Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak 2 spoluzaci, to moc neznamena. ja taky nemam rada kazdeho a jestli to jsou nejaci sigri, tak to davaji bohuzel najevo takhle.
jak jinak je na tom v kolektivu? ve tride nema zadne kamarady? nebo deti tvych kamaradek atd.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, potřebuji radu.
Synovi je 8 let, začal teď sám chodit na hřiště, kam chodí i jeho 2 spolužáci a vždy za půl hodinky přišel, že ho odhánějí, že si s ním nechtějí hrát. Včera přišel s tím, že mu i sprostě nadávali a říkali ať vypadne.Dnes už ven nechtěl jít vůbec.
Dost mě to mrzí, zajímalo by mě, proč ho odhánějí, ptala jsem se ho, jestli se k nim taky třeba nechoval nějak nehezky, ale říká, že ne.On opravdu není konfliktní nebo zlý, takže vůbec nevím, proč si s ním nechtějí hrát a hrozně mě to mrzí za něj.
Samozřejmě mě napadlo na hřiště jít a zeptat se osobně dětí, co jim na něm vadí, ale zas mu nechci umetat cestičku. Jenže takhle on bude pořád trčet doma.
Vůbec nevím co dělat, jak to řešit. Máte někdo zkušenosti? Díky
Proste se spolcili proti nemu, to tak asi byva
driv na to hriste nechodil?
@Ali-Ali píše:
Tak 2 spoluzaci, to moc neznamena. ja taky nemam rada kazdeho a jestli to jsou nejaci sigri, tak to davaji bohuzel najevo takhle.jak jinak je na tom v kolektivu? ve tride nema zadne kamarady? nebo deti tvych kamaradek atd.
Jinak nemá s nikým problém, s dětmi mých kamarádek vychází v pohodě, akorát jsou mladší, tak si s nimi moc nevyhraje.
Dřív na hřiště nechodil, až ted asi týden tam chodí, protože jednou jsme šli kolem a on tam zahlédl spolužáky, tak jsem mu řekla, ať jde za nimi si pohrát.
Tak nadpis je dost zavádějící. Pokud se jedná jen o dvě konkrétní děti, tak bych to neřešila vůbec. Zkrátka nepotřebují do party nikoho třetího, mají svoje hry a nepřejí si, aby se jim vnucoval někdo třetí. Ti kluci nemají povinnost hrát si s každým, kdo o to projeví zájem, a tvůj syn se bude muset naučit přijmout i tuhle skutečnost. Může si na hřišti hrát s někým jiným.
A co kdyby se domluvil s nějakým kamarádem a šli spolu? já jako malá taky nerada chodila úplně sama abych čekala na koho narazim ![]()
@Anonymní píše:
Synovi je 8 let, začal teď sám chodit na hřiště, kam chodí i jeho 2 spolužáci a vždy za půl hodinky přišel, že ho odhánějí, že si s ním nechtějí hrát. Včera přišel s tím, že mu i sprostě nadávali a říkali ať vypadne.Dnes už ven nechtěl jít vůbec.
Dost mě to mrzí, zajímalo by mě, proč ho odhánějí, ptala jsem se ho, jestli se k nim taky třeba nechoval nějak nehezky, ale říká, že ne.On opravdu není konfliktní nebo zlý, takže vůbec nevím, proč si s ním nechtějí hrát a hrozně mě to mrzí za něj.
Samozřejmě mě napadlo na hřiště jít a zeptat se osobně dětí, co jim na něm vadí, ale zas mu nechci umetat cestičku. Jenže takhle on bude pořád trčet doma.
Chtělo by to schrastit někoho dalšího-tohle budou asi tupci..jestli v okolí nikoho nemá, co kdyby začal chodit od září na nějáký kroužek, tam by si určitě někoho našel. Nebo příměstký tábor, nebo zkusit skauta v okolí. Také nemáme velký výběr kamarádů ve třídě(malotřídka), tak kluka vozíme na kroužky a poznává nové kamarády
Děti dokážou být zlé. Je mi ho líto, co třeba tam zkusit jít, sednou si někde poblíž a sledovat jak to probíhá. Nemám ráda, když se tvoří dvojice, které vylučují další ze hry. Když se to sejde u nás na zahradě a něco zaslechnu, tak celkem rychle zvýším hlas, jsem na to alergická.
@jenika1 píše:
Děti dokážou být zlé. Je mi ho líto, co třeba tam zkusit jít, sednou si někde poblíž a sledovat jak to probíhá. Nemám ráda, když se tvoří dvojice, které vylučují další ze hry. Když se to sejde u nás na zahradě a něco zaslechnu, tak celkem rychle zvýším hlas, jsem na to alergická.
Presne, deti dovedou byt hodne zle.Na zakladce kluci z nasi tridy sikanovaly jednu holku a hlavnim duvodem bylo to, ze mela 11 sourozencu a rodice se zrejme moc nestaraly. Napriklad v zime kdyz byl snih tak chodila do skoly v sandalech.
Dva mali sikanatori, tot vse.. mela bys tam byt a dat jim najevo, kde jsou meze. Deti vetsinou zkousi, kam muzou zajit, a pokud je kluk neprobujny klidas, tak se na nem zahoji. Kdyz tam budes a ukazes jim, jak si maji hrat, tak by to mohlo pomoci.
Pokud nepomuze, spoj ho s jinymi kamarady.
Nechápu, kde berete tu jistotu napsat, že jsou to šikanátoři nebo že jsou zlí. To je přesně o tom, že se dětem vyčítá to, co dospělí nedokážou - holt jsou upřímné. Nevím, proč by se dva kluci nutně museli bavit s někým, s kým se bavit prostě nechtějí, mají na to stejné právo, jako každý druhý. Vy se taky nebavíte s někým, kdo je vám nesympatický nebo když jste dvě kámošky, nelíbí se vám společnost někoho třetího, není-li vítána. Jenže děti jsou holt hned šikanátoři. To je neuvěřitelný.
Zakladatelko, řešila jsem něco podobného, začalo to, když dcera začala chodit sama na hřiště. Na sídlišti je hodně dětí, různého věku, do dcery začaly děti strkat, posmívat se, utíkaly před ní. Je klidná, nekonfliktní povaha. Do dnešního dne nevím, které dítě dokázalo strhnout téměř všechny děti, aby byly proti ní. Taky mně jí bylo líto. Snažila jsem se je zapojit dohromady, venku jsem s nima hrála hry, občas jsem si sedla na hřiště s ní, aby si nedovolovaly. Bohužel nic nepomohlo, dcera potom sama pochopila, s kým půjde ven a s kým ne. Pokud pro ni někdo přišel, kdo si z ní jen utahoval, sama řekla, nejdu ven, oni mně stejně utečou. Ve Vašem případě je to možná opravdu jen o tom, že jsou již sehraná dvojka a vyhovuje jim to. Zkusit zapojit jiné kamarády, pozvat kamaráda ze školy k Vám, apod. Myslím na Vás, vím, jak je to nepříjemné, když odhání tvého synka.
@hanka.br. na uprimnost ti s prominutim se. e pes, taky jsem slusna a zdvorila k lidem, co nemusim, jinak se na teto plantete „uprimnosti“ akorat pofluseme a pobijeme. Takze jestil nemas konstruktivni radu, svoje filozoficke rozumy rozdavej nekde jinde.
@lear píše:
@hanka.br. na uprimnost ti s prominutim se. e pes, taky jsem slusna a zdvorila k lidem, co nemusim, jinak se na teto plantete „uprimnosti“ akorat pofluseme a pobijeme. Takze jestil nemas konstruktivni radu, svoje filozoficke rozumy rozdavej nekde jinde.
Tu svou slušnost jsi právě názorně ukázala.
@hanka.br. A ty sis se mnou chtela hrat na pisku? Asi ne, ty jsi sem prisla byt strasne dulezita.