Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@El-Brno Já ho teda četla kdysi, ne ještě tu schválenou verzi, ale možnost odmítnout dědictví tam zůstávala.
@mag to nevím, na těch stránkách se nic takového nepsalo, jen odmítnutí za života zůstavitele, proto jsem radši uvedla, že konkrétní znění neznám (a teda ani do toho nemám chuť) ![]()
@El-Brno No mně taky ne ![]()
Ale tohle je z návrhu
Odmítnutí dědictví § 1475
(1) Dědic má právo po smrti zůstavitele dědictví odmítnout; smluvní dědic však
jen, pokud to není dědickou smlouvou vyloučeno. Odmítá-li dědictví nepominutelný
dědic, může dědictví odmítnout s výhradou povinného dílu.
(2) Zmocněnec může za dědice prohlásit, že dědictví odmítá, nebo neodmítá,
nebo že dědictví přijímá, jen je-li k tomu podle plné moci výslovně oprávněn. § 1476
Odmítne-li dědic dědictví, hledí se na něho, jako by dědictví nikdy nenabyl.
Zakladatelko, vše již řekly holky přede mnou, já se jen zmíním k té tvé tchýni - je velmi pravděpodobné, že se dopouští trestného činu!
trestný čin, jehož se dopustí ten, kdo byť i z vědomé nedbalosti, si přivodí předlužení tím, že
a) činí vydání hrubě nepřiměřená svým majetkovým poměrům,
b) spravuje svůj majetek způsobem, který neodpovídá zákonem mu uloženým nebo smluvně převzatým povinnostem nebo je s nimi v hrubém nepoměru,
c) užívá poskytnutý úvěr v rozporu nebo hrubém nepoměru s jeho účelem,
d) poskytuje ze svého majetku půjčky nebo úvěry jiným osobám, ač to je v hrubém nepoměru k jeho majetkovým poměrům, nebo
e) učiní nad rámec obvyklého podnikatelského rizika obchod nebo operaci, která nenáleží k jeho pravidelné podnikatelské činnosti nebo je v hrubém nepoměru k jeho majetkovým poměrům
Takže pozor na to
![]()
@bambule45 Ona to ví. Dělá si srandu z toho, že jí za chvilku kvůli tomu zavřou. Jí je to už jedno, prostě si vzala ten stroj na koberce a nepřemýšlela. To je asi největší položka, kterou má. Jinak nějaký Vodafone, T-mobile a o2.. Dluhy jsou, rostou, ale jí to je jedno. Jak jsem psala - směje se tomu, že její děti po ní zdědí jen dluhy. K tomu stroji jí i teď přišel dopis, že byla nařízená exekuce, ale jelikož už jednu má, tak čekají až skončí a nařídí další.
Tehdy jsme všichni kroutili hlavou, to by si snad v její situaci koupil jen blázen. ![]()
@Anonymní píše:
@bambule45 Ona to ví. Dělá si srandu z toho, že jí za chvilku kvůli tomu zavřou. Jí je to už jedno, prostě si vzala ten stroj na koberce a nepřemýšlela. To je asi největší položka, kterou má. Jinak nějaký Vodafone, T-mobile a o2.. Dluhy jsou, rostou, ale jí to je jedno. Jak jsem psala - směje se tomu, že její děti po ní zdědí jen dluhy. K tomu stroji jí i teď přišel dopis, že byla nařízená exekuce, ale jelikož už jednu má, tak čekají až skončí a nařídí další.
Tehdy jsme všichni kroutili hlavou, to by si snad v její situaci koupil jen blázen.
@Anonymní píše:
Tehdy jsme všichni kroutili hlavou, to by si snad v její situaci koupil jen blázen.
V tom případě asi fakt blázen je. Ale teď se směje, pokud by fakt došlo k tomu, že jí bude hrozit vězení, tak určitě zkrotne, ale aby to nebylo pozdě.
![]()
Pokud nepůjde do tuhého, tak se smát nepřestane. S ní se člověk o takových věcech bavit nesmí, ona hned, že to je blbost a tak. Není špatná, snažím se jí mít ráda (ze začátku jsme se moc nemuseli), ale tohle mi na ní vadí. Ten přístup. Jsem ráda, že přítel takový není, teď teda má nějaký dluh u paušálu, ale řeší to. Volal tam, domluvili se, vše je OK. (I když, paušál, nějaký 400kč se nedají srovnávat se strojem za 80tisíc.. ale i tak.) Kdežto ona se o nic nestará, prostě čeká, co se stane. Vždycky, když řekne „No, vy po mě zdědíte jen dluhy“ hihihi.. bych jí nejradši něco řekla
Přítel se toho taky strašně bál, tvrdil teda, že odmítnout to může, ale nebyli jsme si jistí. ![]()
@Ajla píše:
jak uz se tu psalo tak se muzete dedictvi zreknout. JEslti si to pamatuju dobre ze skoly tak dluhy se dedi do vyse zdedeneho majetku…takze to pak stejne vyjde na 0 ale ted si nejsem jsita jeslti nerikam blbosti
To už snad dneska ale neplatí. Před časem to bylo v Tv. Dnes zdědíš třebas prsten a za rok přijde exekutor s dluhem ve výši třebas milion a ty ho musíš zaplatit celý, už ne jen do výše zděděného zlata ![]()
@Anonymní Jinak pokud nedluží státu mohli by jste se pokusit o osobní bankrot a za 5 let by měla čistý štít ![]()
Ahoj,
nečetla jsem odpovědi, rovnou odpovídám. Řeším něco podobného, ale se svou matkou. Dluhy se dědí. Ale dědictví je možné odmítnout. Ovšem celé - majetek i dluhy. Takže pokud tchyně nemá majetek, který by převyšoval hodnotu dluhů, doporučuji celé dědictví odmítnout. Takhle to aspoň jednou budu řešit já.
U toho osobního bankrotu záleží taky na celkové výši dluhů a příjmů. Ne každý na to ten příjem bohužel má…
@monika32 @Salvaje Já tomu fakt nerozumím, ale ona bere jen důchod, 5 000. Víc příjmů nemá. Takže to má si smůlu.
Já bych na jejím místě něco dělala, chtěla bych vědět co proto můžu udělat, abych to splatila, si vemte, že ona na ten koberec má exekuci a platí jen 16kč, víc jí vzít nemůžou, to do smrti nezaplatí.
Může si za to sama, věděla, jak na tom je s penězi a přesto si ho vzala. A to není jen to, má plno dalších dluhů. Ráda bych jí pomohla, ale netuším jak. ![]()
Jak říkám, záleží, kolik má celkem ještě dluhů (včetně exekucí, penále atd., prostě ty konečný částky). Na netu jsou i různý kalkulačky, kam zadá výši dluhů, výši a zdroj příjmů a kalkulačka vyhodí, jestli má cenu to oddlužení, resp. osobní bankrot vůbec zkoušet.
Pozor ale na podvodníky!!! Osobní bankrot, oddlužení jedině přes soud. Žádný soukromníky, firmy, který rády oddlužení zařídí… To jsou jen podvodníci, kteří shrábnou poplatek a pak už o nich neuslyšíte…
Máte-li exekuce nebo vám hrozí, pomohu s oddlužením. Stačí jen se rozhodnout něco začít dělat a ozvat se.
Dobrý den,
vaše maminka má jedinou možnost jak vám do budoucna nezkomplikovat život a to takový, že vstoupí do insolvence anebo vyhraje ve sportce. Dluhy se samozřejmě dědí a exekutor půjde případně i přes mrtvoly. S insolvencí mohu pomoci ale se sportkou určitě ne ![]()