Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj,
vim, ze o hmotnosti deti plati to, ze kazde mimi je original a jine. Nas Vojtik je ale opravdu macek. Vcera jsme byli na kontrole a vazi v 5-ti mesicich 8,6kg a meri 70cm!! Je pravda, ze jsme od zacatku na UM, ale co znam ostatni deti na UM, tak takovi macci nejsou. Takze ta vaha neni zpusobena jen UM.
Asi to bude temperamenem osobnosti, protoze je zatim absolutni pohodar. Rvaci koliky nam skoncily sestinedelim a v noci hezky spinka. Pohodar je ale v urcitem slova smyslu az moc, protoze se mu porad jeste nechce pretacet, porad lezi na zadickach. Snazim se s nim pres den cvicit, davam ho na brisko (kde je velice nerad) a bavim ho, aby tam vydrzel co nejdyl, atd… Za mesic taky zacneme chodit na plavani, aby mel vic pohybu.
Jinak je v pohode, je s nim sranda, porad se smeje, je proste zlaticko. Ale i tak se clovek boji, aby ta vaha neprerostla v obezitu. Ted zaciname prikrmy, tak doufam, ze uz nebude tak pribirat.
Mate taky nekdo takovyho kus chlapa ?
Inka + Vojtik
Inko,
naše mladá měla v 5,5 měsících 9220g…
Pak už tolik nepřibírala, naposledy v 10m měla 10800g a 74cm ![]()
Co leze, teď chodí, tak nemá šanci víc přibírat… Neboj, brzy se to zastaví ![]()
Kojím.
ahojik nebudte smutni..my budeme mit 14. tri mesice a mame osm kilo:-)))))a to bez legrace:-)))tedkom ve ctvrtek jdeme na vaznei ale vazime ho rpedem dopma prubezne:-)))jsme na nutrilonu..ale zase mame prez 63cm..tak se to da..myslim ze to pak vylita jak bude moci litat a lozit..tedy v to doufam:-))))
Ahoj, hlásím se do klubu
Pepi měl v 6 měsících 9,66kg, 71cm. Je pravda, že už se zaráží na roce jen 12kg ![]()
Já jsem s jeho váhou spokojená, sice si musím dávat pozor na cukr a nedávám moc kaše, abych mu nenadělala zbytečně na obezitu, ale zase to má jiné výhody: nemusela jsem se bát na něj šláhnout nebo když se mu nechtělo do příkrmů, řekla jsem si co, však nám neubude, chvilkovou hladovku vydrží ![]()
Ale teda to nošení… je chudák vychovávanej na zemi, doma ho nenosím skoro vůbec, jen v šátku a to už musím nějakou dobu jen na zádech, jinak bych se strhla…
Takže špekounkům zdar!
Věrka
no, my jsme zpocatku nepribirali, toz byl asi 10 dnu castecne prikrmovan nutrilonem,ale jinak stale kojim , kojim a v 6.mesicich me 9,22kg a 70cm, ted uz se vic hybe,ale stale me prijde dost tezkej, zvlaste v kombinaci s autosedackou, div ruka neupadne a kdyz mi nekdo pomuze s kocarem do MHD uz nezni hlasky typu " je to lehounky" ![]()
na kotrolu jdem v 10.mesicich,no su zvedava,ale doufam ze se to zastavilo.
Dalif
závidíme - bára měla v osmi měsících něco málo přes sedm kilo - ach jo je to hubeňour
Pa NIna
My mely dneska presne 5 mesicu a vazime 7,820 kg, a to je Sarka plne kojena. Pravda je, ze uz ted ma 70cm, ale je fakt, ze se dost pronese. Taky bych rekla, ze je hlavne miminko podlahove
. Ma super tlustou hraci deku a vzhledem k tomu, ze se zatim odmita kutalet, takze ji staci. Chvili vydrzi na brisku, ale pak se vzteka a sama se zatim skulila na zada jen 4×, a to spis nahodou. Jestli ma neco v genech z nasi linie, tak se mam na co tesit. Moje sestra byla jeste ve 14 mesicich totalni lezak a chodit zacala az ve 24 mesicich a dneska je az nechutne akci, sportovni typ.....
Aja
Teda holky, Tomík měl ve čtyřech měsících tuším 6820g a to jsem si říkala, že je macík. No a teď v roce měl 9kg přesně… Vyrostl z toho svou nechutí k příkrmům… Ale když si teda představím 3-5ti měsíční dítko se stejnou váhou, jako máme my teď, tak mi je do smíchu
,a el nemyslím to ve zlém, jen ta představa…
nebojte, mám za to, že na obezitu to ještě není.
Můj první synek měl v 5m 8,8kg a 68 cm, dnes ve 3 letech měl 22kg a 103cm
Můj druhý synek měl v 5m 10kg a 72 cm a v roce potom 12,8kg a 80cm. Nevím, po kom jsou tak velcí - my jsme spíše střední výšky…
Holčička je „normální“ ve dvou letech má to samé, co mladší synek - váhově jsou stejní, akorát je o něco vyšší 90 cm… Už tak vypadají jako dvojčata, když sedí v kočárku
Věra
Tak u nás v deníčku (únorňátka a březňátka 2006) máme míry ve 3 měsících rekordní u Pepina, který má ve 3 měsících 8kg a 65cm, pak Adámek co má ve 3 měsících 7900g a 64cm, no a ani můj Mišelínek nezaostává protože má ve 3 měsících 7120g a 64cm (on měl ale porodní váhu 4,5kg)…takže kolik budeme mít v 5 měsících…těžko říct. A to jsou všichni tři kluci plně kojení (my jsme tedy dlouho i dokrmovali s kojením, teď už zase plně).
Trochu jste me uklidnily. Nevim taky, po kom je tak dlouhy a ani obezni nema po kym byt, s manzelem nejsme zadni hubenouri, ale taky zadne obezity (teda musim se priznat, po narozeni Vojtika jsem jeste prebytecna kila nedala dolu
)
No, tak uvidime, jak se bude vaha vyvijet s prikrmama.
Jinak svaly uz mam jak Swarzeneger, protoze Vojtik objevuje svet nejradeji z naruci rodicu, misto, aby se snazil aspon se prekulit na bok. Ale odolejte mu, kdyz tak moc smutne kouka a knoura a po zvednuti do naruce je nejstasnejsi na svete! (asi jsme si upletli bic, jsem zvedava, jak to bude s chovanim v naruci dal, az pribere dalsi kila…)
Inka + Vojtik
Ahoj, hlavně, že ti chlapeček krásně roste. My jsme měli v pěti měsících rovných 9Kg a 67cm. A to byl Marianek plně kojený. Přetáčet se mu taky moc nechtělo a začal až někdy kolem sedmi měsíců. Potom to začalo jít hopem. Po přetáčení se začal plazit, což stále zdokonaloval a zrychloval, pak přešel na lezení, momentálně leze extrarychle a začal se stavět na nožičky. To ho teď baví nejvíc (chce stát i ve vaně
).
Když jsem začala přikrmovat, tak se váhově ustálil, protože mu moc zeleninka nejede. Baští aspoň večerní kaše a ovoce.
Myslím, že se nemáš čeho bát, jen tak dál ![]()
INko, vůbec nepropadej panice
Jířa se narodil o měsíc dříve a měl 49 cm a necelý tři kila, když jsme šli z porodnice… na půl roce už 68 cm a 8,5 kg - a pak to nabralo takové obrátky, že jsme nestačili zírat… na roce už 78 cm a 12 kg (to už začínal být vyšší a těžší než vrstevníci) - na dvou letech 95 cm a 17,5 kg (začla jsem propadat hysterii oproti ostatní 13 kg dětem…) a teď ve skoro třech letech má asi 105 cm a 22 kg (tj. je o hlavu vyšší než stejně staré děti, a o skoro 6 kg těžší). Takže to, jak dítě vypadá v 4-5 měsících vůbec není nic směrodatného ![]()
Inko , tak náš Vojtík se taky povedl: v 5 měsících 9,6 kg, v 6 m 10,9 kg a 73 cm. Teď v 10 m má 11,7 kg a 77 cm, takže se to hooodně zbrzdilo, když už to nebylo 100% MM a když se začal hýbat. Říká se, že v roce má mít zhruba trojnásobek porodní váhy (v jednu chvíli jsem myslela, že to na ani nedotáhne).
Musím ale říct, že jsem z něho dost utahaná. Sice mám teď konečně vypracované bicepsy (poprvé v životě
), ale taky gynekologické problémy, které jsem dřív neměla (jo, jo, ženská opravdu nemá tahat těžké věci…).
Ovšem aprilmouse , tvůj Jiřík je Supermacík!!!
Ahoj, tak jsem nebyla líná a vytáhla zdravotní průkaz a ten praví, že Barborka měla v 6 týdnech 5,6 kg, ve 3 měsících 7,6 kg, v půl roce 9 kg, ve 12 měsících 10 kg, takže asi tak…mohla dělat reklamu na kojení. Ty řeči, neboj, ona to vyběhá, už mě pěkně lezly krkem. Tak pa pa a macatým dítkům zdar! Gyta a těžká Barbora:-)