Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj lidi, vcera me kousnul komar a udelala se mi takova skvrna.
Myslite zento muze byt borelioza?
Byla jsem s tim dneska u doktorky radsi a taky nevedela co to je a radsi mi predepsala atb. Doxybene.
Boreliózový flek se udělá zhruba po týdnu od napadnutí komárem nebo klíštětem a bývá pravidelně kruhový. Doktorka by ti měla vzít krev, ale borélie jsou v krvi prokazatelné asi až po dvou týdnech…
Může, podle té skvrny, i když ta inkubační doba mi připadá dost krátká. ![]()
@KPKristy Co se týče protilátek v krvi, máš pravdu,..ale co se týče fleku, někdy nemusí být kruhový a někdy nemusí být vůbec - můj případ.. Taky jsem brala doxybene, 21 dní, už jsem měla druhou fázi nemoci, právě proto, že jsem před tím byla bez typických příznaků a projevilo se to siolně až po dvou měsících po klíštěti. ![]()
@Bersaba píše:
Může, podle té skvrny, i když ta inkubační doba mi připadá dost krátká.
No právě. Já když jsem šla s flekem, který se udělal po týdnu, tak mi doktor dal ATB bez odběru a na krev jsem měla přijít později, že by tam stejně nic nevykoukal…
Klidně může. Náběry ale nejdřív po 6 týdnech. Pokud jsi dostala Doxybene, mělo by to pokrýt i případnou bereliózu. Takže klid ![]()
No taky se ji ta skrvrna zdala brzo…
Ale po atb bych to mela z tela dostat, ne? Kdyby tam nahodou byla…
@jannda píše:
Klidně může. Náběry ale nejdřív po 6 týdnech. Pokud jsi dostala Doxybene, mělo by to pokrýt i případnou bereliózu. Takže klid
No, mně první ATB nezabrala, dostala jsem je hned potom znovu…
@Rikardo Může to být borelióza. A nemusí to být nutně z toho komára, klidně jsi mohla mít klíště a nevědět o tom - zvlášť když ještě chodíš na dlouhé procházky
Doxybene by na to zabrat mělo, ale musí se podávat dostatečně dlouho - alespoň 3 týdny. Protilátky by se měly objevit v krvi po cca 2 týdnech od kousnutí.
@Rikardo píše:
No taky se ji ta skrvrna zdala brzo…
Ale po atb bych to mela z tela dostat, ne? Kdyby tam nahodou byla…
Je to brzo, ale na tvém místě bych ta ATB nejspíš vyzobala, pro jistotu. ![]()
Citace] @Rikardo píše:
Ahoj lidi, vcera me kousnul komar a udelala se mi takova skvrna.
Myslite zento muze byt borelioza?
Ano, vypada to jako skvrna pri borelioze, rekla bych. Jen ta inkubacni doba moc nesedi. Pri podezreni na boreliozu se maji hned nasadit ATB( bez odberu), takze dr. postupuje spravne.
Borelioza se většinou projeví až déle. U mě 2× za 3 týdny od vytažení klíštěte. ![]()
Vzhledem k tomu, jak blbě se bojuje se zanedbanou boreliozou, bych šla k doktorovi radši i s pupínkem