Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezké odpoledne. Nevím úplně přesně, jak to téma nazvat, ale s blížícím se koncem školního roku jsme se pustili do vytřídění/ vyklizení stolů, skříněk atd.
Trochu se ztrácíme v množství uměleckých děl
a ve spoustě drobností. Můžete mi říct, jak to máte vy?
Děti mají schované výkresy dle jednotlivých let ve školce + škola. Schováváte - vyhazujete? Podle čeho třídíte? Nám se to do sklepa vejde, vím, jak ráda jsem si tím kdysi sama ráda listovala, dnes jsme to se synem probrali, měl taky radost, i když skoro mám pocit, že by se nic nestalo, kdybychom to vyhodili- co vy?
Pak máme spoustu různodivných drobností - výrobky z hama korálků, z pěnové hmoty, ze sádry, různé skládanky z papíru, pak existuje milion drobností typu hračka z McDonalda, z kinder vajíčka, dinosauři, igráčci, spousta pohledů, zrcátka, zásobníky na PEZ bonbony, asi chápete, co myslím. není toho dramatické množství, přesto jsou to takové neorganizované věci v krabici, co se toho jednotlivě děti nechtějí vzdát, nicméně ani je to nijak extra nebere…
Nechám 2-3 povedené, ostatní vyhazuji. Já jsem nemilosrdný třídič a vyhazovač, nemám rád hromadění nepotřebných věcí.. ![]()
Tak já si výkresy schovávala akorát fakt tě pěkný co se mi líbili a zbytek šel do popelnice ty schovaný sem měla v takovejch těch pěvnejch deskách
jinak ty drobnosti z papíru, sádry se vyhodili to se může vyrobit znova
a hračky z mekáče a podobně káme mezi normálníma hračkama, takže ve velkej plastovej krabici kam si malej leze když si chce s něčim hrát, figurky z kinder vajíček nemáme, ale jako malý sme schovávali třeba v krabici od bot, pak se třídily, ty co sme měli několikrát nebo se nám moc nelíbili vzala mamka do práce (dělá v nemocnici takže sme je dali pro menší děti jako odměnu) ![]()
Vyhazuju, nesnáším hromadění věcí
na kinder věci a igráčky máme takové ty barevné krabičky z Ikea - ale zase nechávám jenom hezké věci, zásobníky na ty PEZ bych vyhodila a nechala max. jeden protože stejně nikdy nebudou mít dost bonbónu aby naplnily všechny
. Ale pravidelně to procházím a vyhazuju. Hezký obrázky dávám do šanonu, ale do jednoho a jenom fakt povedený věci.
@dalimil píše:
Nechám 2-3 povedené, ostatní vyhazuji. Já jsem nemilosrdný třídič a vyhazovač, nemám rád hromadění nepotřebných věcí..
Nechceš přijet? Potřebovala bych, aby to někdo vyházel, já i dcera jsme sběračky
Budeme malovat a přehazovat pokoje, musím s tím pohnout.
Zakladatelko, taky hledám nějaký systém, budu tu nakukovat a hledat inspiraci
.
Nechám vše co nese na konci roku.. ale třídím až po roce atd.. Asi bych nevyhazovala něco hned co vyloženě pozná.. Ze školky donesl dvě složky, ty vyložěně nesmyslné obrázky- třeba jedno dvě kolečka
jsem vyhazovala nedávno, jinak nechávala. Teď donesl taky z první třídy, taky jsou tam obrázky, co jsou takové bez smyslu a časem protřídím, ale nebudu hned vyhazovat..
já si pamatuji, jak jsem jednou našla u babičky v popelnici velý obrázek pro dědu k narozeninám a fakt to byl hrozný pocit- jako pro malou..
Máme to ve složce, ono to zase tak nezabere, když donese každý rok 10 papíru např
Tak na pěkný výkresy doporučuju do děcáku síť a na to to přidělat kolíčkama, právě jsem to malý dneska dělala. Ještě teda nechodí do školky, ale chodíme na cvičení s kreslením a tam dělají fakt pěkný věci. Jinak bych ty drobnosti protřídila, igráčky a hračky z kindervajíček protřídila a co je víckrát klidně odnesla buď do nemocnice, nebo k pediatrovi jako odměnu jak už tu zaznělo, vím jak to těm dětem udělá velikou radost. Já teď třeba protřídila a vyhazovala plyšáky, no tak za půl roku do toho jdu znova, plyšáky nesnáším
Tyhle drobnosti a kravinky z kinder vajec apod. nenávidim. Syn toho má mraky v krabičce z Ikea, další v jiný krabičce a pořád se to nějak hromadí. Přiznám se, že párkrát do roka když zrovna syn není doma, tak to proberu a částečně vyhodím. Výkresy taky probírám a nechávám fakt jen ty opravdu povedený. My máme ještě další mor – syn chodil 3 roky na keramiku, takže si dovedete představit, co všechno máme doma
To se tedy neodvažuju vyhodit a i mě by to bylo líto, něco jsme rozdali po příbuzných, něco má vystavenýho v pokojíčku a něco je v krabici od bot ve skříni. Budeme rekonstruovat pokojík a ložnici, tak asi spousta hraček poletí.
@laducha píše:
Nechceš přijet? Potřebovala bych, aby to někdo vyházel, já i dcera jsme sběračkyBudeme malovat a přehazovat pokoje, musím s tím pohnout.
Zakladatelko, taky hledám nějaký systém, budu tu nakukovat a hledat inspiraci.
mě to dělá fyzicky dobře, zbavovat se věcí
Měl jsem obrovskou sbírku VHS a CD, všechno šlo pryč, i když to nikdo nechápal. To samé knížky, rozdal jsem až na 5 knížek celou knihovnu, paráda. Miluju prázdné skříně a poličky. Co nemám, to nepotřebuju. Dětem třídím hračky, s čím si déle jako půl roku nehrajou, jde pryč
. Zatím neprskaj, třeba mají moje geny…
@DMartina, výkresy zatím schovávám, ale kluci jsou malí, takže toho zatím není moc.
Co se týká těch drobností, o kterých píšeš zde výrobky z hama korálků, z pěnové hmoty, ze sádry, různé skládanky z papíru, pak existuje milion drobností typu hračka z McDonalda, z kinder vajíčka, dinosauři, igráčci, spousta pohledů, zrcátka, zásobníky na PEZ bonbony, asi chápete, co myslím, tak ty vyhazuju téměř okamžitě po donesení domů. To jsou takové blbosti, které kluci musí nutně mít, a pak je zajímají sotva chvíli. A já to zoufale nenávidím, takže vyhazuji. Asi tak z 99% si na to už nevzpomenou ![]()
Stejně tak jsem začala nemilosrdně likvidovat rozbité hračky. Kluci na nich sice lpí a musí tu mít i auta bez kol nebo s urvanou kapotou, ale když „se nedívají“, tak to vyhodím. Zajímavé je, že to pak už nehledají, ale kdybych jim to sebrala před nima, tak mě sežerou ![]()
@dalimil píše:
mě to dělá fyzicky dobře, zbavovat se věcíMěl jsem obrovskou sbírku VHS a CD, všechno šlo pryč, i když to nikdo nechápal. To samé knížky, rozdal jsem až na 5 knížek celou knihovnu, paráda. Miluju prázdné skříně a poličky. Co nemám, to nepotřebuju. Dětem třídím hračky, s čím si déle jako půl roku nehrajou, jde pryč
. Zatím neprskaj, třeba mají moje geny…
Viď? Já jsme na jaře přebrala svou skříň, vyřadila jsem pytel hadrů a okamžitě to odnesla do popelnice. A měla jsem dočista blažený výraz.
Obvykle jsem to vyřadila, dala do boxu pod postel a furt jsem měla pitomej pocit. Když to rovnou vyhodím, je to blaho ![]()
Výkresy zatím schovávám - ty, co se povedou doma + co přinesou na konci roku ze školky. Máme ve sklepě veeelikou krabici. Ani tak ne pro sebe, spíš pro ně na památku
Když to nebudou chtít, tak se to vyhodí.
Kinderšrot nesnáším
Začali jsme to nosit k naší doktorce, má tam takovou pixlu, kde si z toho děti vybírají odměnu za statečnost, končí to tam ![]()
Výkresy mám zatím všechny, tři roky v MŠ a čtyři roky v ZŠ - dvojčata. Máme před rekonstrukcí, po ní budou muset děti vytřídit, co si nechají, něco asi nafotíme nebo naskenujeme a výkresy půjdou z domu. Dneska jsem probrali věci z 1. třídy, nechali jsme malou hromádku věcí. Nemůžeme si všechno nechat
.
@Kamic píše:
Tyhle drobnosti a kravinky z kinder vajec apod. nenávidim. Syn toho má mraky v krabičce z Ikea, další v jiný krabičce a pořád se to nějak hromadí. Přiznám se, že párkrát do roka když zrovna syn není doma, tak to proberu a částečně vyhodím. Výkresy taky probírám a nechávám fakt jen ty opravdu povedený. My máme ještě další mor – syn chodil 3 roky na keramiku, takže si dovedete představit, co všechno máme domaTo se tedy neodvažuju vyhodit a i mě by to bylo líto, něco jsme rozdali po příbuzných, něco má vystavenýho v pokojíčku a něco je v krabici od bot ve skříni. Budeme rekonstruovat pokojík a ložnici, tak asi spousta hraček poletí.
Cha, keramiku mame taky, ale letos poprve, zato vse dvakrat. Zatim to zdobi, ale uz me taky napadlo, co s tim.
Drobnosti jsou zacarovany kruh. Co k doktorce odnesem, postupne si zas nanesem…