Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak já zvládla s panenskou blánou i ty maxi a nic se nestalo. Maminka tehdy nepoužívala ani vložky s křidélkama, ne tak tampony, takže jsem to prostě musela zvládnout sama. Druhý den jsme to řešili s kamarádkou, která na tom byla úplně stejně. Zvládnuly jsme to obě. Používaly jsme obyčejné OB bez aplikátoru velikosti normal. Tampaxu mini s aplikátorem bych se vůbec nebála. Je teda pravda, že mě bylo patnáct, ve třinácti jsem MS ještě neměla. Panenskou blánu jsem si i přes tampony všech velikostí zachovala do dvacíti. Jen mě zaujalo, jak jsi popisovala, jakou má dcera panenskou blánu, neb to moji rodičové teda rozhodně nevěděli
. Ale já se hlavně chtěla zeptat na tu citronovou šťávu, jak tu někdo radil. Taky bych teď potřebovala kousek pošoupnout MS, stačí o pár dnů. Jak to funguje? To se musí na začátku cyklu, nebo to staší i na konci? Jak dlouho před očekávanou MS se to má vypít? a na jakém principu to funguje?
Sovičko,já jsem s dcerou chodila na dětskou gyn. kvůli výtokům,dělala jsem jí i výtěry z pochvy,takže vím,jakou panenskou blánu má.Ale překvapilo mě včera,když jsme trénovaly ty tampony,jak se ta blanka změnila! Je hutnější,víc nařasená,sama jsem byla překvapená.Je vidět,že hormony pracují.
S tou šťávou ti neporadím,zkusily jsme to poprvé,to spíš holky,co radily.
Každopádně moc díky,jsem zvědavá,co bude říkat,až se v pondělí vrátí.T.
Nečetla jsem celou diskusi, ale připojím se s příspěvkem:
Dříve jsem dělala moderní gymnastiku, závody skoro každý víkend, a tam nebyla možnost vzít si kvůli sportovním trikotům vložku - leda bych chtěla, aby mi tam čouhala, což jsem opravdu nechtěla. Měla jsem starší kamarádku, která tampony používala, řekla mi co a jak, poradila mi jak ho tam zavést (prvně mi teda radila, si to „osáhnout“ sama, s nasliněným prstem a namočeným spodkem), používala jsem ty nejmenší, první dva pokusy nic moc, nedala jsem ho dost hluboko, ale pak už nebyl jediný problém ![]()
Takže za sebe bych poradila - pořídit ty nejmenší a přesně poradit co a jak, snad se nebude stydět se s Tebou o tom bavit ![]()
Ahoj holky. Přidám i svojí zkušenost. Menstruaci mám od 12 let. A vložky mi hrozně vadily, cítila jsem se s nimy nekomfortně. Se mnou tenkrát tampony nikdo z rodiny neřešil, takže po asi tak po půl roce, po konzultaci s kamarádkou jsem vyzkoušela ty nejmenší O. b. a myslím, že každá dívka intuitivně pozná, jak má ten tampon správně zavést.
Když cítí, že je špatně zavedený, tak to hold zkusí ještě jednou a je to v pořádku. A samozřejmě jsem byla panna a nijak to blánu neporušilo, ani když jsem začala používat normal velikost ![]()
Určitě s dcerou promluv a zkuste to. Nemusí je používat pořád, ale při těch sportovních aktivitách a při plavání to bude určitě mnohem lepší a pohodlnější! Alespoň se v tom nebude muset omezovat
![]()
@Taz píše:
Tino, já používala tampony od začátku - od 13 let..... Hodně jsem sportovala… Moje sestra je používala od 12 let… Ale zkus zavolat na gyndu, tam ti spíš poradí..... Já vidím větší problém v tom, pokud by je měla dcera poprvé zkoušet až na sportovním pobytu..... Ale ta citronová šťáva opravdu funguje, tak třeba by to dceři vyšlo bez MS…
Ahoj! Nevíš náhodou s jakou panenskou blánou je nej si dávat tampon? Mám totiž přepaženou panenskou blánu tak nevím jestli je to vhodný
Chtěla bych se zeptat moje dcera má ms od 10 let.. teď jí je už 11 a blíží se léto ale nosí 2 roky vložky zkoušela tampóny ale ty ji nevyhovují tak sem se chtěla zeptat ohledně té citronové šťávy jestli se má pít před nebo po ms a na jak dlouho se zhruba posune ms jinak se bojí jít na gynekologii a nechce semnou o tom mluvit předem díky za odpověď Kristýna ![]()
@Anonymní píše:
Chtěla bych se zeptat moje dcera má ms od 10 let.. teď jí je už 12 a blíží se léto ale nosí 2 roky vložky zkoušela tampóny ale ty ji nevyhovují tak sem se chtěla zeptat ohledně té citronové šťávy jestli se má pít před nebo po ms a na jak dlouho se zhruba posune ms jinak se bojí jít na gynekologii a nechce semnou o tom mluvit předem díky za odpověď Kristýna
Poradí mi někdo jak je to z tou citrónovou šťávou a kdy se má pít jestli před nebo po ms protože moje dcera má domluvený koupák a bojím se že to dostane předem děkuji za odpověď Viky ![]()
Vpotřebuju poradit, je mi 11 a vložky nemohu používat protože ve škole máme bazén a povinně plaveme a vložky mi nejsou vůbec pohodlné, s mamkou nemám vůbec dobrý vztah a potřebuju si koupit tampóny, nevím jestli je to v takhle nízkém věku v pohodě, ale taky se stydím si je koupit, prosím poraďte
![]()
@tereza087 píše:
Vpotřebuju poradit, je mi 11 a vložky nemohu používat protože ve škole máme bazén a povinně plaveme a vložky mi nejsou vůbec pohodlné, s mamkou nemám vůbec dobrý vztah a potřebuju si koupit tampóny, nevím jestli je to v takhle nízkém věku v pohodě, ale taky se stydím si je koupit, prosím poraďte![]()
e-mimino je od 16, proč nemáš v 11 s mamkou dobrý vztah?