Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, zajímala jsem se o tu druhou věc - přechod z RD na MD a vyplacení dovolené - tohle mi napsala tchýně-účetní.
Čerpání mateřské dovolené pro nárok na řádnou dovolenou se považuje za výkon práce a zakládá nárok ženy na řádnou dovolenou. >
Cituji:
Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené na zotavenou tak, aby bezprostředně navazovala na skončení mateřské dovolené, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět. Tato situace je jedinou výjimkou, kdy zaměstnavatel žádosti o dovolenou vyhovět musí - v jiných případech určuje čerpání dovolené zaměstnavatel.
Dovolenou vyčerpanou na žádost zaměstnankyně před nástupem na rodičovskou dovolenou nelze ze zákona krátit, tudíž vzniká nárok na čerpání dovolené v plném rozsahu, tj. v takovém, v jakém ji poskytuje zaměstnavatel. O situaci, kdy se dovolená krátí, se dočtete níže.
Tedy požádala bys o poskytnutí dovolené těsně po skončení mateřské, dostala bys penízky za celý, nezkrácený nárok (ne tedy jen poměrově za mateřskou, ale celý nárok, tzn. 20 nebo za 25 dnů).
http://www.aperio.cz/…ske-dovolene
Vychází to ze zákoníku práce. Tudíž jestli jsi letos více než 60 dní na MD máš nárok na plnou dovolenou za letošní rok, pokud jsi méně tak se to krátí.
A rodičák se do příjmů nepočítá, jen mateřská. Doufám že je to tak u všeho (u slevy na daní na vyživovanou manželku se určitě nepočítá).
Do příjmu se ti počítá peněžitá pomoc v mateřství (nastupuje se na ní 6-8 týdnů před porodem a trvá 28 týdnů), poté se nastupuje na rodičovskou dovolenou (ta se do příjmu nezahrnuje). Po dobu trvání PPM má zaměstnanec nárok na dovolenou. Po skončení PPM většinou zaměstnavatel udělá to, že zaměstnanec nastoupí na dovolenou (pokud nenastoupí zpět do práce), a tudíž dojde k tomu, že je dovolená jakoby proplacená. Kromě toho se pobírá rodičovský příspěvek. Toto mám zjištěné od své personalistky z minulého týdne.
Přesně, PPM se počítá, jako bys byla v práci. Takže podle toho kolik dní ti PPm vycházela by ti měla účetní spočítat nárok na dovolenou!!
PetkaK píše:
Ahoj, zajímala jsem se o tu druhou věc - přechod z RD na MD a vyplacení dovolené - tohle mi napsala tchýně-účetní.Čerpání mateřské dovolené pro nárok na řádnou dovolenou se považuje za výkon práce a zakládá nárok ženy na řádnou dovolenou. >
Cituji:
Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené na zotavenou tak, aby bezprostředně navazovala na skončení mateřské dovolené, je zaměstnavatel povinen její žádosti vyhovět. Tato situace je jedinou výjimkou, kdy zaměstnavatel žádosti o dovolenou vyhovět musí - v jiných případech určuje čerpání dovolené zaměstnavatel.
Dovolenou vyčerpanou na žádost zaměstnankyně před nástupem na rodičovskou dovolenou nelze ze zákona krátit, tudíž vzniká nárok na čerpání dovolené v plném rozsahu, tj. v takovém, v jakém ji poskytuje zaměstnavatel. O situaci, kdy se dovolená krátí, se dočtete níže.
Tedy požádala bys o poskytnutí dovolené těsně po skončení mateřské, dostala bys penízky za celý, nezkrácený nárok (ne tedy jen poměrově za mateřskou, ale celý nárok, tzn. 20 nebo za 25 dnů).
http://www.aperio.cz/…ske-dovolene
Vychází to ze zákoníku práce. Tudíž jestli jsi letos více než 60 dní na MD máš nárok na plnou dovolenou za letošní rok, pokud jsi méně tak se to krátí.
A rodičák se do příjmů nepočítá, jen mateřská. Doufám že je to tak u všeho (u slevy na daní na vyživovanou manželku se určitě nepočítá).
Ano je to tak
Já to tak měla u druhého dítěte - nastoupila jsem z první RD na druhou MD rovnou, před skončením druhé MD jsem zaměstnavatele požádala o dovolenou, kterou mi proplatil (výpočet ze mzdy, kterou jsem brala před první MD) a zároveň jsem čerpala i rodičák. Tudíž ten měsíc jsem byla slušně ve vatě
Pokud to propásneš a nepožádáš, může ti být dovolená proplacena až po skončení RD, ale už je tam nějaké krácení té dovolené.
miska28 píše:
Do příjmu se ti počítá peněžitá pomoc v mateřství (nastupuje se na ní 6-8 týdnů před porodem a trvá 28 týdnů), poté se nastupuje na rodičovskou dovolenou (ta se do příjmu nezahrnuje). Po dobu trvání PPM má zaměstnanec nárok na dovolenou. Po skončení PPM většinou zaměstnavatel udělá to, že zaměstnanec nastoupí na dovolenou (pokud nenastoupí zpět do práce), a tudíž dojde k tomu, že je dovolená jakoby proplacená. Kromě toho se pobírá rodičovský příspěvek. Toto mám zjištěné od své personalistky z minulého týdne.
To je ale případ jednoho dítěte. Ale z dotazu zakladatelky chápu, že po rodičáku na jedno dítě nastupuje na MD s druhým dítětem. Tak tam pokud má nárok na PPM se ta peněžitá pomoc bere jako by pracovala a od toho se odvíjí nárok na dovolenou!!
Gina108 píše:
Tudíž ten měsíc jsem byla slušně ve vatě
Na to se taky těším, mě to bude vycházet někdy na podzim - říjen-listopad, před Vánoci se prachy vždycky hodí ![]()
Rodičák se do příjmu nepočítá.
Nárok na čerpání dovolené máš(nikoli proplacení,musíš ji vyčerpat)
všem moc děkuji je asi spousta lidí co to neví tedy alespon v mem okolí.
každopádně peníze se hodí.
a ta sleva na manželku v daních kolik to hodí cca ?
Anonymní píše:
všem moc děkuji je asi spousta lidí co to neví tedy alespon v mem okolí.
každopádně peníze se hodí.
a ta sleva na manželku v daních kolik to hodí cca ?
cca 24000, pokud máte z čeho slevu na dani odečítat.
lokofa no manžel ještě papír z práce doma nemá tak nevím ale čistá příjem za rok je cca 250OOO. slevu na dítě uplatnuje jednou ročně práve v daních, odečet hypotéky 37000 a pak na mě. tak snad ano. ja se v tom vubec nevyznam.
Anonymní píše:
lokofa no manžel ještě papír z práce doma nemá tak nevím ale čistá příjem za rok je cca 250OOO. slevu na dítě uplatnuje jednou ročně práve v daních, odečet hypotéky 37000 a pak na mě. tak snad ano. ja se v tom vubec nevyznam.
No to by mohlo vyjít. A možná to pak hodí víc.
lokofa ještě se zeptam.
hypo odečítáme každý rok cca 37tis a vrátí nám cca 5tisíc. jak se to počítá.
a tech cca 24tis jak jsi psala je částka z které se něco vypočítá nebo tu dostane celou na učet tak jako slevu na dítě.
Anonymní píše:
lokofa ještě se zeptam.
hypo odečítáme každý rok cca 37tis a vrátí nám cca 5tisíc. jak se to počítá.
a tech cca 24tis jak jsi psala je částka z které se něco vypočítá nebo tu dostane celou na učet tak jako slevu na dítě. [/citaceOdečet na dítě je ěnco jiného než sleva na dani na vyživovanou manželku.
jak se to počítá nevím, nejsem učetní
poslední dobou to tu je často řešené ( že se rodičák nepočítá do příjmu a druhá věc že se proplácí dovolená ikdyž nenastoupím do práce ale jdu z RD na MD )
když jsem se o tom zmínila v mém okolí tak tvrdí že je to blbost obojí ale hlavně ta dovolená. dokonce sestra je učetní ( ne mzdovka ale má v okolí ) říká že je to nesmysl.
tak jak to je ?