Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Omezovat počet mi taky připadá divné. Mám taky jedináčka, ale dceru. Taky svůj pokoj, všechny její kamarádky se dělily se sourozencem. Já teda omezila návštěvy tak, že dokud nejsem doma z práce, je mi to jedno. Ale jakmile přijdu, tak chci klid, pak taky nějaký učení do školy apod. Já chodila z práce až po 17. hodině, holky ve škole končily nejdýl ve dvě, škola hned za naším barákem, tak jim to prostě stačilo. Někdy jsem se s holkama /holkou, jak kdy podle počtu návštěvnic/ potkala u výtahu, jak odchází než přijdu
Ale v poho, fungovalo to. Přespávačky jsme nevedly, jen asi 3× u nás někdo spal,,,ale to byla spíš výpomoc, že se holky vrátily ze závodů, ale rodiče té druhé byly na chatě a ona nemohla být doma sama, tak holt přespala u nás.
@prokr píše:
Fajn. Ale uznej, že každý jsme holt nějaký a někdo na tohle opravdu nemá psychickou ani fyzickou kapacitu. Je spousta dětí, které si domů návštěvy vodit nesmí a nemyslím si, že je to nějak těžce poznamená. Mně třeba dětské návštěvy nevadí, ale chci, aby to bylo tak nějak vyrovnané. Nevím proč bych měla být v zápřahu pořád jenom já a ostatní rodiče by měli mít pořád klídek a pohodu. Jako rodič bych to svým dětem nepovolila, aby byly věčně u někoho nasáčkované a to dítě k nám nechodilo nebo minimálně, ale spousta rodičů je ráda, že má klid a dělá mrtvé broukyKdyž jsem zavedla výše popsané návštěvy u nás se razantně omezily…pročpak asi
Jako nedělám si čárky do sešitku, kdo kdy a kolikrát u nás byl ale odsuď podsuď. Vo.la nikomu taky dělat nebudu
Ve chvíli, kdy máš společenský dítě, tak musíš udělat ústupek i ty. Dítě, který domů nesmí vodit návštěvy, tak poznamenaný je a to fest. Máme to tady v přímým přenosu, je mi těch dětí líto. My se teda s rodiči střídáme a nějaký zápřah nevidím, dětem animátora nedělám.
U nás se taky dveře netrhnou, ale je pravda, ze syn chodí i k nim. Tak přece rodiče nejsou úplně …., aby to neviděli ne. Kdyby měl bejt syn obden u někoho na návštěvě, zákazu mu to sama nebo pozvu kluky k nám.
Ale musím říct ze mi to už začíná vadit taky.
Děti jsou doma s kamarády povětšinou jen, když je venku osklivo.
Tak já bych spíš omezila počet dní s návštěvami než počet kamarádů…klidně 2, to je v pohodě…ale ne denně…a když je hezky, tak aby šli i ven…
K nam taky chodi a nevadi.mi to, prijde mi blby ji to zakazovat, mame teda i velkou zahradu, tak i kdyz je hezky, jsou u nas.. mne to nevadi, hrajou si a tak, rada je pozvu i na veceri, kdyz zustavaji dele..dcera chodi i k nim, ale u nas jsou casteji, mame velky dum a zahradu, tak chapu, ze lepsi nez nekde v byte v pokoji se sourozencem…prespavacky delame taky, beru to tak, ze ma cera spolecenskou povahu.
Nijak me neobtezuji, naopak dcera se zabaví a ja mam vetsi volno, nez kdyz se nudi sama, je jedinacek..
Ale pokud to obtezuje tebe, je treba najit kompromis, ake bud oba kamosi nebo nikdo, vybirat si a pustit jen jednoho je divne..
@Crystal87 píše:
Vůbec by mě nenapadlo omezovat návštěvy nebo pocetmáme šest děti, velký dům se zahradou a vždycky si děti vodily kamarády. Už od mala i několik najednou. Ven chodí také. U nás se jim líbí, máme vyžití na zahradě, bazén, kluci mají každý svuj pokoj s vlastní TV a PSkem… Ostatní bydlí většinou v bytě a mají pokoj se sourozencem… Přespání ale nevedeme. Večer máme rádi naše soukromí a mali potřebuji klid.
Teda, to abych pak jezdila nakupovat s dodávkou, protože jak nejsem doma, mají to tady pak jak v samošce a sežerou nám na co přijdou
plus dělají blbosti, takže jsem to taky omezila ![]()
@Janli píše:
Tohle nepochopím, proč takhle dětem upírat kontakt s kamarády? Proč je izolovat? Fakt jsou dva kamarádi moc? Tobě někdo zakazuje, aby sis domů zvala kamarádky? Děti jsou dětmi jen chvíli, nestálo by za to trochu přivřít oči a neprosazovat si za každou cenu svoje na úkor dítěte? Proč nejdeš ven ty, když chceš mít klid?
A abych ti odpověděla na otázku - denně, dneska se tu už vystřídali tři, běžně tu mám kolem sedmi dětí. Klidu si budu užívat za pár let až mi odejdou z domu a asi se mi to nebude úplně líbit.
A chápeš, že každý máme jiné potřeby? Mně by denní návštěvy a víkendové přespávačky vadily hodně. Vůbec bych si nepřipadala jako doma, uvolněná, v pohodě. Navíc pracuju s dětma, takže o další směnu nemám zájem. Ty si taky denně vodíš domů kamarádky? Každý víkend u Tebe některá z nich přespává?
Nevím proč by mělo být špatně nastavit nějaká jasná pravidla. Např. návštěvy 2× týdně (dle kroužků a jiných aktivit). Přespání jednou za 14 dní max. s „oplátkou“. Prostě něco, co je fér ke všem.
Nemají zakázané u nás kamarády. Jen chci, ať zvednou telefon nebo dojdou a předem to řeknou. Někdy je to za účelem společného projektu/DÚ.
Jinak podle volného času. Přes léto bylo dost času nebo někdy o víkendech. Ale přes týden bude/budou mít kroužky. Oni se spíš domluví, že hned po obědě jdou na hřiště spolu. Už nechodí do družiny. Tak mají volněji hned po škole.
O víkendu jezdí někdy na závody. Bude mít asi o kroužek víc, než míval. Takže 2× týdně hasiči + víkendové závody. Asi začne nově chodit na atletiku. To je taky 2× týdně a Brontosaurus je 1× týdně. Plus někdy akce o víkendech. Takže spíš ty kamarády bude potkávat na nějakém kroužku odpoledne. Holky mají i jiné kroužky.
V zimě bude víc volného času. Neřeším, že si děcka dovedou kamarády. Pokud tady nic záměrně nerozbijí. U nás se dodržuje pravidlo, že se jí a pije v kuchyni u stolu. Do pokoje k filmu na počítači nějaké křupky atd. Ale jiné jídlo tam nenosí.
V pátek chodí nejstarší paní učitelka na klavír. Plus jiná bude chodit na přípravu na přijímačky. Tak musí dodržovat pravidla, že nikdo je nebude rušit ty dvě hodiny. V opačném případě zasáhnu.
Třeťák měl na návštěvě kamaráda dvakrát, jednou byl u něj zase on. Doma sice prudi, že si chce někoho pozvat, ale buďto si to neumí zařídit (obě návštěvy jsem mu domluvila já) nebo nikdo přijít nechce. Šesťák si občas kamaráda přivede, ale spíš jsou u nich (mají dům, zahradu a stálý dozor důchodové babičky).
Já návštěvy moc nemusím, ani si nepamatuju, kdy naposledy u nás byl někdo jiný než moje mamka.
Dětem animátora nedělám, ale sedí se mnou ve stejné místnosti a jsou to prostě rušivé elementy, povídají, rachtají nebo pouští zvuky z telefonů.
Na přespávání se občas pozve jedno nebo druhé dítě od mé kamarádky, s mými kluky se znají, ale to je párkrát do roka. Moje děti nikde neprespavaji.
Ja bych dala 1 den v tydnu kdy si pozve kamarady a zbytek smula, bud venku nebo u nekoho jineho
radsi jednou bandu nez aby se mi tam courali po jednom (to mi prijde dost nerealne a nefer k synovi aby byl nucen urcovat kdo ano a kdo ne) a pak klid ![]()
Na přespání tady máme často někoho. To jsem zrovna dneska řešila se sestrou, která vybavuje dětem nové pokoje. Ať koupí minimálně 160 nebo lepší 180 cm postele do pokojů. My jsme udělali chybu, že jsme každému do pokoje pořídili 140 cm. Pro jednoho je to luxus, ať se rozvaluje. Jak mají ty své přespávací návštěvy, tak je to malé a cpou se do obýváku nebo do pracovny, kde je gauč 180cm, když se roztáhne. Takže ty v pokojích nejspíš postupně prodáme a vyměníme za větší postele. Dostanou nové postele k narozeninám, když chtějí větší.
Ještě mě napadlo, že to musí být únosné pro všechny členy domácnosti. Rodiče i sourozence. Respektovat to jejich potřebu klidu a soukromí.
Navíc všichni nemáme velké domy.. A doma přemýšlet, jestli se můžu jít v klidu vy… nebo tam je zalezlej ten nebo onen kamarádíček, děkuji, nechci.
Rozhodně jsem pro nastavení pravidel a upřednostňuju pobyt venku, pokud to jde.
Pamatuju si ze svého dětství, že k nám prakticky žádné kámošky nemohly a vždycky mě to mrzelo. Jasně, měla jsem pokoj se segrou, panelákovej byt, naštěstí jsme hodně lítaly s holkama po venku, ale mrzelo mě to. Takže jsem to pak byla já, kdo byl nasáčkovanej u kamarádek, když bylo hnusně.
Omezovat synovi počet kámošů jen na jednoho mi přijde kruté. To radši žádného. Jak si má pak mezi nimi ten kluk vybrat? Akorát mu to narušuje vztahy, co si třeba už vybudoval, protože to vypadá, že jednoho kámoše preferuje více.
Ale domluvit se s ním na určitých dnech, kdy kámoši přijdou, mi přijde OK řešení.
Můj muž nesměl mít doma kamarády a ani zvíře. Jeho sestry to samé. Těch omezení a zákazů bylo daleko víc. Ale jeho matka je celoživotně divná. Otec raději s ní drží krok a mlčí. Dneska prý u nás byli a kroutila očima, že jejich syn spí v 15h po noční a před další noční. Už není nejmladší model a prostě se potřebuje vyspat. Ona nikdy jiná nebude. Už to vidí i děcka, že umí být protíná a nechutná osoba. Muž pochopitelně nechce pro své děti, jak to měl. A já jsem taky návštěvám otevřená. Jen je třeba nastavit pravidla.