak dobrej vztah matka-syn,on jí hrozně moc řekne…já nevím co se stalo,prej má nějaký jiný 2 kamarády spolužáky,jeden bydlí u nich v baráku,je to prej trošku sígr,ale jak může 14-ti letýmu klukovi zakázat se s někým kamarádit,že…stejně by se vídali tajně a švica by to nezjistila.
Co se týče těch značkovejch hader a tak,tak si myslím nemůže stěžovat,docela dost toho dostane od nás a švica mu taky koupí.
Možná by fakt potřeboval ten mužskej vzor,tam ho malinko nahrazuje děda-synovec ho hodně respektuje,ale je to ,,jen,, děda.
Kavi,
rozhodne bych ho netrestala kvuli znamkam, spis bych mu promluvila do duse, jako jestli to chce nekam v zivote dotahnout a tak, hlavne i kvuli tomu fotbalu, v zivote musi mit nejaky cil, i kdyz chapu, ze v puberte je to tezke. To zatajovani je vec druha, bal se treba vyprasku kvuli znamkam?
Pises, ze ukradl parfem (tedy je exklamation parfem?), asi bych se zeptala v klidu - proc, treba chtel mamce udelat necim radost nebo tak. Podle me, kazde dite neco v zivote ukradlo, takze bych z toho taky nedelala kovbojku a normalne s nim promluvila.
Ja myslim, ze zakazama se rozhodne nic nevyresi (tedy u starsich deti), naopak, kdyz das diteti volnost, ma pak sam za sebe vetsi zodpovednost a vic si toho vazi.
Radka
jen asi takhle - když mi bylo 10, kradla jsem v samosce, ostatne jako vestina deti ze tridy, proste jsem to potrebovala zkusit, jednalo se tedy jen o blbost, ale …
Zakajdu jsem taky kdyysi schovala pod koberec, pac jsem se snazila vygumovat znamku a nepovedlo se a tvrdila ze ztratila. To byl průůůser. A nejsem zadna grazlice, mela jsem jinak dobry znamky, vystudovala gympl levou zadni a je ze me poctiva sporadana zena, matka, manzelka a zamestnankyne
Jo a babicce jsem kdysi stipla 20 z kabelky. Ale jinak jsem byla desne hooodna
Ani nevim proc jsem to delalo ale srovnalo se to, bylo to jen takove dokazovaci obdobi. Stydim se za to, ale v mem okoli se priznava k podobnym hriskum hodne znamych a kamaradu.....
Vypada to cerne, ale nemusi to znamenat skoro nic.......
Jak psala Radulka, Tvůj synovec ukradl v obchodě buď parfém nebo toaletní vodu, a to dámskou, taky jsem ji jednu dobu kupovala. Možná chtěl udělat mamce radost, nebo se prostě jen zamiloval do nějaké holčiny a té chtěl udělat radost, taky se blíží vánoce a nevím, jestli synovec dostává kapesné, třeba to měl být vánoční dárek pro někoho z rodiny. Důvodů jeho krádeže může být více. Tvá sestra by si s ním měla na rovinu promluvit, a taky zjistit, jestli náhodou není v tom fotbale třeba nešťastný, a nedělá ho jen protože musí. Typ nesmělého a tichého synovce mi nesedí na drsného hráče fotbalu, třeba by mu vyhovoval jiný druh sportu a proto se snaží dělat lotroviny, aby mu byl ten fotbal zakázán a on tam nemusel. Třeba ho taky můžou šikanovat silnější spoluhráči. Je to těžké zjistit příčinu, ale pokud mají dobrý vztah matka-syn, tak by si o tom mohli nezaujatě promluvit a hlavně se domluvit co dál. Držím palce ať to Tvé sestře dobře dopadne. Ivule
Holky,to je omyl! To EXLAMATION se omylem zobrazilo místo vykřičníku,všimla jsem si až teď ![]()
My nevíme co ukradl,sestra jde v pátek do školy a tam jí řeknou co a jak.Myslím,že tu žákajdu schoval aji kvůli tomu,že tam bylo pozvání do školy kvůli té krádeži…
já vím, že zakázat kámošit s někým , to nejde, tak jsem to ani nemyslela. A motivovat ho přes fotbal asi teda nepůjde, jak píšeš. Mě taky tichý nesmělý kluk nesedí k „nafoukanému“ fotbalistovi…Já taky kradla žvýkajdy a různé blbosti, ale ne ve 14ti…právě mám zkušenost, že to zkouší děti tak do 10ti let… pokud je to parfém, to jsem přehlídla, mohl to chtít pro mamku či nějakou kámošku, platon.lásku, apod…mohla to fakt být blbost, ale nemusela…To je to. Právěže spousta těchto nesmělých kluků, jimž chybí sebevědomí, hledají útěchu u různých sígrů, mají větčší potřebu začlenit se do nějaké party, zvýšit si sebevědomí, a tak. Těžko říct.
Víš, já to možná vidím moc černě, protože jsem dělala kurátorku pro mládež a s takovýma dětma jsem byla ve styku. Mnohdy to začalo právě zhoršeným prospěchem a záškoláctvím, drobnými krádežemi a někdy to skončilo až ústavkou…asi tak. Takže jsem deformovaná a určitě to tak černé není, jen mám takovou zkušenost.
Zajímalo by mě, pokud kradl, kdo ho chytil a jak se to dozvěděli ve škole??? pokud vím, v sámoškách volají hned měšťáky, a ti ten záznam o krádeži jednak předávají státní policii, jednak u nás to dítě hned odvezou domů rodičům, takže ten je informován ihned. Nechápu, proč to vědí ve škole…? A další postup je ten, že PČR to předá na přestupkové odd., ti to vzhledem k věku odloží (nemá 15) ale zároveň předají na sociálku kurátorovi pro mládež a ten by si měl dítko s rodiči pozvat. A probrat to tam i s ním, udělat takové to tytyty. Na to konto jsem si i vždy zjišťovala třebna info o té rodině, jak dítě se chová ve škole a pokud no problem, byla to spíš formalita. Ale to děcko vědělo, že už to není prdel, když si ho zvou na úřad a v 90% se mi už do zletilosti žádný jeho průser na stůl nedostal. Prostě to byla dostatečná výstraha. Ukázala jsem mu, že tam má založený spis, vyložila, co je tr. odpovědnost, co by se stalo, kdyby to udělal v 15ti, a další věci.
Jinak si myslím, že je hrozně důležité, aby dítko v pubertě mělo nějaké zájmy, možná kluk cítí, že do té fotbalové party už nějak nezapadá, ve fotbale třeba nevyniká, nebaví ho to, ale zároveň nemá těch jiných kámošů moc…měl by začít dělat jiný sport či kroužek. Taky jaké má postavení ve třídě, zda je člebnem kolektivu, nebo někde na okraji…? Protstě musí mít pocit, že ho ostatní dobře berou, nesmí se cítit odstarčen, bez zájmu okolí, nepochopený, bez kámošů…to by pak útěchu mohl třeba hledat jinde… No ale to už jsou zs jen dohady:)
Každopádně přeju, abyste to zdárně vyřešili, a byl zas klid:) mmch, já taky měla žákajdu pod kobercem:)
K.