Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A zakladatelko, pokud jde jen o konkrétně tyhle dva kluky, tak to nech být. Nenech syna se vnucovat někam, kde není žádán, jistě to nejsou jediné dvě děti v „sídlišti“ ![]()
@Mar__tanka1983 píše:
A zakladatelko, pokud jde jen o konkrétně tyhle dva kluky, tak to nech být. Nenech syna se vnucovat někam, kde není žádán, jistě to nejsou jediné dvě děti v „sídlišti“![]()
Proč by nemohl chodit na hřiště? Nemusí se s nikým bavit ale proč by tam nemohl být?
Vůbec jsem nepobrala jak jste přišly na to že se jim vnucoval? Bych se těch kluků zeptala jestli je to jejich že si určují pravidla. Zakladatelko být tebou tak tam vlítnu a srovnala bych je do latě. ![]()
@Mar__tanka1983 a ona potrebuje tvoje zastavani? pravdu nema, pise, ze nadavky a vyhaneni jsou „uprimnost“. Nejsou, je to sikana a kdyby bylo vice soudnych rodicu, co deti od mala uci tolerovat i ty, co se jim mene libi a ucili je vychazet s nimi, bude na svete lepe
Asi tak.
@Johli píše:
Proč by nemohl chodit na hřiště? Nemusí se s nikým bavit ale proč by tam nemohl být?Vůbec jsem nepobrala jak jste přišly na to že se jim vnucoval? Bych se těch kluků zeptala jestli je to jejich že si určují pravidla. Zakladatelko být tebou tak tam vlítnu a srovnala bych je do latě.
@Johli píše:
Proč by nemohl chodit na hřiště? Nemusí se s nikým bavit ale proč by tam nemohl být?Vůbec jsem nepobrala jak jste přišly na to že se jim vnucoval? Bych se těch kluků zeptala jestli je to jejich že si určují pravidla. Zakladatelko být tebou tak tam vlítnu a srovnala bych je do latě.
Zakl. psala, že si s jejím synem ti dva nechtějí hrát. Takže chlapeček měl asi zájem o kontakt a je otázka, jak moc byl neodbytný
. V tom případě ti dva mají právo ho odmítnout. Nikdo nepsal, že kluk nesmí na hřiště. Jen se musí naučit, že ne každý kolektiv ho přijme ![]()
Pokud by si v rámci hřiště hrál sám, jinde než ti dva, a oni by za ním chodili a vyháněli ho, to už je jiná situace. Pak už je na místě zakročit.
Z čistě psychologického hlediska si prostě myslím, že je lépe dítě učit nevnucovat se tam, kde mě nechtějí (ať už sám nebo maminkou). Daleko důstojnější je hledat v okruhu dětí, kde ten zájem lze předpokládat. Ideálně v rámci většího kolektivu, protože dvojice kamarádů je dost pevný útvar.
@lear píše:
@Mar__tanka1983 a ona potrebuje tvoje zastavani? pravdu nema, pise, ze nadavky a vyhaneni jsou „uprimnost“. Nejsou, je to sikana a kdyby bylo vice soudnych rodicu, co deti od mala uci tolerovat i ty, co se jim mene libi a ucili je vychazet s nimi, bude na svete lepe
Tak zastání potřebovala zejména vůči tvé hrubosti a neomalenosti. Mě je po včerejšku jasné, kdo tady má smutný život ![]()
@Johli píše:
Napsala sem někde, že nesmí chodit na hřiště???
Zakladatelka psala *vždy za půl hodinky přišel, že ho odhánějí, že si s ním nechtějí hrát. * Že si s ním nechtějí hrát. Což zřejmě znamenalo, že on si s nimi chtěl hrát a oni nechtěli. Jako sorry, opravdu chceš vlítnout mezi předpuberťáky a srovnávat je, s kým si mají hrát? Tím by zakladatelka problém určitě vyřešila…Jiná by byla situace, kdyby ho nějak šikanovali (on si jich nevšímal a oni po něm šli, ale o tom se zakladatelka nezmiňovala) nebo mu ubližovali, ale oni se s ním prostě jen nechtějí bavit, proboha.
@lear to už je věc pohledu, podle tebe by oni měli tolerovat někoho, s kým se nechtějí bavit a případně to za synka má vyřešit mámínka.
Místo aby se dítě naučilo, že si z něj celej svět nesedne na prdku, že uznání není vynutitelné a že je svého štěstí strůjcem…
já si zase myslím, že by si to kluci měli porovnat sami (pokud v tom není násilí).
Já to vidím už u čtyřleťáků na hřišti, jako to mám opravdu běhat za Janoškovic Aničkou a ukecávat jí, ať si laskavě staví s mým synem bábovky? A to i přesto, že jí před deseti minutama možná hodil písek do vlasů? Však má být slušně vychovaná holka a na nelibost zapomenout. ![]()
Ne, to radši synovi řeknu, že né všichni musí být nutně kamarádi (ani já jeho nenutím) a že jak se bude chovat on k nim, tak oni k němu a že vše musí vzejít především z něj.
@Mar__tanka1983 píše:
Napsala sem někde, že nesmí chodit na hřiště???
Zakladatelka psala *vždy za půl hodinky přišel, že ho odhánějí, že si s ním nechtějí hrát. * Že si s ním nechtějí hrát. Což zřejmě znamenalo, že on si s nimi chtěl hrát a oni nechtěli. Jako sorry, opravdu chceš vlítnout mezi předpuberťáky a srovnávat je, s kým si mají hrát? Tím by zakladatelka problém určitě vyřešila…Jiná by byla situace, kdyby ho nějak šikanovali (on si jich nevšímal a oni po něm šli, ale o tom se zakladatelka nezmiňovala) nebo mu ubližovali, ale oni se s ním prostě jen nechtějí bavit, proboha.
@lear to už je věc pohledu, podle tebe by oni měli tolerovat někoho, s kým se nechtějí bavit a případně to za synka má vyřešit mámínka.
Místo aby se dítě naučilo, že si z něj celej svět nesedne na prdku, že uznání není vynutitelné a že je svého štěstí strůjcem…
já si zase myslím, že by si to kluci měli porovnat sami (pokud v tom není násilí).
Já to vidím už u čtyřleťáků na hřišti, jako to mám opravdu běhat za Janoškovic Aničkou a ukecávat jí, ať si laskavě staví s mým synem bábovky? A to i přesto, že jí před deseti minutama možná hodil písek do vlasů? Však má být slušně vychovaná holka a na nelibost zapomenout.
Ne, to radši synovi řeknu, že né všichni musí být nutně kamarádi (ani já jeho nenutím) a že jak se bude chovat on k nim, tak oni k němu a že vše musí vzejít především z něj.
Neznám žádné děcko které by bylo tak blbé aby se neustále vnucovalo tam kde ho nechtějí, leda že by naschvál provokovalo, což však zakladatelka nepíše.;-)
@lear jenomže to tak prostě chodí.. bylo to před několika lety a prostěš bude.. Prostě si s ním hrát nechtějí, to musí každý respektovat.. vy taky třeba nebude s každou maminkou na hřišti hned mluvit.. někdo je vám sympatický někdo ne..
jediné co souhlasím, je vyhánění ze hřiště..
Prostě si kluk musí najít jiné přátele, nemůžete nikoho nutit, aby ho měli rádi..
Já to taky takto viděla, dokonce jsme měla nutkání někde běhžet- což považuju za největší kravinu, protože potom si kluk udělá hroznou vizitku.. Myšleno tak, že bych nikomu neříkala, by si s ním hráli atd.. je to fakt jenom jejich svobodná vůle.. nejsou to batolata nebo předškolní děti.. už prostě mají své větší kamarády a nebo prostě nemají
Nepíšu o nadávánjí a vyhánění to je něco jiného..ale to, že si někdo chce vybrat své kamarády je normální
Já to taky vidím jako šikanu. Když si s někým nechci hrát, tak si s ním nehraju, a normálně mu to řeknu. To by byla ta upřímnost. Nebo si ho prostě nevšímám. (To by byla zas taktika
) Nadávky, vyhánění z veřejného prostoru k tomu nepatří. To už šikana podle mě je. Prozkoumala bych to. Jsou to spolužáci ze třídy, tam jde o vztahy, co mají už prošlapané cestičky, naučené vzorce chování k sobě, takže bych tipovala, že se k němu ve škole chovají podobně. Chápu, že z pohledu dospěláka to může vypadat různě, jako obyčejná dětská šarvátka, ale kdyby to zažíval dospělák v práci, tak by mu taky moc dobře nebylo.
@pe-terka píše:
Tak zastání potřebovala zejména vůči tvé hrubosti a neomalenosti. Mě je po včerejšku jasné, kdo tady má smutný život
@Takyjedna píše:
Já to taky vidím jako šikanu. Když si s někým nechci hrát, tak si s ním nehraju, a normálně mu to řeknu. To by byla ta upřímnost. Nebo si ho prostě nevšímám. (To by byla zas taktika) Nadávky, vyhánění z veřejného prostoru k tomu nepatří. To už šikana podle mě je. Prozkoumala bych to. Jsou to spolužáci ze třídy, tam jde o vztahy, co mají už prošlapané cestičky, naučené vzorce chování k sobě, takže bych tipovala, že se k němu ve škole chovají podobně. Chápu, že z pohledu dospěláka to může vypadat různě, jako obyčejná dětská šarvátka, ale kdyby to zažíval dospělák v práci, tak by mu taky moc dobře nebylo.
@lear píše:
A ze tim davam najevo, ze to je presne to chovani, co u tech kluku obhajuje, ti uz tva bystra mysl neodhalila..
asi tu mou bystrou mysl přeceňuješ…Nepochopila jsem smysl a kontext tvé věty…Mohla bys prosím formulovat jinak?