Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Počet kamarádů nelimituju, pokud se k nám vejdou, ale chápu tě, taky většina z nich chodí nejradši k nám, ale já bych taky někdy chtěla klid, navíc mám další dvě děti a ty mají taky kamarády. Ale když už je toho moc, tak to kamarádům oznamuji já, neházím to na syna, aby mu to neměli za zlé. Prostě jim řeknu, že dneska to nejde, protože JÁ chci mít klid, máme jiný program, potřebuju se soustředit na práci, máme jinou návštěvu apod. Zatím nebyl problém, mně s nedovolí odporovat nebo manipulovat.
@Anonymní píše:
Věř tomu, že to nechceš. Mám to doma a je to náročné.
U nás jsme my s mužem ti trošku divní introverti
dítě je těžký extrovert, který vyžaduje společnost a já třeba miluju léto, protože se dá jít na hřiště, kde během pěti minut má deset kamarádů a je spoko, ale zimy jsou nekonečné a náročné. Nechceš si občas vyměnit děti? ![]()
Nelimitovala bych kamarady, ale dny, jasně, asi dle rozvrh/kroužku syna stanovit dny, kdy si muže privest kamarady a zbytek ne, max. v zimě bych povolila vic dnu a na jaře zas ubrala.
Syna neomezuju. Ma velky pokoj pro sebe. Vyzaduju jen, aby to hlasil dopredu skrz jidlo. Nerada bych, aby ostatni deti doma rikaly, ze dostaly u tety jen chleba s maslem.
@Lojzísek píše:
Ještě mě napadlo, že to musí být únosné pro všechny členy domácnosti. Rodiče i sourozence. Respektovat to jejich potřebu klidu a soukromí.
Navíc všichni nemáme velké domy.. A doma přemýšlet, jestli se můžu jít v klidu vy… nebo tam je zalezlej ten nebo onen kamarádíček, děkuji, nechci.
Rozhodně jsem pro nastavení pravidel a upřednostňuju pobyt venku, pokud to jde.
Přesně tak, my máme 2+1 a 2 děti na návštěvě jdou znát. Jedno je v relativním klidu.Jak jsou ale 3 dohromady, už vznikají dohady. Jeden chce to, druhý ono. Nakonec je většinou jedno dítě odstavené, kolikrát i odejde.Tak nevidím v tom přínos
.Ikdyž vymýšlí i venku. V pokoji jsou hluční, perou se ze srandy atd. Když jsou u nás, jsem za ně zodpovědná a musím je usměrňovat. Jsem hodná a kamarádská, takže to odkývou. Zavřu dveře a už skáčou po posteli atd.To mi vadí prostě. Kdyby byli v klidu tak neřeknu…Ale rozbitou postel nikdo z rodičů platit nebude chtít a mě se nechce vysvětlovat třeba úraz návštěvy. Samozřejmě jsem ráda, že má syn kamarády. Já jako dítě lítala po sídlišti a naši mě viděli jen u jídla
.
Tak pubertaci tak prostě přecházejí z jednoho bytu do druhého.. dělám z domu a když se ozve klíč v zámku, nikdy nevím, jestli přišel jen 1 nebo 5. Je mi to jedno, o návštěvu se nestaram, zavřu se v pokoji a meetinguju dal.
Proč bych měla dítěti zakazovat návštěvy?
Jediná podminka je, ať si po sobě uklidí bordel a neruší mě..
@Anonymní píše:
Přesně tak, my máme 2+1 a 2 děti na návštěvě jdou znát. Jedno je v relativním klidu.Jak jsou ale 3 dohromady, už vznikají dohady. Jeden chce to, druhý ono. Nakonec je většinou jedno dítě odstavené, kolikrát i odejde.Tak nevidím v tom přínos.Ikdyž vymýšlí i venku. V pokoji jsou hluční, perou se ze srandy atd. Když jsou u nás, jsem za ně zodpovědná a musím je usměrňovat. Jsem hodná a kamarádská, takže to odkývou. Zavřu dveře a už skáčou po posteli atd.To mi vadí prostě. Kdyby byli v klidu tak neřeknu…Ale rozbitou postel nikdo z rodičů platit nebude chtít a mě se nechce vysvětlovat třeba úraz návštěvy. Samozřejmě jsem ráda, že má syn kamarády. Já jako dítě lítala po sídlišti a naši mě viděli jen u jídla
.
Tak ve 2+1, to chápu, jsi psala že má syn velký pokoj, tak jsem myslela že bydlíte v dome. Časté prespavani a kazdodenni návštěvy v tak malem bytě by mi taky vadilo.
My máme barák a tady se chodili sem tam, někdy tu bylo I 6 děti a za půl hodiny ani jedno. Ale většina že sousedstvi, takže se stridaki, všechny jsme znali I rodiče dobre
@Svetluska55 píše:
Tak pubertaci tak prostě přecházejí z jednoho bytu do druhého.. dělám z domu a když se ozve klíč v zámku, nikdy nevím, jestli přišel jen 1 nebo 5. Je mi to jedno, o návštěvu se nestaram, zavřu se v pokoji a meetinguju dal.
Proč bych měla dítěti zakazovat návštěvy?
Jediná podminka je, ať si po sobě uklidí bordel a neruší mě..
Já teda před návštěvou běžně uklidím, takže neohlášená návštěva mi vadí hodně.
@Janli píše:
Tohle nepochopím, proč takhle dětem upírat kontakt s kamarády? Proč je izolovat? Fakt jsou dva kamarádi moc? Tobě někdo zakazuje, aby sis domů zvala kamarádky? Děti jsou dětmi jen chvíli, nestálo by za to trochu přivřít oči a neprosazovat si za každou cenu svoje na úkor dítěte? Proč nejdeš ven ty, když chceš mít klid?
A abych ti odpověděla na otázku - denně, dneska se tu už vystřídali tři, běžně tu mám kolem sedmi dětí. Klidu si budu užívat za pár let až mi odejdou z domu a asi se mi to nebude úplně líbit.
Izolovat?
Snad spolu mohou trávit čas i jinde. Já si třeba domů kamarádky nezvu, ale i kdyby ano, je to můj dům, má rozhodnutí. Takže klidně rozhodnu, že tam nechci mít X cizích lidí, ne?
Jo, půjde ven a ten mrdník po partě jedenáctiletých pak uklidí kdo?
Nezakazovala bych počet, přijde mi divné jednoho kamaráda vyhnat, ale určila bych dny kdy jo a ne.
@Tamtama píše:
Myslíš, že pubertaci řeší, jestli je utřený prach?
![]()
Tohle bych detem v zivote nezakazala. Nejstarsimu synovi je 12, jeho kamaradi u nas jsou peceni vareni, jsou zalezli u syna, nijak nam nenarusuji chod domacnosti, jsou to fajn deti. Jsem neskutecne rada, ze tady chteji travit svuj volny cas, ze se u nas citi dobre, ze k nam chodi radi. Jsem stastna, ze ma syn dobre kamarady a ze se s nimi rad casto vida. Jsem taky vdecna, ze to jsou pohodove deti, ze nema nejakou spatnou partu.
Samozrejme jsem rada, kdyz jdou ven, ale rozhodne mi nenalezi jim to prikazovat nebo je k tomu nutit tim, ze synovi povolim domu jenom jednoho kamarada ![]()
@Tamtama Taky návštěvy nemusím. Mám ráda svůj klid.Syn má dost hlučné kamarády. Asi proto, že sám je živel. Já jako dítě měla pokoj se 3mi sourozenci. Nenadělali jsme tolik randálu
. Když bylo hezky, tak jsme lítali venku.Oni odejdou ven a za hodinu zvoní, že jdou k nám…Pak jdou zas ven a za 30min.jsou opět u nás..To kolikrát si každý hraje hru na mobilu. Nikdy nevìm, kdy a s kým přijde ze školy domů. Mobil zatím do školy nenosí. Teď budu měnit práci, tak asi začne telefon nosit. A už teď se obávám, aby mi děti netahal domů, když budu na odpolední. Už by byl doma i rád sám…Mě ale napadají různé katastrofy, které mohou nastat.Tak spíše zapojím více jeho otce a nebo bude u našich. Jinak já mám doma návštěvu tak 3krát ročně
.Pokecám, zasměju se, ale pak se těším zas na svůj klid. Stejně to mám s rodinou. Raději jdu k nim já, jelikož se kdykoliv zvednu a mizím do klidu
.Máma je schopná ještě v 9večer u nás sedět. A nevadí ji, že ráno vstáváme. Tak sem to vyřešila tak, že chodíme my po rodině
.
@Tamtama píše:
Protože 12 leté dítě takové ptákoviny fakt zajimaji
Vždyť to ani nepozná
![]()
Děkuji všem za rady
.Určitě zavedu dny pro návštěvy, jak zde zmiňujete. Bude to kompromis, kdy syn si užije kamarády a zároveň budou i klidné dny pro mě. Kroužky zatím nemáme definitivně vybrané. Měl 2 kroužky. Jeden byl dost časově i fyzicky náročny, tak již nechtěl pokračovat. Měl málo volného času a byl smutný, že neměl čas skoro na kamarády. Druhý končí teď, jelikož nechce do jiné kategorie věkové. Vybíráme jiné kroužky. Jaké kroužky mají prosím vaše děti? Děkuji.