Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A v pololetí měl co za známku? Jinak pokud tomu dlouhodobě nerozuměl, bylo na místě doučování - takhle se mu nevyhne a upřímně, je neštěstí, když si rodiče stěžují, že „jejich xy“ se hrozně snažil, ale prostě to nechápe, tak ať mu ten titul doktora medicíny dají, protože se tolik snažil. Psaní písemek v termínech neznamená, že na to nekašle.
@HatlaPatla bohuzel u nas je ucitel stale posledni, nenapadnutelna autorita, a vetsinou cim horsi kantor, tim prisnejsi znamky. Ja mela vyznamenani, a presto si to myslim.
@lear píše:
@HatlaPatla bohuzel u nas je ucitel stale posledni, nenapadnutelna autorita, a vetsinou cim horsi kantor, tim prisnejsi znamky. Ja mela vyznamenani, a presto si to myslim.
Myslím si pravý opak. Mám pocit, že učitele poučuje kdekterá matka, jak má jejího mazánka učit a známkovat, protože ona je MATKA a ví to nejlépe. A ani na to nepotřebovala 5 let studovat VŠ, jako daný kantor. Poslední dobou jsou toho plné diskuze ![]()
@Kirbisek treba je to potrebna zmena na sesazeni naprosto iluzorni pseudoautority kantora z piedestalu, kam nepatri.
Jinak s těma opravnýma písemkama, dost taky záleží, kdy si o ně řekne. Pokud třeba psali test v dubnu a hned po dostání špatné známky zašel za učitelkou, že si to chce opravit a ona to nedovolila, asi by mi přišla ta učitelka dost přísná. Na druhou stranu jestli si teď pár dní před uzavřením klasifikace vzpomenul, že tam má špatné známky a chce si to opravit, tak učitelku chápu a hádat se s ní o známku je dost mimo.
Co jsou to za žvásty, že rodiče nevěděli??? Přístup do Bakalářů dostali, kontrola eŽK je záležitost několika málo kliknutí (vím to, synáček ji má taky). Kecy, že se kluk bál, tak se nepochlubil, jsou mimo mísu. Navíc škola při zhoršení prospěchu rodiče informuje, při hrozícím propadnutí dokonce zve.
takové plky…
Tak rodiče se v tomto případě nezajímali. A rozhodně nejsou takoví jediní (naši mi byli za celou střední na třídních schůzkách jednou, a to jsem je ještě skoro s pláčem přemlouvala, aby tam vůbec šli, a do bakalářů se mi nepodívali ani jednou, přístup měli). A škola neinformovala.
Dítě se snaží během celého roku, na pololetí byla známka 3. Pokud profesorka ale nesvolí k napsání opravné písemky nebo přezkoušení ihned po tom, co jsou žáci informováni o známkách, tak mi to přijde dost přísné.
Například já jsem v prváku z matiky propadala a přitom na pololetí jsem měla za 2, prostě mi nesedlo učivo a nešlo mi to. Nakonec jsem ale měla možnost napsat opravné písemky (právě z důvodu, že učitelka si byla vědoma, že na to nekašlu), a průměr jsem stáhla na 2,9. Maturovala jsem s vyznamenáním, se samými jedničkami. Takže to, že někomu nesedne učivo jednoho pololetí ještě přece neznamená, že na tu školu nemá…
Každopádně moc všem děkuju za příspěvky, aspoň už vím.
Už je to naštěstí v klidu, průměr změnila poslední čtvrtletka s vyšší váhou, takže učitelka je spokojená a dítě šťastné ![]()
@HatlaPatla píše:
Podle toho, co vím, tak studenti mají z profesorky opravdu strach.Na druhou stranu, pokud má odevzdané všechny úkoly, napsané všechny písemky, tak to asi nesvědčí o tom, že by se student flákal. A pokud i v takovém případě dostane kvůli průměru nedostatečnou, přijde mi to zbytečně přísné.
Když z ní má syn (nebo kdo vlastně) takový strach, tak měl mít od ledna doučování, ne se 21.6. divit. Nezlob se na mě, ale průměr 4,3 není známkou snahy, ale laxnosti a flákání.
@radkka píše:
Když z ní má syn (nebo kdo vlastně) takový strach, tak měl mít od ledna doučování, ne se 21.6. divit. Nezlob se na mě, ale průměr 4,3 není známkou snahy, ale laxnosti a flákání.
Jak jsem psala, já jsem v prváku propadala z matiky, přestože jsem měla doučování a příklady počítala i ve 3 ráno. Přesto mě všichni pedagogové na škole považovali za poctivou a snaživou studentku. Vzhledem k tomu, že jsem nakonec byla nejlepší maturantkou na škole a studuji VŠ, nepředpokládám, že bych na danou školu neměla a nebo že bych se flákala. Prostě když nesedne učivo, tak se nedaří.
@HatlaPatla píše:
Jak jsem psala, já jsem v prváku propadala z matiky, přestože jsem měla doučování a příklady počítala i ve 3 ráno. Přesto mě všichni pedagogové na škole považovali za poctivou a snaživou studentku. Vzhledem k tomu, že jsem nakonec byla nejlepší maturantkou na škole a studuji VŠ, nepředpokládám, že bych na danou školu neměla a nebo že bych se flákala. Prostě když nesedne učivo, tak se nedaří.
Když nesedne jako co? Množiny, rovnice a nerovnice? Tohle je směšné. Může nesednout životní situace, zdravotní problémy, v takové situaci pochopím studentské nezdary, ale nezvládat učivo prvního ročníku vypovídá o něčem jiném.
To teda nevím, jestli se tohle může. Pokud je na základní škole, tak možná jo, protože děti většinou mají známky, které mají stejnou váhu. Ale na střední by mě to asi překvapilo.