Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, jdu si, holky, pro radu. Máte některá podobné trápení, jak to řešíte?
Tchýně je šmejdil a těsně po našem seznámení v mé!!!!! přítomnosti prolézala přítelovi (v jeho nepřítomnosti) věci v jeho bytě- skříně v obýváku, poštu
Já jen seděla přimrazená na pohovce, valila oči, neschopná slova. Nejsem na toto chování z rodiny vůbec zvyklá. Tchýně se na mě dívala a jen pronesla, že chce vědět, jak to má P. zařízený a co že je v tom dopise
Při nějaké další návštěvě zase „jen“ prohlížela kuchyň ![]()
S polovičkou jsme to probírali 100×, snažíme se eliminovat pobyt samotných rodičů v bytě - ale mají klíče
navíc není občas organizačně vyhnutí, aby prarodiče nepřespali u nás, když hlídají malou.
Když jdou na hlášenou návštěvu, tak sklízíme z povrchu všechny „důležité“ papíry, do kterým ostatním nic není a kontrolujeme skříně. Ale to přeci nejde dlouhodobě ve vlastním bytě ![]()
Co s tím??? Upozornění vyšlo vniveč, uražená až na půdu a že přeci nikdy nic takového nedělala (že by jí to přišlo normální?). Je teda fakt, že od té doby jsem ji osobně neviděla, ale když je v bytě sama…???? Jinak je to celkem fajn ženská.
Jsem přesvědčena, že v bytě si vesele šmejdí dál
. Chybí mi pocit soukromí
Děkuji za tipy a rady ![]()
Nám takhle jednou vzlezl majitel bytu do bytu a taky to byl šok!!No udělat tohle někdo mě tak ho sprdnu na 3 doby a už bych ho ke mě nikdy nepustila
No teda!!!
To bych ji hnala svinským krokem,tchýně, netchýně!!! ![]()
No, tady je každá rada drahá. Máš několik možností- buď otupět a prostě se smířit se šmejděním tchýně po bytě a pokaždé perfektně preventivně uklidit. Dále je možnost zamezit její samostatný pohyb- nebylo by pro Tebe lepší, aby např.hlídala u sebe doma? No a poslední co mne napadá- nejdrsnější- prostě se s ní poštěkat.
Blbé.
Já bych asi volila něco mezi možností 1 a 2, ale vadilo by mi to taky.
Nebo zkus cvičně něco podobného udělat u ní doma. ![]()
![]()
Záleží jak se k tomu staví přítel…jestli mu to také vadí, nebo se s matinkou nechce hádat. Měli byste na ni vyrukovat oba, že Vám to vadí. A klíče by měli tchánovci používat jen, pokud by vám měli zalévat kytky, nebo hlídat dítě u vás doma. Jinak na návštěvu pěkně zvonit. Já tohle z rodiny také neznám, a věřím, že by si to nikdo nedovolil. Chování tchýně není na místě. A pokud se urazí, když jí na to upozorníte, její věc, může být klidně uražená do příštích Vánoc, neřešila bych to.
Vzit ji klice… nebo si maleho vyzvedava nekde ve skolce a pak ho jde k vam hlidat?
Ja nevim toto je zakladni soukromi a pokud nechape (nebo nechce chapat) ze se do cizich veci neleze tak bych ji proste vzala klice (a dala ji je pouze v pripadech kdy pojedete na tyden pryc a bude treba zalivat kytky).
Nase babicky obe klice maji, ale toto by si nedovolily. Moje mamka si troufne max. uklidit kuch.linku.
Jéé ty cedulky mi přijdou jako dobrý nápad. pochopí tak, že vy víte, že to dělá a třeba jak se lekne,tak se jí rozsvítí.Teda ná bych chtěla vidět její výraz, tak ještě přidejte kameru ![]()
pannda píše:
A rada??? Do skříní dát cedulky typu „šmejdit zakázáno“![]()
Normálně bych jí bez pardonu sebrala klíče a dávali jí jen tehdy, když je nutně potřebuje. Pak bych zkusila zajistit hlídání malé u nich. No a nakonec až u nich budete na návštěvě, tak si 1) řekni o klíče
Uklízet,schovávat
.Nejste tam náhodou doma vy?¨
Vyměnit zámky,tchýni naložit (divim se že tvuj chlap jí něco neřekne
) a nepouštět
Kamča.dalmatinka píše:
Uklízet,schovávat.Nejste tam náhodou doma vy?¨
Vyměnit zámky,tchýni naložit (divim se že tvuj chlap jí něco neřekne) a nepouštět
To je jediné řešení… Jeden čas jsem bydlela v podnájmu.Nikdy jsem nemusela nic nikam schovávat,ale když jednou přijela na návštěvu tchyně mojí bytné a vlezla mi do pokoje a přerovnala mi fotky,co jsem měla na skříňce s tím,že mi dá fotoalbum,aby se mi na ně neprášilo.
Tak jsem řádila jako černá ruka..... ![]()
Naštěstí se za mě postavila moje bytná,takže pak už byl klid.Ale v první chvíli jsem měla rudo před očima a mít po ruce něco těžkýho,tak bylo po ní… ![]()
Moje tchýně má zase pořád potřebu mi tady uklízet - hlídá 1× týdně u nás - u ní to bohužel nejde - 1. nevyplatí se mi převážet 2 děti na druhý konec města a jet zase zpátky a pak jet zase k ní přes celé město pro děti a s dětma zpět… 2. hlídá v době,kdy menší spí.
Ona třeba - umyje sporák, umyje nádobí - to které zůstalo na sporáku a nevlezlo se do linky, děti mají na komodě v ložnici hromádky s oblečením, co právě nosí (mikiny, punčocháče,kalhoty na ven) - to mi přenese do pokojíčka. Pyžama jim zastele do postelí, když uklidí nádobí,tak samo jinam,takže si tu pak připadám jak na návštěvě. Už jsem ji to slušně 100× říkala,ale marné - no aspon z toho něco málo mám… Ale do skříněk kontrolovat obsah neleze - to ona si zase nedovolí - DOUFÁM! ![]()
U nás je ale ten rozdíl,že ona to dělá všechno v dobrém - chce mi pomoct! ![]()
Já bych jako jediné řešení v tvém případě viděla, pořídit si velkou skříň na klíč a tam dávat veškeré papíry a osobní věci a nechat skříň zamčenou.
Pokud má někdo tendenci šmejdit, bude to určitě dělat v tvé nepřítomnosti a ty tomu prostě nezabráníš, pokud ji v rámci dobrých vztahů chceš i nadále do bytu pouštět… a v jejím případě je to něco jako „příležitost dělá zloděje, ehm tedy šmejdilku“ ![]()
Cedulky jsou skvělý nápad:-)). Manžel od mojí kamarádky zašel dál, jeho maminka k nim chodila bez zaklepání i když byli doma, když nebyli umývala nádobí, prala prádlo, šmejdila po bytě ( obývají dvougenerační barák). Absolutně nebyla schopná pochopit, že si to nepřejí a vadí jim to. Tak jednou přišla a oni byli v ložnici, tak manžel ( už fakt naštvanej) vyšel ven jenom v trenkách a ptá se jí jestli neco protřebuje, že by se rád pomiloval se svojí ženou ve svém bytě:-)). Maminka se otočila a bez slova odešla, už NIKDY k nim nepřišla bez zaklepání když byli a doma a když nebyli doma tak tam už nechodila. No hold někdy zabírá i léčba šokem:-)).
Lidi si k nám dovolí jenom to co jim sami dovolíme, prostě bych v tomto byla hodně direktivní, mně by to vadilo šíleně. A jsem moc ráda, že jak moji rodiče tak tchánovci ctí soukromí.