Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj holky, nevím už kam napsat a poradit se. Trvá to asi rok. Jakmile mám mít např. oběd ve společnosti třesou se mi ruce z nervozity, točí se mi hlava a nejsem schopná se ani najíst. Bohužel se mi to stává i na obědě u tchýně, ač se v její přítomnosti cítím dobře. Zajít k někomu na kávu je pro mě hrozný utrpení, šálek musím brát obouma rukama abych ho nevylila…Chodila jsem po doktorech a nic nezjistili, řekli, že to bude ze stresu. Žádný stresový situace nemám, tak nevím. Nechci si vypěstovat sociální fobii na lidi
stalo se to některé, aspon něco podobného? ![]()
@moodyna píše:
Ahoj holky, nevím už kam napsat a poradit se. Trvá to asi rok. Jakmile mám mít např. oběd ve společnosti třesou se mi ruce z nervozity, točí se mi hlava a nejsem schopná se ani najíst. Bohužel se mi to stává i na obědě u tchýně, ač se v její přítomnosti cítím dobře. Zajít k někomu na kávu je pro mě hrozný utrpení, šálek musím brát obouma rukama abych ho nevylila…Chodila jsem po doktorech a nic nezjistili, řekli, že to bude ze stresu. Žádný stresový situace nemám, tak nevím. Nechci si vypěstovat sociální fobii na lidistalo se to některé, aspon něco podobného?
A dělali ti štítnou žlázu?
Nedělali, ale cítím, že je to z nervozity…spíš nevím co u mě spouští tu nervozitu atd.
@moodyna píše:
Nedělali, ale cítím, že je to z nervozity…spíš nevím co u mě spouští tu nervozitu atd.
Nemusí být, já byla nervozní i když přišla kamarádka na pokec, špatně se mi mluvilo s cizími lidmi, klepala jsem se, jak ratlík, nemohla se dodýchnout. Nakonec se zjistilo, že mám zvýšenou funkci štítné žlázy a to docela dost.Po léčbě mne už nic takového nepřepadalo.
Tak já začla číst tvůj příspěvek a tipla jsem soc. fobku a jak jsem dočetla, tak jsem zjistila, že tebe taky napadla
Je to začarovaný kruh. Když tě čeká další taková situace, už dopředu máš strach a tím pádem je to pak ještě horší a tak stále dokola. Co nějaké relaxace na uklidnění, zkoušela jsi?
Ano mám to taky. Občas se to lepší, někdy je to hrozné. Znepříjemňuje mi to život už několik let. Přesně znám ten pocit s hrníčkem kávy. Na poště se nemůžu ani podepsat, když na mě paní za přepážkou kouká.
Já zas dnes jdu na schůzi družstva. Sice doufám, že tam nebudu muset nic říkat, ale už jen to, že tam budu postávat mezi lidmi, tak mě děsí a je mi slabo…
Anonymní 2
A nezkoušeli jste zajít k psychologovi? já o tom vážně uvažuju, ale nechce se mi vyhazovat tolik peněz…zkusím ještě to vyšetření štítné žlázy. Děsí mě představa, že bych to měla celý život
Občas mi pomáhá, když si dám skleničku vína, ale tohle není řešení na pořád ![]()
@moodyna píše:
Občas mi pomáhá, když si dám skleničku vína, ale tohle není řešení na pořád
Jojo, takhle to řeším taky, ale bohužel teď v těhotenství to nejde… ![]()
Anonym 2
Situačně vázané obtíže budou skoro jistě psychogenní. Jinak existuje esenciální třes, kde taky alkohol pomáhá -a ten se zase zhoršuje stresem. Ale jestli se střeseš jen u jídla na návštěvě - tedy ne u jídla doma a ani u jiné činnosti na návštěvě, tak je podle mě na prním místě navštívit psychoterapeuta. Esenciální třečs stejně nijak kauzálně léčit nejde,
Mam to stejne a mam stanovenou socialni fobii. U mne to trva uz asi 5let. Lecila jsem se 3roky ale bylo to stejne tak jsem se na to vyprdla. Uz jsem se s tim naucila zit. Nealko piju brckem a kdyz jdu s mamkou na kafe tak si objednam late a piju ho taky brckem
mamka mne chape a kdo divne civi at si civi. Ve spolecnosti nejim. Mam problem sedet u stolu a jist i pred mamkou a manzelem. takze doma jim z misky u tv ![]()
Měla jsem masivní sociální fobii a dostala jsem se z toho díky psychoterapii. Trvalo to ovšem cca 7 let. Konkrétně mi pomohla psychoanalýza.
@Anonymní píše:
Měla jsem masivní sociální fobii a dostala jsem se z toho díky psychoterapii. Trvalo to ovšem cca 7 let. Konkrétně mi pomohla psychoanalýza.
A nemáš doporučení na nějakýho dobrýho psychoterapeuta? Z Prahy…
Anonym 2
Měla jsem to na pojišťovnu, nevím, jak je to teď. http://www.psychoterapie-praha.internet123.cz/