Jak podpořit paměť?

5532
28.11.06 13:30

Jak podpořit paměť?

Omlouvám se, ale nějak se mi teď nahromadilo hodně dotazů, takže potřebuji další vaši pomoc. I když teďka potřebuji radu spíš pro svého bratra. Posledních pár let má problémy s pamětí. Je to strašně chytrej kluk, má za sebou vysokou školu, je hodnej, šikovnej. Ale ta paměť ho poslední dobou fakt dost trápí. Jeden den spolu o něčem mluvím a on druhý den vůbec netuší o čem byla řeč. Pamatuje si, co bylo před deseti lety, ale neví, co bylo včera. Je mu teprve něco malinko přes třicet, takže se dá říct, že je to ještě mladej kluk, žádná stařecká skleroza z toho nekouká. Nechce ve třiceti letech běhat po doktorech, ráda bych mu nejdřív zkusila sehnat nějaký účinný lék nebo tak něco. Teďka běží hodně reklam na Ginko prim a podobně. Ale nemám s tím zkušenosti. Nevíte náhodou někdo, co by bráškovi mohlo pomoc?
Děkuji za všechny rady…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
80
28.11.06 14:26

Také bych potřebovala poradit, jak zlepšit paměť :? . Napadlo mě, jestli toho třeba nemá moc. Že si hlava takhle sama ordinuje odpočinek. Jinak prý pomáhá Lecitin, ale já nejsem schopná brát pravidelně nic, tak zkušenost nemám. Kolegyně zkoušela Ginko a prý nic 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11935
28.11.06 14:47

tterko, presne to co pises nastalo jako prvni priznak u meho taty k roztrousene skleroze :cry: takze at si doktory obehne, tata to zjistil ve triceti letech

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
28.11.06 14:49

Netrénovaný orgán zakrní!!! Teda, nevím jestli je hlava přímo orgán, ale potřebuje trénovat. Já jsem na MD taky docela krněla a pak jsem si nabrala spoustu kroužků a zájmových činností a mám pocit, že oproti začátkům je to daleko lepší. Prostě člověk potřebuje k životu učení, logické myšlení, kombinování…to všechno se dá najít na netu v různých rébusech, existují knížky na procvičování postřehu a paměti, do SZ ti klidně nějaký ten titul písnu. Možná by to byl typ na hezký vánoční darek. Ginko prý dobře prokrvuje tělo a tím by se měla zlepšovat i paměť, ale chce to kombinovat i s psychickými aktivitami. Mmch, manža má taky problémy s krátkodobou pamětí :oops: .
A teď mne napadnula jedná super věc: SUDOKU (manžel je má na WC a pravidelně procvičuje =o))) )

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
28.11.06 14:51

Ahoj,
na nejake prirodne latky by som vo velkej miere nespoliahala, ucinkuju na niekoho viac a na niekoho menej, je treba odskusat.
ale dodrziavanie zdravej zivotospravy, vela ovo+zel, sport a kvalitny spanok su na dobru pamat asi najlepsie :-D

(a este nazor, na co si sa sice nepytala, ale: myslim, ze ak ma uz takyto problem si pamatat, ci s niekym hovoril a o com, tak by som velmi rychlo poslala k dr.)
(a este
skleroza nemusi vobec postihovat len dochodcov a starcov, ale na roztrusenu sklerozu trpia aj mladi ludia!! vola sa to multiple sclerosis, kdesi som citala ze medzi 20 a 40 rokom zivota ma prve priznaky az 70 percent chorych, ale hlavne sa u nich tusim prejavuju problemy s ocami, s videnim…(- nechcem strasit))

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
28.11.06 14:52

jee, som sa zabudla podpisat a vobec, ta co nechce strasit som ja, Legerka.

• Citovat
  • Upravit
4705
28.11.06 14:58

takováhle jsem byla v těhotenství, ale to u bráchy asi nehrozí, že? :lol:
Co ginko bilobu???
 NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
468
28.11.06 15:18

ja osobne bych taky navstivila doktora. Muj tatka mel taky stejne problemy a ma atrofii mozku. Takze bacha, nepodcenovat cokoliv, co souvisi s hlavou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.7.16 13:01

Mám úplně stejný problém s babičkou, 68 let. Alzheimer lékařem vyloučen, pouze uprostřed rozhovoru „vypne“, přestane vnímat, nepoužívá krátkodobou paměť. Zhorší to každá narkóza.
Potřebuji poradit nějakou knihu na trénování paměti, testy, hry,… Ale aby si v tom mohla listovat sama, nejde s ní být 24 hodin denně, jezdíme tam jednou za 1-2 týdny.

Koukala jsem na tohle: https://www.kosmas.cz/…svoji-pamet/
A tohle: http://obchod.portal.cz/…o-kazdy-vek/

Omluvte anonym, soukromí rodiny.
Děkuji ;)

• Citovat
  • Upravit
90
2.7.16 20:13

Jak už tu holky psaly. Trénovat paměť, křížovky, sudoku, hry na procvičování paměti, k doktorovi by si měl zajít. Chce ho to nějak přesvědčit. Může to být stresem, nebo se mu rozvíjí nějaká nemoc…Chce to odborný posudek. Chápu, že je mu to blbý, bez toho budete ale pouze spekulovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.4.20 11:31

Mám jiný problém, ale taky souvisí s pamětí. Jak podpořit paměť u dítěte?
Syn má trochu horší paměť. V 5 letech umí 1 básničku a víc ani ťuk, prostě se nedaří. Dlouho si nemohl zapamatovat barvy, tvary…
Problém je i s tím, když mu řeknu, aby šel vedle a vzal si tepláky, tak to je na něj moc. Pošlu ho k babičce pro cukr a 4× se vrací (babička bydlí v patře pod námi).
Kdo máte takové dítě, máte tipy, jak mu pomoci?
Bojím se toho, jak to bude dávat ve škole.
U psycholožky jsme byli, ale ta neporadila prakticky nic. Uznala, že má špatnou paměť a uznala, že to máme těžké :roll:
Rybí tuk dáváme.

• Citovat
  • Upravit
312
3.4.20 11:50

A na Eye q jste koukala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
3.4.20 11:58

1. netrestat
2. nenutit
3. dohlídnout aby pořádně spal a co nejvíc se hýbal - rozvoj hrubé motoriky dost pomáhá dozrání mozku.
4. počkat.
5. začít hrát hry, které paměť trénují. Klasicky jednoduché pexeso, začít s menším počtem kartiček

tady najdeš nápady na různé hry http://www.skolkahaj.cz/…ory/33-2.PDF

Tady jsou nějaké on-line hry co trénuj pamět
https://www.treninkpameti.com/…a-internetu/

tady pak paírová cvičení pro děit

https://www.kosmas.cz/…ikulka-kaja/

Primárně to potřebuješ dělat tak, aby ho to bavila a zažval přitom úspěch. Čím víc se bojí, že něco zase pokazí, tím je víc ve stresu a ve stresu paměť nefunguje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.4.20 12:07

@Ou pexeso zvládá. On má problém s verbální pamětí. Skvěle si pamatuje cesty. Když někde jsme, tak i za rok se tam orientuje.
Vše popsané děláme.
Spíš bych mu chtěla pomoct s tím, aby si pamatoval verbální věci. Kdyby teď šel do školy, tak má problém. Učitelka řekne „otevřete si sešity a dělejte cvičení 5“ a na něj to je moc.

• Citovat
  • Upravit
33005
3.4.20 16:39
@Anonymní píše:
@Ou pexeso zvládá. On má problém s verbální pamětí. Skvěle si pamatuje cesty. Když někde jsme, tak i za rok se tam orientuje.
Vše popsané děláme.
Spíš bych mu chtěla pomoct s tím, aby si pamatoval verbální věci. Kdyby teď šel do školy, tak má problém. Učitelka řekne „otevřete si sešity a dělejte cvičení 5“ a na něj to je moc.

A rozkrokovat mu to, pozadat ho o zpetnou vazbu? Jdi do pokoje a prines tuzku. Kam mas jit? Co tam mas udelat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová