Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dědí se samozřejmě dluhy stejně jako pozitiva. Dědictví však můžete při vypořádávání dědictví odmítnout, takže bych se nebála. Pozor však na to, kdyby tchýně bydlela s vámi, případně u vás měla trvalé bydliště - v tom případě vám reálně hrozí dost velkej prů… ![]()
@soslik Uff, to se mi ulevilo. Nene, trvalé bydliště u nás nemá a ani mít nebude. Už jen kvůli tomuhle. Takže - ona má dva syny a když to oba odmítnou? Co bude pak? Bude se hledat v další příbuzných? Nebo to zaplatí stát? Já se v tom vůbec nevyznám. ![]()
Samozřejmě odmítnou mohou oba. Pak se myslím oslovuje širší příbuzenstvo, případně to přebírá stát, ale tím si nejsem jistá…Jak jsem už říkala, pokud u vás fyzicky nebydlí, případně nemá trvalý bydliště, můžeš být v klidu.
Dědí se aktiva i pasiva. Dědictví můžete odmítnout což fakticky znamená, že nedostanete nic a postupuje se to dalším dědicům v linii.
Problém byste měli, pokud by s vámi bydlela, stačí i kdyby tam neměla trvalý pobyt, ale bydlela u vás, v tom případě by vás mohl navštívit exekutor.
Dědictví se odmítnout může…tzn. má majetek ale i dluhy a ty nemůžeš odmítnout jen dluhy a nechat si např. barák, ale odmítnout musíš vše…dluhy se tak dědit nemusí… ![]()
@Junkyska Nic nevlastní. Měla kdysi barák, ale ten prodala už před pár lety. Takže když nám přijde dědictví je jasné co to je. ![]()
Moc děkuju všem za odpovědi. Opravdu se mi ulevilo. ![]()
Tak tím je to vyřešené…zdědíte dluhy a následně odmítnete dědictví…hodně štěstí ![]()
jak uz se tu psalo tak se muzete dedictvi zreknout. JEslti si to pamatuju dobre ze skoly tak dluhy se dedi do vyse zdedeneho majetku…takze to pak stejne vyjde na 0 ale ted si nejsem jsita jeslti nerikam blbosti ![]()
Pardon zakladatelko že se taky přidámsmýmdotazem…:můj otec je taky hodně zadlužený,jsem jeho jediný dítě…když dluhy odmítnu jako že odmítnu nepůjdou na moje děti??
Crystal - ano při dědickém řízení odmítnout můžeš, tím samozřejmě odmítneš i veškerá pozitiva, pokud tedy nějaká jsou. Na tvé děti se to určitě nikdy nepřenese, tvé děti budou dědit po tobě
. Jen si dej pozor na to, aby tvůj otec u vás neměl trvalý pobyt nebo jste nefigurovali na nějakém úvěru jako ručitelé anebo stačí aby u vás jen přebýval…pak by se jeho dluhy týkaly i vás. Ale takhle jste z obliga…
@Crystal87 Ano, po tobě nastupují tvoje děti, pokud jsou zletilé, rozhodnou o přijetí nebo odmítnutí sami, pokud budou nezletilé, můžete za ně dědictví odmítnou se souhlasem opatrovnického soudu.
dík holky ,kluci zletilí nejsou nejstaršímu bude 5 a jelikož ty dluhy jsou dost vysoké(pozitiva ani nejmenší) tak měto děsí,trvalý pobyt má jinde a nikde nefuiguju tak aspon že tak
Já jsem nový občanský ákoník ještě nečetla, ale tot se píše na stránkách věnovaný nové právní úpravě, která by měla začít brzo platit - takže ještě jak to přesně bude bude záležet i na tom, kdy dojde k úmrtí:
http://obcanskyzakonik.justice.cz/…i-zmeny.html
Jelikož není důvodu zvýhodňovat dědice na úkor věřitelů, kloní se návrh nové úpravy dědického práva ke koncepci, která je obvyklá v nejen tradičních právních řádech, ale i v právních řádech, které mají podobné historické pozadí svého vzniku (např. Polsko). Předkládaná úprava posiluje pozici věřitelů tím, že primárně dochází k přechodu povinnosti k úhradě dluhů v plném rozsahu. Dědic musí uhradit zůstavitelovy dluhy i nad rozsah nabytého dědictví, případně ze svého výlučného majetku. Jistě není v určitých případech vhodné, aby dědic byl povinen k úhradě dluhů nad rozsah nabytého majetku. Je mu proto zákonem poskytnuta ochrana, spočívající v možnosti ohraničení rozsahu povinnosti k úhradě zůstavitelových dluhů. Dědic může požádat o vyhotovení soupisu pozůstalosti, který zpravidla vyhotoví notář. V jednoduchých případech může být soupis pozůstalosti nahrazen společným prohlášením dědiců o majetku.
Jestliže si dědic vyhradil soupis pozůstalosti, bude povinen k úhradě zůstavitelových dluhů jen do nabytého dědictví. Zdá se, že se v případě vyhrazení soupisu pozůstalosti pro věřitele oproti dnešnímu stavu nic nemění, ale není tomu tak. Jestliže dědic vědomě neuvede do soupisu pozůstalosti některé předměty a věřiteli se podaří jejich existenci prokázat, přestane pro dědice platit ochrana, kterou mu poskytoval soupis pozůstalosti a bude povinen uhradit dluhy zůstavitele v plné výši.
Dobrý večer. Nevím, kde téma založit, tak se když tak omlouvám.
S přítelem řešíme jednu věc. Jeho maminka si nadělala za celý život plno dluhů, je dlužná kam se člověk podívá. Nabrala si plno půjček, které nebyla schopná splácet. Pořád si dělá srandu z toho, jak po ní její synové zdědí jen dluhy, ale mě poslední dobou už do smíchu není, při představě, že za ní budeme platit bůh ví kolik mi je zle. Jak to tedy je? Dědí se dluhy? Dá se to dědictví odmítnout? Ona nic nevlastní, takže tady jde opravdu jen o ty dluhy. Minulý rok si vzala za 80 tisíc nějaký stroj na koberce.. Všichni jsme kroutily hlavou, ale byla to její věc. Později na to neměla, protože její druhý syn jí slíbil, že si ho bude půjčovat a platit půlku, stalo se tak jednou. Částka splátky byla docela vysoká a ona má jen důchod (5 000), takže to platit nemohla. Takže narostly úroky, teď tam je možná tak jednou tolik. Z toho jsme tak nějak venku, protože se do smlouvy podepsal druhý syn. Můj přítel ne. Nemá s jejími půjčkami nic společného.
Promlouvala jsem mu do duše ať se na to někoho zeptá, nějakého právníka, protože tohle fakt není sranda.
Poradil by mi tady někdo, prosím? Nevím, kam se obrátit.
Omlouvám se, že anonymně, ale tak snad chápete.
Děkuji za odpovědi.