Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všichni, jdu pro radu. Malej nar.2008 byl v porodnici ještě očkovaný proti TBC, ale neměl vůbec žádnou reakci, měl jít ve 2 letech na přeočkování a teď mi přišel dopis z kalmetizace, že se o přeočkování můžou rodiče rozhodnout samy. Nevim podle čeho se mám rozhodnout, pomůžete mi proč ano/ne? díky
Já bych nechala udělat test na protilátky a pokud je mít nebude, tak bych očkovat nechala. Sice nejsem pro očkování hned v porodnici, ale později chci dítko nechat očkovat, přece jen mi to přijde lepší, než aby ji někde ulovil. Pravda ani to očkování není 100%, ale přece jen lepší než nic.
Malý taky neměl vůbec reakci (ta očkovací látka mu totiž nějak záhadně vytekla ven
) ale ve dvou letech nejspíš přeočkovat nechám.
Na přeočkování nejdříve udělají test na protilátky a pak se očkuje podle toho, jak dopadne odečet. U větších dětí dokonce musí přeočkování hlídat rodiče, už se dítě na přeočkování nezve. Já bych v dnešní době otevřených hranic, kdy sem proudí hodně „cizinců z východu“ s otevřenou tuberou raději nic neriskovala ![]()
Očkovala jsem minulý týden obě mladší holky - ani jedna neměla jako miminko reakci na očkování proti TBC.
Takhle - očkovat nemusíš, ale TBC je na vzestupu a co ty víš jaká bude situace za patnáct, dvacet let… Já se rozhodla pro opatrnost - neočkování mi přijde jako zbytečný risk.
Ale je to jen na tobě.
Holky díky, já byla spíš pro, ale chtěla jsem znát i jiný názory, hned jdu malýho objednat ![]()
natálka píše:
Holky díky, já byla spíš pro, ale chtěla jsem znát i jiný názory, hned jdu malýho objednat
Počítej, že mu píchnou v pondělí protilátky do předloktí, ve čtvrtek odečtou reakci a pokud nebude žádná, naočkují ho.
L.
Jen si dovolím zde uvést, proč se ruší povinné očkování proti TBC:
WHO uvádí tři důvody:
Markéta M píše:
Jen si dovolím zde uvést, proč se ruší povinné očkování proti TBC:WHO uvádí tři důvody:
- ochranný účinek vakcín je nepatrný
- existují závažné nežádoucí účinky a komplikace
- rizika infekce je minimální
Samozřejmě. Přesto své děti naočkuji.
Markéta M píše:
Mslela jsem, Lesino, že už je máš naočkované.
Markéto, tato diskuse jmenuje TBC PŘEOČKOVÁNÍ, proto prosím, neodbočuj od tématu.
jako manželka dr., který bude brzy - snad
- atestovaný pneumolog jsem taky jednoznačně pro.. minulý týden už zase musel na RTG plic, protože měl pacienta s otevřenou (čili nakažlivou ) tbc.. tubery je tu fakt docela dost.. ![]()
Vojta měl reakci hraniční ale měl, ale pokud by ji měl malou, jistě bychom ve 2 letech znovu očkovali.
(rozhodně neočkujeme všechno, ale TBC mi/nám přijde důležitá, a i v těch 11 letech dobrovolně přeočkovat necháme - i když to je ještě daleko.. ).
jinak ano, očkování nechrání před TBC jako takovou,ale významně např. před rozsevem TBC po těle (/miliární TBC), a před rezistentními formami TBC, které nejdou vymlátit antituberkulotiky. (jejichž použití je mmchodem u dětí velmi problematické, mají nepříznivé účinky na játra apod.)
nejvážnější rizika, o kterých se mluví u očka v porodnici u malých dětí nemají jž ve 2 letech opodstatnění (imunodeficit by byl již dávno prokázaný..)
takže vzhledem k poměru rizik a pozitiv u dvouletého dítěte jsem jednoznačně pro očkování. ![]()
Odbočuji od tématu? To mi tedy vysvětli jak. Nejsem si toho vědoma.
Markéta M píše:
Odbočuji od tématu? To mi tedy vysvětli jak. Nejsem si toho vědoma.
Markéto, v mém příspěvku výše jsou všechny informace, jak jistě dobře víš:
Lesina píše:
Očkovala jsem minulý týden obě mladší holky - ani jedna neměla jako miminko reakci na očkování proti TBC.Takhle - očkovat nemusíš, ale TBC je na vzestupu a co ty víš jaká bude situace za patnáct, dvacet let… Já se rozhodla pro opatrnost - neočkování mi přijde jako zbytečný risk.
Ale je to jen na tobě.
Chápu, že potřebuješ zavést diskusi na veškerá negativa a neúčinnost očkování, protože jsi odpůrce očkování. Přesto prosím, neodbočuj od tématu a to tématu a tím je pouze a jenom TBC přeočkování. Pokud nemáš co říct přesně k tomuto tématu, nereaguj.
Velmi doufám, že jsem se vyjádřila dostatečně přesně.
Děkuji.
V Indii proběhla studie u 260.000 dospělých osob a trvala 7 let. Sledování nově zjištěných onemocnění zde neukázalo žádný ochranný účinek vakcíny.
Finská studie uvádí, že od r. 1980 klesá četnost případů tuberkulózy u dospívajících a přeočkování vekcínou BCG nemá na pokles počtu onemocnění TBC žádný vliv. Současně uvádí, že v zemích s nízkým počtem onemocnění TBC patrně nemá přeočkování vůbec žádný přínos.