Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky, chtěla bych se zeptat, zda někdo nevíte proč se nesmí Tantum Verde/Tantum Lemon užívat při kojení? Mám zánět v krku, vyslala jsem manžela pro něco do lékárny a toto mu tam prodali (že kojím jim neřekl, nenapadlo ho to), ale právě v příbalovém letáku je napsáno, že se při kojení nesmí užívat
ale už nepíšou proč a zda přechází do MM, nikde jsem nic nenašla
Nebo na koho se můžu teď o víkendu obrátit a optat se tam
Právě se bojím to užít, ale nic jiného tu nemám ![]()
Malému je 10 a půl měsíce a kojím 2× ráno a jednou na noc…
Díky moc za odpovědi…
Dobrý den,
tantum verde je zároveň slabší lokální anestetikum (znecitlivuje postiženu oblast), díky tomu po vykloktání nějakou dobu bolest částečně odezní, máte tu oblast lehce znecitlivěnou, to je jedna věc a druhé, že obsahuje parabeny a ty mohou spustit alergickou reakci. při použití částečně přechází do mléka, takže jednak nemusí miminku mlíčko úplně chutnat a má to na něj částečně stejné účinky. Nicméně přes to všechno si myslím, že použití ke kloktání v rozumné míře není zas taková tragédie, pokud máte už větší mimi. Angína je při kojení problém, těžko se s ní „bojuje“, moc věcí se při kojení na angínu nesmí a často člověk skončí na penicilínu a zrovna tantum verde je poměrně účinné kloktadlo. Zkusila bych ho jeden den použít a pokud mimi nebude druhý den nijak negativně reagovat, tak bych to brala jako pořád lepší variantu než antibiotika. Jinak na angínu samozřejmě zázvorový čaj s medem a citronem, popřípadě homeopatika.
@peta h díky moc za vysvětlení
nevím jestli jde o angínu
používala jsem propolis ve spreji, když to bolelo na mandlích, ale tentokrát je to hlouběji a nedostříknu tam
tak nevím jak účinné by tedy bylo i to kloktání
doufám že na atb nedojde páč na penicilin jsem alergická ![]()
Asi tedy vyšlu ještě někoho pro Septisan, ten by při kojení neměl vadit
vím, že při prvním těhotenství jsem ho užívala, a tam je to asi podobné, ne? ![]()
Mi tantum verde doporučila dr místo gencialky při dezinfekci pusinky, při růstu zubů. Malé to moc chutná:-D:-D
Septisan a podobné nejsou tak účinné, Tantum verde je z tohohle nejúčinnější a řekla bych nejlepší volba. každopádně pokud už je to tak, že nezabere ani kloktání Tantum verde, tak se obávám že to chce doktora a nic jiného už stejně nepomůže:-(. Jinak se dělají i Tantum verde pastilky, ale to kloktadlo je asi nejlepší.
Ahoj. Nevim, jestli ti to nejak pomuze, ale jsem pediatr, kojim a uzivam tantum na boleni v krku. Jinak absolutni kontraindikace kojeni je galaktosemie ditete a aktivni tbc matky. Tak v klidu kloktej. A pripadnych antibiotik se taky neboj.
Anonym, ponechat, diky.
@Anonymní píše:
Ahoj. Nevim, jestli ti to nejak pomuze, ale jsem pediatr, kojim a uzivam tantum na boleni v krku. Jinak absolutni kontraindikace kojeni je galaktosemie ditete a aktivni tbc matky. Tak v klidu kloktej. A pripadnych antibiotik se taky neboj.
Anonym, ponechat, diky.
Díky moc za info
![]()
Holky, díky moc vám všem
![]()
Cucám teď Septisan a od bolesti ulevuje, tak uvidíme jestli pomůže
když bych neviděla výraznější zlepšení, tak zítra nasadím Tantum ![]()
Tak mám nakonec stajně ATB ![]()
Holky nevíte některá jestli když beru ATB (Duomox) a kojím a ve středu mám jít s malým na krevní testy kvůli příp. potravinové alergii, tak můžou ty má atb na to mít vliv? Máme to odložit?
ale asi raději zítra zavolám naší pediatričce ![]()