Může propadnout?

13
20.6.16 16:02

Může propadnout?

Dobré odpoledne všem,
měla bych dotaz, jestli může profesorka nechat propadnout žáka, pokud má průměr známek 4,3. Dívala jsem se do školského zákona, ale tam jsem to nikde nenašla. Hledala jsem na internetu, ale bezvýsledně, tak nevím, jestli jsem jen špatně koukala, nebo jestli tam fakt nic není. Kdo máte nějaké informace, nebo podobné zkušenosti, prosím napište. Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
andreaandrejka
20.6.16 16:05

Tak co vím já od známých a kamarádek učitelek, tak se nehodnotí jen podle průměru, ale i podle toho, jak se zapojuje v hodinách, jak spolupracuje, jak je aktivní…Na to se taky pak při rozhodování přihlíží.

• Citovat
  • Upravit
9967

@HatlaPatla známka se nemusí určovat aritmetickým průměrem. Mají známky s váhou? Nebo jste při výpočtu dala všechny na stejnou rovinu?

Myslím, že kvůli jedné nedostatečné se nepropadá, ale dělá se v srpnu reparát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26335

@HatlaPatla

průměr není celá známka. Do hodnocení je také zahrnuta aktivita, připravenost na výuku, nošení pomůcek, snaha. Takže ano, i s průměrem 4,3 klidně může dítě propadnout, pokud na výuku dlabe.

edit: k propadnutí jedna nedostatečná nestačí, musí být 3. při jedné nebo dvou nedostatečných se dělají reparáty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1245
20.6.16 16:07

@HatlaPatla myslim,ze muze…znamky nejsou vsechno, pokud dite v hodinach vubec nespolupracuje, nenosi ukoly atd.,tak prumer znamek z pisemek neni pro ucitele smerodatny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2808
20.6.16 16:11

@HatlaPatla může… Aritmetický průměr neni vsechno, pri určování konečné známky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
20.6.16 16:12

Děkuji za reakce. Podle jedné známé z okolí prý jejich profesorka nechává propadnout kvůli průměru a moc nehledí na snahu nebo tak, rozhodující je pro ni ten průměr. Jakmile má prostě žák průměr 4,3 tak ho nechává propadnout (respektive musí dělat v srpnu reparát). Je to průměr vypočítaný automaticky v systému „bakaláři“, kde je do něj započítaná právě i váha jednotlivých známek. Zajímalo by mě, jestli je takové hodnocení vůbec možné, nebo jestli jej lze nějak napadnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
20.6.16 16:13

Protože mi takové hodnocení nepřipadá příliš férové, pokud se žák opravdu snaží, ale prostě učivo nechápe (jedná se o matematiku). I k tomu tam totiž dochází.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26335
20.6.16 16:14

@HatlaPatla

jo tak jPP… napadni - ale zajímalo by mě, jak budeš dokazovat aktivitu dítěte v hodině, kde nejsi. A tvrdit, že někdo říkal, že učitelka ke snaze nepřihlíží… sorry, to neuspěje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26335
20.6.16 16:16
@HatlaPatla píše:
Protože mi takové hodnocení nepřipadá příliš férové, pokud se žák opravdu snaží, ale prostě učivo nechápe (jedná se o matematiku). I k tomu tam totiž dochází.

pokud nechápe učivo, měl by se rodič především starat, aby došlo k nápravě. Žák, který nechápe učivo, nemůže postoupit do dalšího ročníku, protože nebude mít na čem stavět. Místo hledání ve školském zákoně na konci června by měl rodič už v lednu shánět doučování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
20.6.16 16:17

Mě to nedá a zeptám se na pohled z druhé strany :nevim: nerozumím tomu, proč teď - tj. 20.06. řešíš špatný průměr syna a možné propadnutí. Nevím jak je starý nebo jestli má nějaký problém, ale toto jsou věci, které se mají řešit průběžně. Navíc „napadání“ hodnocení žáka mi přijde poněkud z cesty… Kdyby důsledně předcházel takovémuto průměru, nemusíš toto vůbec řešit :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
20.6.16 16:18
@neumisa píše:
pokud nechápe učivo, měl by se rodič především starat, aby došlo k nápravě. Žák, který nechápe učivo, nemůže postoupit do dalšího ročníku, protože nebude mít na čem stavět. Místo hledání ve školském zákoně na konci června by měl rodič už v lednu shánět doučování.

Přesně takto jsem to chtěla napsat :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
20.6.16 16:19

Podle toho, co vím, tak studenti mají z profesorky opravdu strach.

Na druhou stranu, pokud má odevzdané všechny úkoly, napsané všechny písemky, tak to asi nesvědčí o tom, že by se student flákal. A pokud i v takovém případě dostane kvůli průměru nedostatečnou, přijde mi to zbytečně přísné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5533
20.6.16 16:21

@HatlaPatla
Nechci rýpat, ale žák, který má průměr 4,3 podle mě na učení buď úplně dlabe, nebo na to nedlabe, ale není schopen se sám na daný předmět naučit. V tom případě bych doporučila doučování.
A píšu to ze své vlastní zkušenosti. Měla jsem na základce jeden rok fakt obrovský problém s fyzikou - nebyla jsem schopna pochopit výklad od učitelky, tak mi rodiče domluvili doučování s jiným učitelem a během pár měsíců jsem ve fyzice perlila.
Někdo hodnotí jen podle známek, někdo hodnotí podle aktivity v hodinách. A učitelka mé dcery třeba hodnotí podle toho, jak má které dítě ráda - ovšem ona to tedy hezky zaobaluje celoročně, při každé práci…
Napadnout to? Vím, že kdysi u jednoho movitého spolužáka. Učitelka si dovolila dát mu na vysvědčení 4, rodičům se to nelíbilo, udělali bugr u ředite, sešla se jakási rada, spolužák byl přezkoušen před komisí, či co to bylo. Dopadlo to tak, že rodiče mohli být rádi, že onen chlapec dostal 4 a neproletěl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1189
20.6.16 16:21
@HatlaPatla píše:
Podle toho, co vím, tak studenti mají z profesorky opravdu strach.Na druhou stranu, pokud má odevzdané všechny úkoly, napsané všechny písemky, tak to asi nesvědčí o tom, že by se student flákal. A pokud i v takovém případě dostane kvůli průměru nedostatečnou, přijde mi to zbytečně přísné.

Ale jak přísné? Jak k tomu potom přijdou studenti lepší, šikovnější, pilnější? Ještě bych chápala kdybys tu napadla špatně oznámkované písemky, které mu utvoří špatný průměr. Ale jestli známky odpovídají a on má průměr 4,3 tak ano - asi by měl propadnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí