Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, nevím, jestli je to normální. Bydlíme s manželou mamkou a jejím přítelem v rodiném domě. Máme skoro ročního klučíka.Skoro každý den dopoledne a odpoledne si ho babička veme na hoďku k sobě dolů do bytu a co tam dělají teda nevím, když malého příjde vrátit, tak se malý strašně vzteká a vůbec ke mě nechce,připadám si jak nějaká matka týratelka, je mi skoro do pláče a moje srdce se chce skoro roztrhnout.Já si s malým celý den hraju,pokud je to možné,věnuju se mu skoro pořád,sem tam vyžehlím nebo uklidím a uvařím,ale snažím se to směrovat,když spinká,to je tak 2 hoďky za den:-). Když jsem se s tím svěřila manželovi, tak mi řekl, ať jsem ráda, když budem potřebovat hlídání,tak to bude fajn…Moje mamča má na to podobný názor, tak já teda fakt nevím, co mám dělat, poslední dobou mi to hodně moc vadí. Nemáte některá z vás podobnou zkušenost nebo radu? Díky moc.
Zkušenosti nemám, ale mrzelo by mě to taky !! Zkusila bych se tak jakoby napůl ve srandě zeptat - co vy tam s ním babičko děláte, že pak nechce domů… Ale fakt nevím… ![]()
Máme to s bydlením podobně. Dítě ještě nedávám hlídat(chodím k babičce s ním), ale podobných situací se děsím už teď.
Prostě je pro něj babička zajímavější než matka co vidí celý den.
Co takhle zajít si pro něj sama, něčím ho zaujmout a odnést?
Jinak vůbec nevím, jak to řešit. Jen překousnout a to si umím představit velmi dobře, že jde špatně ![]()
Nas maly ma necelych 14 mesicu a dela to same .Babicka ani deda s nim nedelaji nic spatneho,jenom si s nim hraji a povidaji mu. Ja se mu venuju docela dost, presto kdyz jde od nich domu,rve a chce zustat u nich.Nemyslim si, ze je to ojedinely jev,proste babicky vic rozmazluji,deti tam maji jine hracky a jine podnety,tak se jim to libi. Snazim se to nebrat osobne.
No jo no, matka je holt ohraná, babička vzácnější! S tím asi nic nenaděláme…
nase mala 9ti mesicni holcicka dela zase to, ze jsem s ni doma,a nekdy uz je ufnukana a tak.pak se objevila babicka,nebo klidne i sousedka,a ona najednou usmev na rtu a vysmata jak leco. tak jsem si rikala,ze me ma asi za cely den plne zuby…;-)
a ted se tesim,co jeste prijde. jinak muj synovec to dela taky,jsou mu 3 roky,a kdyz jde od babicky,vzdyckys placem,ze nechce jit.asi to tak ma byt.
Jé, co by s ním dělala, má ji prostě rád. U nás je to stejné, i když se mu věnuju, hrajeme si, miluje mě bezmezně, ale jak slyší dole babičku, tak si stoupne k zábraně na schody a začne „baba babaaa babáááááá uuuuuáááá“
A musíme jít na chvíli dolů. A běda, jak ho vezmu zpátky dřív, než chce.
Už jsem mamce říkala, že musí jít do práce, bo abych u ní seděla každý den celé dopoledne na kafi, je neúnosné
Když ji neslyší, tak tam nechce nebo si nechá vysvětlit, že není doma. Je to prostě pro něho jiné, neokoukané, taky mamka má víc prostoru na chození, ježdění autem, má tam psa…
Jo, občas to zamrzí, ale říkám si, že to tak nemyslí. Protože když je dole, tak zase slyším „mama mama“
![]()
Spíš bych to brala jako lepší variantu,než je ta,že dítko nechce k nikomu jít a dělá scény.
Mám podobně založené děti-dcera když byla první den ve školce,tak ostatní děti na zvykání šly za hodinu domů,dcera brečela že nechce,tak jsem jí tam donesla i pyžámko…a odpoledne brečela že nechce zase domů.Nikdy jsme se tím netrápila,prostě jsem to brala jako její povahu.Ona má hrozně ráda změnu,dodnes je taková,že když je chvíli klid,tak se nudí.I v táboře,když jí bylo 7 let,tak jsme za ní přijeli na návštěvu,aby to na ní nebylo dlouhý a moc nadšená nebyla.A dodnes nám říká,jak jsme jí vyrušili,že tam rzovna měli nějaké hry a ona musela za rodičema.A to nám také jednou řekla-mě se nestýská,já nejsem stýskací typ.
Kamarádky děti jsou zase závisláci,nejsou bez ní ani chviličku,pořád je má „za zadkem“,ani s manželem na zahrádku nejdou.Ani k babičce.To je potom horší varianta.
Takže buď ráda,nestresuj se,malý to vycítí.A ty chvíle co je u babičky si vychutnej,sama pro sebe.Něco pěknýho si přečti,uvař si kafčo,zkoukni film na DVD,mrkni na net-a budete spokojený oba.
Ahoj, moje tchýně zase vůbec nemá zájem, ono si nevybereš
Asi bych byla ráda, že babička má zájem a dítko taky. U těch prcků je to možná bolestivé, ale až budou větší, bude super, že budou mít hezký vztah. Jak to bude u nás nevím, tchýně ho vídá velice sporadicky a moc si s ním nehraje.. Dokonce to už přiznala i švagrová, že její máma nemá moc zájem.. No jo.. Co naděláme.. Každé má něco.. ![]()
| Máme něco podobného,ale u nás je to tatínek.Je to tím, že se mu hodně věnuje,ale je doma málo.Když odchází do práce malý brečí či se vzteká skoro pokaždé. |
Myslím si, že babička ho dole pěkně rozmazluje.Tohle vidím u mé rozvádějící se sestřenky - když si bere od manžela dceru, řve jak pominutá, vůbec k ní nechce.A proč? Tatínek malé všechno dovolí, proč by jí vychovával, že, když jí má 2 hodiny denně a pak jí vrací..Pustí jí k PC, kouká na Tv jak se jí zachce, dělá si co chce, jí co chce…Tak pak není divu, že maminka, která jí zakazuje, aby z ní vychovala slušného člověka, není už to pravé ořechové a tatínek je lepší…
Promluvila bych si s tchýní, jestli náhodou není tohle její případ.
Ahoj.Neděla bych nic a byla bych ráda že má dítě babičku rádo a já ho tam v klidu mohu nechat. ![]()
Musí nás mít plné zuby koukat celej den jen na nás ![]()
To musí bejt fakt smutný. Zkusila bych na tom vidět jen to pozitivní - že se moje dítko zabaví a má další podněty, že ho tam nemusím nutit a opouštět plačící miminko a furt myslet na to, že se mu tam třeba stejská (to by bylo taky smutný).
Neboj - víš co, za měsíc se to může úplně změnit a začne upřednostňovat tebe před babičkou. Děti jsou v tomhle fakt nepředvídaltený a často nepochopitelný, prostě se jim v hlavince něco přecvakne a ze dne na den někoho přestanou milovat nebo naopak, aniž by se objektivně něco změnilo nebo stalo. Prostě nějaká fáze separační úzkosti.
Buď ráda, že ho máš kam takhle dávat, kde má další „dimenzi“ poznávání světa než jen doma s tebou.
joo tak tohle se mis talo zrovna dneska, malá usnula tchánovcům v autě, takže si jí vzaly domu a já jsem si pro ní k večeru dojela, dokud jsem tam nebyla, klárka si hrála, chechtala se, jakmile jsem přišla začla fnukat, pobekávat, já nevím proč to je