Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,,,Nemáme s tchýni nejlepší vztah, nerespektuje naše pravidla už od narození našeho syna. Nezdrave se na syna upnula a je toho spoustu co jsme museli řešit. Krmila ho i ve skolkovskem věku, zatrhli jsme jí to protože s tím byl problém jak doma tak ve školce. Ale teď už to opravdu nezvládám. Zjistila jsem že ho krmí a prevleka v jeho 6 ti letech. Syn je chytrý, zdravý normální kluk. Když jsem se ho zeptala proč se nechá krmit a neřekne babičce že už je velký, tak mi řekl že ji to mám říct já že se bojí že se na něj naštve. Řekla jsem jí tedy slušně že tohle už je vážně moc že si nepřeju by to dělala. Mimo to jednu dobu chtěla syna každý víkend, to jsem zatrhla protože chceme trávit víkendy jako rodina spolu tak si ho teda bere každý druhý víkend a když nám do toho náhodou něco přijde(např. setkani s jinými členy rodiny) a nevyjde ji víkend se synem tak je taky oheň na střeše, už jsem ji vysvětlovala že nemáme střídavou péči ale ona to nějak nechápe. Manžel stojí naštěstí při mě. Kdyby bylo na mě nedávala bych ji syna vůbec( neustále ho kvůli něčemu lituje, dokonce jsem zjistila že u ní nečůrá normálně na záchodě ale v obýváku do nějaké nádržky, to bylo kolem 5 roku)Zakazuje synovi o tom doma mluvit že by jsme se na ni naštvali a nepouštěli ho tam, takhle ho manipuluje) Neustále mě někde pomlouvá že nevařím, to mi ale tak nevadí protože vím že to není pravda a hlavně to nemá špatný vliv na syna. Všechno to začalo tak že jsem ji dala najevo že o svou domácnost se budu starat já takže jsem odmítla její vaření, chtěla prát synovy oblečení, uklízet mu ve skříni atd… Když jsem oznámili druhé těhotenství neřekla vůbec nic.(Ona už si totiž druhé vnouče nepřála ) Nevím jsme úplně normální rodina, máme se s manželem rádi, máme zdravý kluky,,ale s tchýni musíme pořád bojovat. nikdy neuzná náš osobní postoj, a nerespektuje ho. Minulý rok mi řekla že pokud ji nedáme syna na víkend že půjde na sociálku, tím si to u mě nadobro p…a
@Maiasaura píše: Více
a musíte jí ho na víkend dávat? bych měla strach, co mu tam melduje do hlavy, aby z toho neměl trauma ![]()
Takže nic! Dost Karel bych jí řekla, že ní nebude kazit dítě. Jestli chce něco kazit ať si koupí psa. Kluk tam chodit nebude bez vašeho dozoru. Narovinu bych matce řekla, že je nemocná na na stůl položila kontakty na psychologi. Kluk tam chodit nebude když se k němu neumí chovat jinak než k miminku. Jinak budete nuceni domluvit se s jejím lékařem a domluvit se na nějakém způsobu léčby. Protože máte strach o její psychické zdraví
![]()
Pokud to nejde po obrem tak hold smůla!
Takže babička je asi sama, ma spoustu volného času… a konečně se našel někdo, kdo s ni je rad a koho se může starat.
Bohužel to přehání, o tom žádná.
Trochu postrádám nějakou empatii z vaší strany a snahu o nějaké smírné řešení kromě toho, že se jí diktuje, jak to bude.
A jak vidíš, už se vám to hroti, tchyně kope kolem sebe.. Zkuste se domluvit jako dospělí lidé, na pravidlech, frekvenci kontaktu. Jezisi, je to babička, co by některé rodiny za nadšenou babičku daly..
Pokud je to moc, kontakt utlumte, ale vnouče ji neberte. Ostatně co na to rika syn?
Teda…obdivuji té, že po tom všem co píšeš, máš odvahu tam syna dávat na celé víkendy. Já bych trnula hrůzou, co tam s ním vyvádí. Naštěstí se to na něm snad dosud nepodepsalo, ale člověk nikdy neví..tchýně mi svým chováním k synovi nepřijde úplně normální, o to bych měla větší strach, co jí napadne. Já bych asi využila toho, že je manžel na tvé straně a ty víkendy bych omezila. Jak jsi napsala, nemáte střídavou péči, dítě nemáš s tchýni, ale s manželem, socialky bych se nebála, pokud je u vás vše jinak v pořádku.
A jaký má vztah s druhým dítětem?
Prostě ho k ní tak často nedávejte
Není co řešit, i jeden víkend v měsíci je dost. Ať si najde svojí zábavu a vy fungujte jako rodina.
@Maiasaura Utcite bych se neřídila tím co si vynucuje tchyně a at si na tu sociálku klidně jde. Muže tam povyprávět, ze s vnukem zachází jako by byl retardovaný, akorát si udela ostudu. Podstatné je jestli k ni kluk chodí rád a cas s babičkou si užije, podle toho bych postupovala.
Já myslím, že je důležitá věta „musíme s ní pořád bojovat“. Nemusíte!
Jedna věc je se na to všechno podívat s nadhledem a zkusit vyselektovat věci, které podstatné jsou a které nejsou, jinak se z toho zblázníte.
Za mě třeba to, že mu pomáhá s krmením nebo oblékáním nejsou tak zásadní problémy, které by se jednou za dva týdny nedaly přežít. Děti umí hezky přepínat, tedy bych se nebála, že by to syna nějak poznamenalo.
Problém mi přijde to vynucování kontaktu a vyhrožování sociálkou. Syn je u ní a s ní rád? Jestli i syn z toho není bůhví jak odvařený, tak bych ten kontakt klidně omezila.
Jinak si myslím, že to děláte dobře, že si vytyčuješ hranice, manžel stojí při tobě. Bohužel s některými lidmi je to těžké. U takových ty hranice musíš mít pořád nastavené pevně, jakmile trochu polevíš, hned si vymyslí, jak je překročit.
Tchyně je asi sama, co? Druhé dítě teprve čekáte nebo už je ma světě?
@Svetluska55 píše: Více
Ano, samozřejmě že jsme se snažili domluvit se, ale bez úspěchu. Je toho samozřejmě víc za těch 8 let co jsme s manželem spolu. Tchýně je bohužel sama, tchán se s ní rozešel před 20 ti lety a do teď se s tím nevypořádala. Přijde mi že si ze syna dělá druhého partnera, Jednou mi řekla že se s ním může bavit jako s dospělým a já si nemyslím že všechny dospelacke věci se dají probírat s dítětem, jednu dobu když byl menší tak jsem ho musela znovu učit zdravit pány,,řekl mi totiž že je zdravit nemusí protože jsou hloupí. To mu bohužel navykládala tchýně. Je toho samozřejmě spoustu. Jednou mi řekla že je to všechno moje vina že manžel stojí při mně jen proto že jsem ho zmanipulovala..nevím tohle mi nepřijde prostě normální..spoustu lidí tady u nás ve městě s ní mělo nebo má nějaký konflikt…Vnuka ji samozřejmě zakazovat nechci,,bude to s ní řešit manžel. Podotykam že o druhého syna tolik nebojuje…
No mě nepřijde normální po takových výstupech jí toho kluka stále dávat na celý víkend jednou za 14 dní
Ať si na socku zajde, pokud půjde do soudního sporu, dostane jedno odpoledne v týdnu za vaší přítomnosti a bude
![]()
@tartaletka píše: Více
Jo druhé už máme jak píšu níže…není do něj tak zapálená jako do prvního ale to mi nevadí..no ale k tomu ovlivňování. mysli Mže to určitě na dítě vliv má. Jednu dobu mu kupovala každý týden nějakou hračku. Navykl si na to tak že když jsem ho vyzvedavala ze školky, tak chtěl i po mně hračky a když jsem mu řekla že pro něj nic nemám že nebuďme kupovat každý den hračky tak dostal 30min hystericky záchvat že ho nemáme rádi protože mu nekupujeme hračky…když jsme se snažili domluvit s tchýni ať už mu žádné věci nekupuje zase to byl útok na její osobu…nedalo se s ní domluvit stále kupovala věci, pak jsem ji už musela říct je jestli bude pořád něco nosit že to poletí z okna…
@unuděná píše: Více
No právě si říkám že už toho bylo dost… Já už se od toho odstřihávam…bude to s ní řešit manžel a pokud se nedomluví tak nevím…
Tak to by se mi také nelíbilo. Tchýně prostě potřebuje o někoho pečovat jak o mimino. Šestileté dítě, které je zdravé, je samostatné. Neřekla bych, kdyby bylo dítě postižené nebo nejedlo a váha šla dolů, to je o strach. Ale dělat z takto velkého dítěte miminko, to je druh zneužívání dítěte.
@Maiasaura Hm, tohle je těžké. Chápu, že nechceš, aby se moc stýkali, ale ona má na styk právo a na týhle relativně drobnosti asi zákaz styku postavit nemůžeš. Co mi přijde divné, je ta nádržka, jako proč? Jinak mi to hodně přijde o tvém muži.
Sice říkáš, jak je vše nejlepší pod sluncem, ale sorry, když by byl co k čemu, své matce se dávno postaví a ty nebudeš muset řešit nic. Však je to jeho matka. Vůbec bych s ní nic neřešila, telefon neměla, ať si vše řeší se synem sama.
Zas se pokus být trochu tolerantní, na oblékání a krmení babičkou ještě žádný dítě nezahynulo a věřím, že až bude dost velkej, že si tohle ošéfuje sám.
@Zmatka A tak nikdo neříká, že jí mají zakázat kontakt, ale bohatě by stačilo jí ho tam hodit na sobotu jednou za 3,4 týdny. Je to babička, ne druhý rodič, takový rozsah styku by byl i pro OSPOD dostačující.