Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla bych se zeptat jestli nemá někdo podobné zkušenosti nebo aspoň rady co s tím.
Tchýně chlastá už asi dva roky, tchán s tím nic nedělá a radši,,drží hubu a krok,,. Skoro každou návštěvu v sobě něco má- nejdříve pila víno, teď už i rum, Becherovku atd. Takže návštěvy se snažíme s manželem co nejvíce zkrátit protože se s ní nedá ani mluvit zeptá se nás během 10 min 5× na stejnou otázku celkové je prostě mimo. Nejhorší je, že je strašně vlezlá, nonstop mě bombarduje a volá jestli nechceme přijet. Ale na co? Je vždycky opilá a pak si ani nepamatuje že jsme tam byli. Už vůči ní mám asi alergii, leze mi na nervy. Před pár měsíci jsme to s ní řešili, jelikož jsem byla těhotná a s manželem se nám nelíbilo že by pila když bysme přijeli s malým na návštěvu. Tak jsme ji řekli že když bude pokračovat tak že se s malym vídat nebude, mysleli jsme si že to na ní zabere a sekne s chlastem. Slibovala že přestane.. Bohužel v tom pokračuje, manžela bratr s ní bydlí takže to že má schovaný flašky mezi nádobím a že pije kdykoliv je doma atd víme. Teď máme 3-týdenního chlapečka, tchýně u nás byla necelý týden po porodu, to opilá nebyla. Ale teď jsme u ní byli v sobotu a to opilá byla, malého ani nedokázala pořádně přebalit o tom jak ho pořád tahala ani nemluvim. Když jsme odjeli tak jsme se večer dozvěděli že vypila celou flašku Bechera.. Tak to už mě fakt nasral* a s manželem jsme ji napsali SMS v tom smyslu že dokud s pitím nepřestane tak se neuvidíme. Její odpověď byla jen : To se mi snad zdá co mi píšete.
Nevím co dál dělat, s manželem si myslíme že s tím stejně nesekne a spíš si myslím že by potřebovala odbornou pomoc. Když si ty flašky i schovává, pije kdykoliv je doma a pak jen spí.. Nedokáži si představit že bysme ji malého měli nechat na hlídání- na to už se mimochodem ptala, ať ji ho tam necháme.. Tchán pořad jen slibuje že s tím něco udělá ale skutek utek.. Bratr manžela nám dokonce řekl že jí tchán někdy i flašku vína koupí ať je klid.. Nemám ani chuť se s ní vídat natož k ní brát malého. Nevím jak to dál řešit, jestli čekat že přestane pít sama nebo začít řešit odbornou pomoc? Díky za názory ![]()
No to je snad jasné, že by potřebovala odbornou pomoc ![]()
Ale pokud ona chtít nebude, tak s tím stejně nic neuděláte.
Tchána bych zvala k vám, pokud má zájem, jinak bych jí občas zavolala a zeptala se, zda už má zájem přestat pít a začít se více stýkat.
Já se tchýní zastávám, ale tohle bych tedy opravdu nesnesla.
Když by mi volala, tak bych jí natvrdo řekla, že chlastá první ligu a že s takovým člověkem se stýkat nehodlám.
Co na to manžel, vidí to stejně?
Kamarádka měla - má takovou mámu. Nepomohlo nic. Ani opakované léčení, pila opravdu roky. Hlídání by jí určitě nesvěřili. U jiného dítěte se stalo, že se totálně opila a odpadla a dítě tam s ní samo a ještě ten pohled, že…
To asi není povzbudivé, ale je dobře, že v tomto držíte s mužem za jedno a on si problém matky uvědomuje. Jestli nepije dloouho, třeba na ni váš přístup zabere a pomůže to. Já osobně bych navštívila, v klidu bez emocí bych řekla toto ano, toto ne. Nenechala bych ji například nosti 2 týdenní mimino, když má v sobě láhev tvrdého… a jasně bych jí sdělila, že jste třeba ochotni se vídat a za jakých podmínek a co nepřichází v úvahu - to záleží na vás. Žejste ochotni ji podpořit, pokud se půjde léčit a přizná si problém, pak jste tu pro ni.
@Sany80s
S tchánem jsme o tom mluvili a řekli jsme mu že s ním se vídat chceme a budeme. Manžel to naštěstí vidí stejně jako já, možná má na tchýni ještě horší averzi než já..
@jenny.fields
Jenže vůbec nevím jak se tohle dělá, jestli ji zařídit nějakou ambu léčbu ![]()
Někdy alkoholiky drží práce, aby je nevyhodili.Co má tchyně za zaměstnání?
Kamarádky rodiče měli vedoucí funkce.Oba silní alkoholici. V týdnu pili striktně až po práci, bohužel víkendy byly šílený. Maminka zemřela v 58 letech. Tatínek nedokázal přestat, i když všichni argumentovali dětmi, vnoučaty. Zemřel do roka po odchodu do důchodu.
Pokud tchyně sama nebude chtít, vy nemáte žádnou šanci s tím cokoli udělat. Bohužel.
@Teremii A ještě se připravte na kvanta citového vydírání
Kamarádce hodně pomohlo, že si i sama zašla za psychiatrem, který se tomuto věnuje (mylím přímo z léčebny) a na všechno se ho poptala.Jak se chovat, jak reagovat a co ji na tom trápí. Říkala, že nejvíc se jí ulevilo, když si uvědomila, že matka pije, protože chce. Ať tvrdila, že je to z toho a toho důvodu, tak psychiatr jí vysvětlil, že tihle lidi si důvod vždycky najdou. Kdyby to nebyl problém v rodině, tak by měla problém v práci, nebo jinde… prostě chce pít. Tak je to jasné, ne každý, kdo má např. problém vrodině, začne pít.
@lasička1
Tchýně je cukrářka a když chodí do práce tak nepije, jestli si dá něco po práci to nevím, ale jakmile je doma tak to piti dohání..
@anupati
To je mi jasné, jak jsme s ni mluvili před pár měsíci tak se snažila hodit vinu na každého jiného, jen ne na sebe. Právě se bojim, že ona sama nebude chtít přestat nebo v tom bude pokračovat potají..
Byla bych striktní, pokud bude pít, žádné návštěvy. Moje tchyně je vyléčená alkoholička, poté, co se mi narodila dcerka, se zase napila. Přišla se podívat na dvoutýdenní miminko opilá a to bylo naposledy, co si to dovolila. Jasně jsme jí sdělili, že pokud bude pít, vnoučata neuvidí. Zatím se drží, od té doby nepije. Vnoučata jsou pro ni motivace.
@Teremii Léčení má smysl, až sama bude chtít… a jinak bych ji jasně oznámila, že pokud bude opilá, tak tam prostě jezdit nebudete a klidně bych se i otočila na prahu, pokud dorazíte a zjistíte, že je nalitá. Nekompromisně.
A zcela upřímně - ty fakt necháš přebalovat a hlavně nosit mimino někoho, kdo je nalitý?
@Teremii Tak bez odborníka to nezvládne, ale musí sama chtít. Jinak o hlídání nemůže být řeč, já bych jí malého nedala ani pochovat či přebalit, jestliže je opilá. Může jí klidně spadnou apod. Pozvala sama nechce přestat, dala bych jí nůž na krk. Jeďte k nim na návštěvu, sedněte si a v klidu jí řekněte, že je alkoholička a měla by jít na léčení. Pokud odmítne, řekla bych jí, že se tedy dál nebude vídat se svým vnukem - je mu prostě nebezpečná.
@j.a.n.i1 píše:
@Teremii Léčení má smysl, až sama bude chtít… a jinak bych ji jasně oznámila, že pokud bude opilá, tak tam prostě jezdit nebudete a klidně bych se i otočila na prahu, pokud dorazíte a zjistíte, že je nalitá. Nekompromisně.
A zcela upřímně - ty fakt necháš přebalovat a hlavně nosit mimino někoho, kdo je nalitý?
Taky mě to překvapilo, vždyť je to nebezpečné.
@Teremii mám švagrovou, byla na tom stejně jako tvoje tchýně, pomohlo až to, že její dcera ji odmítla svěřit malého a nepřála si, aby se vidali. To švagrovou nakoplo, šla sama na léčení a už 5 let nepije. Ale chtěla to sama a měla pádný důvod. Držím pěsti, ale pokud ten člověk sám nechce, nic s ním nehne.
Anonym, protože píšu důvěrné informace o rodině.
@Teremii píše:
@anupati
To je mi jasné, jak jsme s ni mluvili před pár měsíci tak se snažila hodit vinu na každého jiného, jen ne na sebe. Právě se bojim, že ona sama nebude chtít přestat nebo v tom bude pokračovat potají..
V tomto stádiu sama přestat nedokáže. Takže - nešla jsi do léčebny rovná se chlastáš. Jednoduchá rovnice.