Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, předem se omlouvám za delší příspěvek, ale musím popsat situaci. Před lety, když po smrti táty zůstal sama, chtěla máma prodat náš rodný dům. Já ho vždy chtěla a měla jsem zrovna nějaké peníze, tak jsem se s rodinou dohodla. Vše v klidu a ke spokojenosti všech, musím dodat. Máma mi dům darovala, starší sestru i mladšího bratra jsem vyplatila a mámě koupila její sen - malý byt. V domě (který jsem totálně zrekonstruovala) jsem bydlela s přítelem a jeho dětmi, nicméně před časem jsme se rozešli a oni se odstěhovali. Sestra si s manželem postavila domek a brácha ty peníze nejspíš utratil. Bydlel u přítelkyně v domě jejích rodičů, nepracuje, jen sem tam nějaké brigády a vlastně ve svých 34 letech nemá prakticky nic. Navíc má nešťastnou povahu, že všem závidí, jak se mají dobře (podle něho mám to všechno asi spadlo do klína a nikdy jsme nemuseli pracovat) a vybíjí si to tak, že všechny uráží, nechová se k nám hezky, křik a hysterické scény. Mě z celé rodiny nesnáší nejvíc. Ani nespočítám, kolikrát jsem kvůli němu brečela a před pár lety jsem se zařekla, že dokud se nebude chovat normálně, nechci ho vidět.
A co se teď děje. S přítelkyní to vypadá na rozchod a on brečí, že nemá kam jít, když jsem ho před lety okradla o dům… hlavně že peníze si tehdy vzal velmi rád. Takže teď chodí k mámě a dalším příbuzným brečet, že skončí jako bezdomovec. Máma má byt 1+1 a s ní se taky moc nesnese, když by se neměl skoro celý den kam zavřít, nevydrží s nikým v jedné místnosti. Sestra má s rodinou malý domek, jen já bydlím momentálně sama ve velkém domě. Takže řešení by podle něj bylo, kdybych mu polovinu domu dala do užívání (jsou tam prakticky 2 samostatné byty). Jen za energie, ale on nepracuje, tak o jeho platební morálce dost pochybuju. A přiznám se, že mám strach z exekutorů. Navíc si k sobě teď chci vzít kamarádku, která s malým dítětem odešla od přítele. Ale rodina na mě tlačí, že ON je přece můj bratr a moje rodina. Hlavně že mi poslední 3 roky nenapsal ani SMS k narozeninám, Vánocům… To by mi bylo víceméně jedno, ale bolí mě vidět mámu, která je z toho zoufalá. Chápu, že je to její dítě a miluje ho, ale ona je rozumná a ví, co je zač. Jak se ke mě chová. Ale stejně je zoufalá a dokonce už řekla, že ji mrzí, že mi ten dům nechala, že by ho teď mohla vzít k sobě. Jenže ona by dávno neměla ani na energie a už by jí střecha spadla na hlavu. A on dostal skoro milión. Bolí mě ji vidět takhle zoufalou, ale bratra u sebe fakt nechci, jen z té představy mě bolí žaludek. Celá rodina víme, jaký bratr je, ale poslouchám pořád řeči, že jme přece rodina a že bych měla zatnout zuby a chvíli to vydržet. Ale já se nechci domů z práce vracet s odporem a strachem, co mi zase řekne, nebo provede. Je to můj domov, kde se chci cítit v klidu a bezpečí. Jenže prostě to nedokážu jen tak hodit za hlavu. Co myslíte, mám si stát za svým a nechat ho, ať si poradí sám?
@TinaMB no ani omylem.. xindla si nastěhovat dom a ještě se bát, že o ten barák přijdeš.. nevzala bych ho tam.. dostal prachy? dostal… a pokud mamka teď něco vyčítá, tak bych jíř ekla, že mě to velmi mrzí, ale brácha je dospělej, vypořádali jste a tím to prostě končí.. to je humus.. Stůj si za svým, proboha, hlavně se nenech ukecat..
Tak za ten milion, co dostal, si svoje bydlení snad mohl pořídit ne? Nevzala bych ho domů ani omylem.
Rozhodně bych si ho do baráku nenastěhovala. je mu 34 ať se o sebe postará sám.
Za to, ze je tvuj bratr vyzirka a povalec neneses odpovednost a neni ani tva odpovednost, jak dopadne v budoucnu. Nenech se vmanipulovat do neceho, co je ti proti srsti. Nabidni bratrovi pomoc: pri hledani stale prace, pri hledani bydleni ( napr.mu posilej smsky s nabidkama prace) a kdyz o to bude stat, pomoz mu s financni gramotnosti. Je to dospely chlap, tak at si trha svuj rybiz.
@TinaMB Nech bratra jeho osudu. Nastehovat ho, Ti přinese do budoucna akorát starostI.
@TinaMB rozhodne si zkus stát za svým, estli je vše jak pises ja plne v právu a s pardonem teda bratrnebratr, navíc celkem gauner
Slova od maminky zkus nebra doslova, nemyslí to tak, ale je to jeho mama a to mluví za vše
Zkus mu třeba nabídnout pomoc při hledání práce a bydleni ale domu, natoz neco přepisovat nečin
Nebude to snadné tak pevné nervy
A máma ho jako k sobě nechce, nebo on nechce k ní? pokud druhá varianta, tak by měl smůlu stoprocentně, peníze dostal, tak nazdar… pokud první, tak sepsat nájemní smlouvu… jako rodina by si pomáhat samozřejmě měla, ale mělo by to být v rovnováze a né, že jen jeden bere…
@martina.se píše:
@TinaMB no ani omylem.. xindla si nastěhovat dom a ještě se bát, že o ten barák přijdeš.. nevzala bych ho tam.. dostal prachy? dostal… a pokud mamka teď něco vyčítá, tak bych jíř ekla, že mě to velmi mrzí, ale brácha je dospělej, vypořádali jste a tím to prostě končí.. to je humus.. Stůj si za svým, proboha, hlavně se nenech ukecat..
naprosty souhlas.
@TinaMB posilam hodne sil ustat to! Musela bys ho zivit a jeste platit pripadne eventualni dluhy.
Děkuju všem za podporu, mám záměr vydržet. I když vidět mámu mi trhá srdce. Ona je naštěstí rozumná, ale přeci jen je to její syn.
Navíc se má do 14 dní nastěhovat kamarádka s prckem, takže nemám místo ![]()
Souhlasím se všemi - nedělej to, jinak zapláčeš. Ale to Ty víš…
@TinaMB píše:
Děkuju všem za podporu, mám záměr vydržet. I když vidět mámu mi trhá srdce. Ona je naštěstí rozumná, ale přeci jen je to její syn.
Navíc se má do 14 dní nastěhovat kamarádka s prckem, takže nemám místo
máma to pochopí
naštěhuj si kamarádku a máš klid.. přeci si do baráku nedáš někoho, o kom předem tušíš, že Ti nebude platit atd.. to je fakt to nejhorší, co můžeš udělat.. jako jo, je to rodina, ale né za každou cenu.. drž se ![]()
Máma mi nic nevyčítá, ale pokaždé, když se vidíme (bydlí kousek) brečí, že její syn skončí jako bezdomovec.
K ní jít nemůže, nevydrží s nikým, potřebuje pokoj sám pro sebe. k kde se na 3/4 dne zavře sám. A ona má jednopokojový byt.
@TinaMB píše:
Navíc se má do 14 dní nastěhovat kamarádka s prckem, takže nemám místo
Ano, tím argumentuj. Nemá kam jít, počítá, že ji vezmeš k sobě ty, pokud bys jí odmítla, musela by do azyláku. Ráda bys pomohla, ale bohužel nemůžeš. ![]()
Nejde o peníze, kamarádka bude platit jen půlku inkasa, ale ta skončila sama s dítětem. Já jen nechci poslouchat urážky a nadávky ve svém vlastním domě.