Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, prosím,máte některá zkušenosti-potřebuju zabezpečit 12letou dceru po dobu čtyřdenního sportovního soustředění-cvičit a běhat bude s vložkou,je nějaká možnost,aby mohla i do bazénu?Existují nějaké malé tampony jen na tu nejnutnější dobu?Jsme smířené s tím,že to bude muset oželet,ale pokud by byla nějaká možnost,budu ráda.Díky
Ahoj Tino, myslim, ze ty nejmensi treba od o.b. by mely byt i pro takhle malou kocku. Ja sama jsem je mela od ctrnacti, nevim, jestli je to velky rozdil. Mozna by ale bylo lepsi zacit s nejakymi mini s aplikatorem, ale kazdopadne bych to vyzkousela radsi predem, aby nemela napoprvy ve stresu pocit, ze se to musi povest. At se soustredeni vydari!
V první řadě bych jí dala vypít sklenku citronové šťávy, která MS většině mladých dívek oddálí. Pokud by to nepomohlo, nechala bych ji na vložkách a do bazénu ji raději nepouštěla. Nevím, já jsem s tampony čekala až nebudu panna, možná by ti to jednou mohla vyčítat. Holky si svoje panenství hýčkají…aspoň co vím. Za mých mladých let jsme naopak soutěžily, která přijde o panenství dřív ![]()
Záleží také na tom, co chce ona, ale pokud nemá tampony odzkoušené, určitě bych jí nedoporučovala zkoušet je poprvé na nějakém soustředění! Co když nebude vědět v jaké poloze těla ho vytáhnout, tampon nebude dostatečně nasáknutý a ona si ho zatrhne? Jako sestřička obvoďáka a sousedka gyndaře vím, že takové věci se dějí.
Pokud ale na tamponech budeš trvat, pak bys měla koupit mini s aplikátorem a dcera by měla dbát na hygienu a mytí rukou před zavedením. A po něm také, což jistě víte obě.
Osobně si myslím, že ve 12 letech je na tampony příliš brzo. Soudím podle kamarádčiny 11 leté slečny.
Hodně štěstí
Radka
Tino, já používala tampony od začátku - od 13 let..... Hodně jsem sportovala… Moje sestra je používala od 12 let… Ale zkus zavolat na gyndu, tam ti spíš poradí..... Já vidím větší problém v tom, pokud by je měla dcera poprvé zkoušet až na sportovním pobytu..... Ale ta citronová šťáva opravdu funguje, tak třeba by to dceři vyšlo bez MS… ![]()
Jee, ve dvanácti jsem takový problémy řešit nemusela … dneska je vůbec všechno nějak rychlejší … no nic, k věci.
Já měla MS od třinácti a ve čtrnácti jsme jeli se školou na výlet a já ji zrovna měla a taky mi mamka koupila tampóny a já jí byla moc vděčná. Ty malé s aplikátorem. V té době jsem byla panna a i jsem jí zůstala, tampon panenskou blánu při šetrném zavedení nepoškodí …a při užití aplikátoru je zavedení šetrné.
Určitě bych to natrénovala dopředu, hlavně aby nazapomněla tampon vyndat. JInak bych byla v klidu, zvláš't když ho bude mít jen po dobu koupání. Tampony jsou bezpečné a když je tělo fyzicky zralé na MS a potažmo i na těhotensví, proč by nebylo zralé na tampon?
Tak ať to dobře vyřešíte! Ahoj I.
Tino, používala jsem tampony od 13… samozřejmě jsem byla ještě panna. Dnes už ale ze zkušenosti můžu doporučit, že pokud bude tampon používat prvně, tak určitě aplikátor. mě docela trvalo, než jsem se naučila si tampon správně hluboko aplikovat a pak jsem trpěla jak pes. S aplikátorem vím, že dělá tampony firma TAMPAX
Rozhodně Tampax mini. Ty se mi jako mladé holce osvědčily.
snadné zavádění, ani ten nejvíc silky o.b. nezaručí, že půjde snadno zavést, tím myslím bezbolestně.
Tampax jsou sice dražší, ale za ten komfort to stojí.
A používala jsem je na dovolené, kde jsem se koupala v ledovcovém jezeře a žádnou újmu jsem nezaznamenala.
Samozřejmě i mladá dívka - panna může použít tampony! není to problém! jsou to ty mini! ob či tampax… rozhodně nění jednoduché poprvé ho zavést. Měla jsem zkušenost s vlastní dcerou, kdy jsme byli u moře! a ona samozřejmě měla skoro celý pobyt tam menstruaci! přišla nečekaně! jen napoprvé ho zavést! to byl u nás problém! hlavně vysvětlit jak a jak hluboko! ať to zkusí doma! určitě bude potřebovat pomoct tvou radou.. či pomocí!
mojí dceři trvalo první zavedení asi hodinu! ale je na sebe dost opatrná a bála se! ale zvládla to! a teď je používá raději než vložky!
vůbec se toho nebojte!
Já od 13 používala O.B. Pak ty prostřední až ty super
takže určitě mini a jen O.B., jsou pevnější a dle mýho snadnější na zavádění, zvlášť, když to ještě neumí.
Já doporučuji ten nejmenší Tampax s aplikátorem:
mno tak já jsem používala tampony až později, ale nevidím na tom nic špatného. S velikostí možná taky záleží na proporcích uživatelky. Já už ve 12 vypadala jak náklaďák a MS má od 10let velmi silnou, mě by byli mini asi na hov.., ale normální křehulké slečně jistě přijdou vhod.
Jo a trénovat doma, s jednou nohou na míse a druhou v mírném podřepu. Tak to klade asi nejmenší iodpor ![]()
Tak ja chodila na sportovku. Vecne jsme byli v bazenu, na soustredeni a bez tamponu by to asi neslo. Taky pouzivam hned od zacatku a panenskou blanu to urcite neporusi. To by nemel ani ten maxi, ale urcite bych na zacatku pouzivala mini, a taky me napadlo, ze mozna na prvni pouziti, nez se to nauci, by ji mohl pomoct nejaky lubrikacni gel, at to jde lehceji…
Holky,moc díky,jste báječné !! Takový ohlas jsem nečekala!
Rozhodla jsem se,že tentokrát koupání oželí,ale vaše rady využijeme rozhodně příště,i na cvičení.Teď na to nemáme dostatek času,aby to v klidu natrénovala,nechci ji /ani sebe/stresovat.Sama jsem tampony nikdy nepoužívala,takže to po návratu nacvičíme spolu
Má v panenské bláně krásně velký otvor,takže o to strach nemám,spíš o to vyndávání.Hygienu má zmáknutou,bavíme se o tom bez problémů.Ale máte pravdu,shodli jsme se s manželem,že v 11,5 letech jsou to zbytečné starosti.Co naděláme,když nám ty kočičky tak rychle dospívají,že
Jsem vám vděčná.
Taky hlasuji pro tampax s aplikátorem. Měli jsme na to ve škole přednášku (asi před 15ti lety), že tampaxy jednak mají ten aplikátor, takže se tam nemusí strkat prst, ale hlavně, když se nasáknou, tak se vytahují do délky a né do šířky - a proto jsou jako jediné vhodné pro panny - s jiným tamponem by se totiž mohlo stát, že se jí uvnitř rozšíří a už nepůjde vytáhnout bez deflorace - doporučuji vyzkoušet ve skleničcce s vodou před prvním zavedením.
Nakonec jsem se rozhodla,že to zkusíme natrénovat,takže si uděláme „ženské“odpoledne s názornými ukázkami,díky vám,tohle bude bavit i tu mladší ![]()