Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak jsem dneska byla s dětmi v papírnictví a doma jsem zjistila, že malá (3 roky) propašovala v kočárku navíc jedno balení plastelíny (jedno jsem koupila a zaplatila). Nedělám z toho tragédii, prostě jsem jí vysvětlila, že se to nesmí a zítra pojedeme plastelínu vrátit. Akorát si nejsem jistá, že opravdu pochopila, o co jde. Stalo se vám někdy něco podobného? A jak jste to řešily?
eva valoi píše:
Tak jsem dneska byla s dětmi v papírnictví a doma jsem zjistila, že malá (3 roky) propašovala v kočárku navíc jedno balení plastelíny (jedno jsem koupila a zaplatila). Nedělám z toho tragédii, prostě jsem jí vysvětlila, že se to nesmí a zítra pojedeme plastelínu vrátit. Akorát si nejsem jistá, že opravdu pochopila, o co jde. Stalo se vám někdy něco podobného? A jak jste to řešily?
Stalo se mi několikrát, že si dítko během nákupu stáhlo do kočárku lentilky nebo něco.
Nebo ségře v Dm ku, starší neteř jela s vozíčkem a něco dávaly holky do vozíčku, něco pod kočárek a pak až doma zjistily, že pod kočárkem zapomněly věci vyskládat
Jinak bych to už nechala být. Možná dceři plastelínu schovala s tím, že jssem ji vrátila a vysvětlila, co se má a nemá.
Neudělala to schválně
Evi, dobře děláš. Holt mezi třetím a čtvrtým rokem část dětí (a ne zrovna malá) testuje u rodičů (i u jiných lidí) hranici, co jim projde a co ne.
Nedej se a vychovávej, držím palce… ![]()
Nechtěně a nebo záměrně, já v tom nevidím rozdíl
![]()
Prostě dítě něco dá do košíku, že si to vezme, ještě neví, že prosě ne, že bez zaplacení to nejde..
Spíš si musí maminka hlídat, aby ji tam dítě něco nešuplo bokem. Ono i to dítě si může myslet, že to maminka zaplatí
..
Mě tak malý držel v ruce lízatko a a ni já, ani prodavačka jsme si to neuvědomily, až když jsme seděli v autě, a dávala ho do autosedačky..
Příspěvek upraven 20.09.11 v 22:28
nám se stalo něco podobného v nákupním centru. klárka si dala jednu drobnost pod dětský kočárek při nákupu v DM a zjistila jsem to na konci obchoďáku. z výchovných důvodů jsme se společně vrátily zpátky, omluvily se a tu věc zaplatily. taky jsem vysvětlovala, že se to nedělá a pokud si dává věci pod kočárek, tak je musí u pokladny vyndat. a od té doby ji radši kontroluju, protože ona sama občas zapomene…
Raději píšu jako anonym, tak pardón komu to vadí.
Já bych nic vracet nechodila. Prostě se stalo a nemyslím si, že to dcerka vzala schválně. Mi se taky podařilo nechtě něco ukrást - před několika lety dokonce celou basu piv
. Bylo to dola pod vozíkem a úplně jsem na to zapoměla
. Všimla jsem si toho až na parkovišti a rozhodně jsem to nešla vrátit. Proč?? Stalo se, a myslím, že se něco podobného stalo i ostatním. Doma jsme pak měli radost jak jsem ušetřila. ![]()
Já bych taky nešla, ale zálží o co jde.. S lízátkem jsem teda nešla.
Kdyby tam byla nějaká větší věc třeba dole v košíku, tak asi ano, protože nikdy člověk neví, hlavně v těch malých vesnických obchodech, kdo kde koho člověk vidí a pak aby měl člověk ostudu, že nco vzal z obchodu, to nestojí za to
![]()
U nás je to tak, že si malý může vzít co cce -jednu věc sladké, ale drží si ji v ruce, nikde ji nedává do batůžku atd, a rozbalujete zásadně až za pokladnou..
Anonymní píše:
Raději píšu jako anonym, tak pardón komu to vadí.Já bych nic vracet nechodila. Prostě se stalo a nemyslím si, že to dcerka vzala schválně. Mi se taky podařilo nechtě něco ukrást - před několika lety dokonce celou basu piv. Bylo to dola pod vozíkem a úplně jsem na to zapoměla
. Všimla jsem si toho až na parkovišti a rozhodně jsem to nešla vrátit. Proč?? Stalo se, a myslím, že se něco podobného stalo i ostatním. Doma jsme pak měli radost jak jsem ušetřila.
Tak u tebe když to to dítě nevidělo budiž, je to tvé svědomí ![]()
Ale u toho dítětě je lepší výchovně vysětlit, že to nejde, že se to musí zaplatit. Myslím, že Eva udělá dobře, když to půjde vrátit, nebo zaplatit ![]()
anonymní, já si sice myslím, že to dítě to neudělalo schválně, ale k čemu bychom je vychovávaly, kdybysme je učily, že když něco omylem „ukradneme“, tak je to v pořádku????
jak jim pak chceš vysvětlit, že když je to úmyslně, je to špatné, ale neúmyslně je dobře??? děti by se měly naučit, že za všechny věci v obchodě se platí a je špatné odcházet bez placení. v pubertě ti takhle „omylem“ pronese mobil a ty ho pochválíš, jak ušetřil????
Anonymní píše:
Raději píšu jako anonym, tak pardón komu to vadí.Já bych nic vracet nechodila. Prostě se stalo a nemyslím si, že to dcerka vzala schválně. Mi se taky podařilo nechtě něco ukrást - před několika lety dokonce celou basu piv. Bylo to dola pod vozíkem a úplně jsem na to zapoměla
. Všimla jsem si toho až na parkovišti a rozhodně jsem to nešla vrátit. Proč?? Stalo se, a myslím, že se něco podobného stalo i ostatním. Doma jsme pak měli radost jak jsem ušetřila.
Tak v případě basy piv bych asi moc radost z ušetření neměla.
Možná z lízátka, lentilek bych to přešla, v případě mé chyby, ale sorry radost z ušetření, že na něco zapomenu v řádě stovek…asi né
Anonymní píše:
Jenže tohle je trochu jiný případ - to vrácení má mít výchovný efekt. Když si to nechají doma, dcerka může pochopit špatně, že příště se to taky nějak udělá a projde to. Takhle si to bude víc pamatovat (doufejme). A je to prostě fér.
Já dospělá bych taky nešla věc vrátit/dodatečně zaplatit, ale s dítětem asi jo (pokud by to nebylo logisticky příliš náročný).
Nestalo se mi, ale kdyby se stalo, u svých dětí vím, že by to nebyl záměr. Snažím se jim vysvětlovat určité etické kodexy vzhledem k věku a vím , že zásadně to chápou - např. když v cizím domě si někod něco vezme, pak je to lump. Smí tam jen s tím, kdo tam bydlí a může si vzít jen to, co je mu nabídnuto (poněvádž moje dítě je přátelské a leze všude a s každým a každý mu něco dává - hračky, bonbóny …) .. takže v našem případě je to spíš připomenutí, že kdyby mu nikdo nic nedal, NESMÍ si sám nic vzít (a nesmí si vzít NIC do CIZÍCH lidí ).
A to divadlo bych udělala. Doufala bych, že prodavačce je to minimálně ukradené (v lepším případě že bude na stejné vlně), ale vůči dětem to divadlo bude fungovat. Nechala bych děti tu plastelínu vrátit (nebo jakoby zaplatit), byť bych mluvila já. Dětem se to do hlavičky vryje. Stopově,a le vryje. ![]()
No nevím jestli si to někdo uvědomí, ale jsou ještě dvě hlediska. V některých obchodních řetězcích existuje tzv. ztratné - prostě se dopředu počítá s krádežemi, poškozením zboží při manipulaci atd. Pokud ztratné překročí nějakou hranici (obvykle jedno a půl procenta z tržby za měsíc), tak prodavačky nedostanou pohyblivou složku platu. Takže já ušetřím, ale někdo jiný na tom tratí. Nějak se mi to nesrovnává se slušným chováním… ![]()
Druhým hlediskem je hmotná zodpovědnost prodavaček za zboží na prodejně. V jistých obchodech v jistém městě si party výrostků jistého etnika normálně přes kasu bez zaplacení nosí, co je napadne. Nezastaví je ani hlídací služba ani kamery, dokonce ani zásah republikové policie…
A do doby relativně nedávné strhával management obchoďáku ukradené věci prodavačkám z platu.
Závěr ať si udělá každý sám…
Sice už to není o „ukradené“ plastelíně, ale svrběly mě prsty na klávesnici a nedalo mně to, abych nenapsal…