Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Akras2 ahoj.Pokud udělá EP na účet manžela, tak by mu to měli také poslat písemně
@Akras2 píše:
V tom rozhodnutí by mělo být že by ho měl dostat i manžel v případě že se jedná o jeho účet. :Příspěvek upraven 10.02.14 v 20:19
Přečtěte si odkaz, nebo si vyguglujte exekuce účtu manžela.
Tady je citace z exekučního řádu:
§ 49
(1) Výrok exekučního příkazu ukládajícího zaplacení peněžité částky musí rovněž obsahovat
b)označení peněžního ústavu a čísla účtu nebo jiného jedinečného identifikátoru7a), jde-li o provedení exekuce přikázáním pohledávky povinného z účtu u peněžního ústavu; označí-li se více účtů povinného u téhož peněžního ústavu, uvede se také pořadí, v jakém z nich má být vymáhaná pohledávka odepsána,****
Takže pokud to dobře chápu tak podle bodu b) by to číslo účtu muselo být uvedeno v tom rozhodnutí.
Podle novely Exekučního řádu to možné je. Manželův účet je v SJM a k vydobytí pohledávky je možné použít celý majetek v SJM i když je pohledávka z doby před uzavřením manželství.
Jedná se o velkou novinku, takže to bude chvíli trvat než s tím exekutoři začnou. Vyplacená mzda manžela patří do SJM. Nejdou udělat srážky ze mzdy, ale účet se bloknout dá, takže na to pozor!
@Anonymní píše:
Takže pokud to dobře chápu tak podle bodu b) by to číslo účtu muselo být uvedeno v tom rozhodnutí.
Samozřejmě exekutor zašle exekuční příkaz na adresu z Registru obyvatel. Vždy ho musí zaslat. V konkrétním exekučním příkazu je konkrétní účet.
@Anonymní píše:
V příkaze je totiž soupis osob kterým se doručuje příkaz. Manžel je tam napsaný v případě že se postihuje jeho účet jako jedna z osob která by to rozhodnutí měla dostat. A nic mu nepřišlo.
Ne, jedná se o rozdělovník. Exekuční příkaz „na účet“ je vždy na konkrétní číslo účtu, které je exekučním příkazu napsáno.
@exekuce
Děkuju to jsem potřebovala vědět takže současná exekuce je tedy vedena jen na můj účet který je zapsán v příkaze a na žádný jiný. Takže jsem to pochopila správně.
@Anonymní píše:
@exekuce
Děkuju to jsem potřebovala vědět takže současná exekuce je tedy vedena jen na můj účet který je zapsán v příkaze a na žádný jiný. Takže jsem to pochopila správně.
Ale pozor, je potřeba se dopředu připravit na to, že EP může příjít na manžela a peníze včas přesměrovat!!!
Tak já s nimi dnes mluvila a domluvila se že do konce měsíce pošlu polovinu částky a nic takového mi neříkali.
@Anonymní píše:
Tak já s nimi dnes mluvila a domluvila se že do konce měsíce pošlu polovinu částky a nic takového mi neříkali.
pokud si ochotná platit tak nebudou další účet obstavovat
@anickadomnik píše:
pokud si ochotná platit tak nebudou další účet obstavovat
Jen bych doplnila, že ochota nestačí
@blecha72 píše:
Jen bych doplnila, že ochota nestačí
samozřejmě jsem myslela že pokud bude reálně platit
![]()
@anickadomnik
Exekutor jedná tak, aby vymohl pohledávku co nejrychleji. Nikde v Exekučním řádu nebo v OSŘ není uvedené, že ochota platit znamená vyhnout se dalším exekučním příkazům.
@Anonymní píše:
Exekutor není informační kancelář, ale Exekuční řád hovoří zcela jasně. Exekutor není žádnou dohodou vázán, tak jenom pozor na to.
@exekuce píše:
@anickadomnik
Exekutor jedná tak, aby vymohl pohledávku co nejrychleji. Nikde v Exekučním řádu nebo v OSŘ není uvedené, že ochota platit znamená vyhnout se dalším exekučním příkazům.
já jsem taky nepsala nic o exekučním řádu ani OSŘ ![]()