Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
tuhle jsem doma spala po náročné noční a najednou klíč v zámku a tam manžel se švagrovou, která se hned usadila v kuchyni, švagr mi vešel do ložnice a vtípkoval, že ještě spím a co se nestydím, začali si prohlížet naše věci ve skříních, fakt jsem zírala.. To samý tchyně. Zrovna jsem byla uprostřed vánočního úklidu a pečení a najednou zvonek, že ona jde jen pozdravit.
To je u vás běžné, že vám cizí lidé lezou do ložnice a do skříně?
Já fakt zírám, co lidi tolerují někomu, jen proto že jsou de lege omylem spřízněni
![]()
Ahoj, úplně tě chápu, mě tohle dělali taky.Ale většinou tchýně volala, že je v tramvaji a za 20 minut je u me jestli jsem doma.Ale pokud jsem nebyla, nebo mela jiné plány, tak bylo zle a byla uražená. Jednou jsem měla kamarádku na návštěvě s miminkem a říkala jsrm ju, ze se to nehodí, ze mám návštěvu, ale stejně přijela a koukala jak suva, ze tu opravdu někdo je.Asi myslela, že se vymlouvam. I po porodu, kdyz me pustili, tak hned prvni den museli přijet a musto aby me nechali odpocinout, tak jsem jim musela uvarit caj a kavu.
Pro me je tohle nevychovanost, já pokzd jdu na návštěvu, volam treba tyden do predu a domlouvam se, zda se to hodí atd.
@Anonymní píše:
@anonymouss Není, spala jsem a najednou švagr ve dveřích
A to je takový problém říct „Milý švagře, slušní lidé do cizích ložnic nechodí, a já bych tě ráda i nadále považovala za slušného, tak se otoč a zavři za sebou dveře.“
Netolerovala bych ani omylem, pokud jedou do Prahy, ať alespoň pár hodin dopředu napíšou, že se možná staví, a pak to upřesní.
@anonymouss píše:
To je u vás běžné, že vám cizí lidé lezou do ložnice a do skříně?
Já fakt zírám, co lidi tolerují někomu, jen proto že jsou de lege omylem spřízněni![]()
![]()
@anonymouss Asi to převzali z Prostřena ![]()
Teď vážně, je mi to líto, je to složité. Zkusila bych jim to podat stylem „hlašte mi to předem, ať jsem vůbec doma“ nebo třeba „ať koupím něco ke kávě“… A proč jim manžel tu situaci nevysvětlil? :/
Upsss. A co jako? Tak se urazí, když jim samotným nějak nedochází, že se nechovají zcela OK. Nebo je to u vás v rodině normální, že si lezete bez vyzvání do ložnic, nebo koukáte do skříní? Co se mi nelíbí na chování druhého, to řeknu. Tím spíš, když se mi nelíbí jeho chování u mne doma.
To je jako problém v dnešní době, kdy má telefon fakt každý, zavolat předem? To je fakt takový problém jednat s druhými upřímně, slusně a narovinu - upřímně, slušně a na rovinu sdělit- můj domov, má pravidla? ![]()
@Anonymní píše:
Tchyně a švagrová mají takový milý zvyk. Ony bydlí u Prahy a jezdí sem za nákupy případně kvůli kultuře. No a mají ve zvyku bez ohlášení přijít k nám. Já pracuji na směny, tuhle jsem doma spala po náročné noční a najednou klíč v zámku a tam manžel se švagrovou, která se hned usadila v kuchyni, švagr mi vešel do ložnice a vtípkoval, že ještě spím a co se nestydím, začali si prohlížet naše věci ve skříních, fakt jsem zírala.. To samý tchyně. Zrovna jsem byla uprostřed vánočního úklidu a pečení a najednou zvonek, že ona jde jen pozdravit. Ne, že bych je neměla ráda, ale tohle mě občas štve. Kdybych je nepustila nebo se vymluvila, tak se urazí, že v Praze jsou jednou za rok a to je ani nepustím k nám do bytu
Nepřijde mi normální, že ti lezou do bytu jen tak. To se normálně nedělá.
Ale když to máte tak nastavené, je to váš problém.
@Anonymní píše:
@anonymouss Není, spala jsem a najednou švagr ve dveřích
Na jednu stranu píšeš, že mají klíče a normálně k vám chodí a pak, zas že normální to není…
Obvykle mívají rodiče klíče proto, aby je použili v případě nouze. Jde o to, jak si to nastavíte!!!
@salvatrice
Z Prostřena nebo Zatažena, stát se něco takového u nás, hnala bychje svinským krokem.
Ale to si fakt nedokážu představit, že mi návštěva (jakákoliv, i mamka) vleze do ložnice, a už vůbec ne, že mi šáhne na věci… ![]()
@anonymouss píše:
@salvatrice
Z Prostřena nebo Zatažena, stát se něco takového u nás, hnala bychje svinským krokem.Ale to si fakt nedokážu představit, že mi návštěva (jakákoliv, i mamka) vleze do ložnice, a už vůbec ne, že mi šáhne na věci…
Ale normálně se to prostě nestane, jde o to, jak to máte nastaveno.
Pokud doteď tchyně a švagrová lezly k nim domů jako do stáje, lze očekávat, že budou překvapené, že najednou nemůžou. Chyba se stala na začátku. Teď to holt bude muset jí s menší scénou.
@Agnesita Nechápu, jak to myslíš…Byla jsem v polospánku a než jsem se zmohla na slovo, tak byl pryč. Kdybych nespala, tak mu něco řeknu.
Manžel je bohužel ten typ, který asi své sestře neřekne „ne“, ona nutně prý potřebovala na záchod a proč by chodila někam do restaurace, když má v Praze bráchu, tak mi to vysvětlil on. Příště po noční do domu nikoho nepustím, max. pošťáka.
@Anonymní píše:
Tchyně a švagrová mají takový milý zvyk. Ony bydlí u Prahy a jezdí sem za nákupy případně kvůli kultuře. No a mají ve zvyku bez ohlášení přijít k nám. Já pracuji na směny, tuhle jsem doma spala po náročné noční a najednou klíč v zámku a tam manžel se švagrovou, která se hned usadila v kuchyni, švagr mi vešel do ložnice a vtípkoval, že ještě spím a co se nestydím, začali si prohlížet naše věci ve skříních, fakt jsem zírala.. To samý tchyně. Zrovna jsem byla uprostřed vánočního úklidu a pečení a najednou zvonek, že ona jde jen pozdravit. Ne, že bych je neměla ráda, ale tohle mě občas štve. Kdybych je nepustila nebo se vymluvila, tak se urazí, že v Praze jsou jednou za rok a to je ani nepustím k nám do bytu
Tohle vždycky když někde čtu, tak přemýšlím, jak to jako v reálu vypadá. To prostě návštěva (pro nedostatek vhodnějších slušných slov tomu tak říkejme) jen tak z ničeho nic začne otvírat skříně? Nebo předstírá, že něco hledá? Komentuje to nějak? Já si to opravdu nedokážu představit, nikdy se mi nic takového nestalo, maximálně si návštěva začne prohlížet knihovnu, což mi připadá celkem pochopitelné a společensky přijatelné, nebo věci vystavené na otevřených poličkách, které tam konec konců jsou právě proto, aby byly vidět, takže to mě taky netrápí. Nějak nechápu, co koho vede k tomu lézt do cizích skřní a jak to dělá, aby nebyl za nevychovaného blba.
A to manžel nemohl říct, že spíš po noční ať jsou potichu? No to bych slušná nebyla. kdyby mě někdo probudil. Seřvala bych je třeba by se urazili a pěkných pár měsíců by se neukázali. Pro tebe jen dobře.