Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A maminka je naštvaná proto, že má pocit, že jsi se s ní neporadila? Nebo spíš proto, že se tam vůbec stěhujete? Ale z toho, co píšeš, mi to připadá jako nejrozumější řešení. Jestli tam máte dost místa, slušně vycházíte, tak proč byste měli platit nájem u cizích. Navíc jestli šetříte finance kvůli té chalupě, tak by měla být ráda, že jste tak rozumní. Jestli tyhle všechny informace má, není už víc co vysvětlovat, maximálně zopakovat. Ale nemám pocit, že by jsi se musela nějak bránit, přece neděláš nic špatného.
Sice píšeš, že podle nějakého dovětku ten mail nejspíš četla, ale jestli to s tebou nebude chtít probrat rozumně, asi s ní těžko pohneš. Jinak vycházíte dobře?
Jestli se tě bude snažit zahnat do kouta výčitkama nebo něčím podobným, tak se jí zeptej, jestli má lepší řešení
. Pak nejspíš pomůže jen čas, počkat až jí to naštvání přejde.
Já bych neřešila, maminka se s tím bude muset nějak srovnat. Popravdě nechápu, jako kdyby třeba tobě už dřív nabízela přistěhovat se k nim, ty jsi odmítla, tak teď by se třeba mohla cítit uražená, že k nim ses stěhovat nechtěla a k tchánům jo, ale nepředpokládám, že by tam tato situace nastala. Pokud věděla, že pouštíte podnájem a kupujete chatu, tak kde si asi myslela, že budete bydlet, na chatě? ![]()
Bude se s tím muset srovnat sama…
Prijde ji, ze je mimo dění a nic ji nerikame a ze se to dozvida ted. Bude mi taky rozmlouvat to bydleni. Kdyz to bydleni nebude fungovat, tak se stehujeme na chalupu, neni to daleko od naseho mesta.
Bude mi to vycitat, ze je mam radsi nez ji a ja si budu pripadat jak mala holka, co provedla neco hroznyho.
Micha se ve me nastvani, ze za tenhle komunikacni sum nemuzu a vina za to, ze je udajne zanedbavam a ze bude mama nastvana.
Je to docela zvlastni situace, ptz vim, ze mate pravdu a ja vlastne taky, ale asi je tam nejaky pozustatek z detstvi, kdy jsem se mamy fakt bala a dost casto lhala. Kdybych ji to dneska rekla, tak to popre a bude ublizena. Taky to se svoji mamou nemela jednoduchy, ale vlastne opakuje historii.
Je to defacto prvni dospelackej konflikt mezi nama a proto se v tom tak placam.
@Ariadne píše:
Bude mi to vycitat, ze je mam radsi nez ji a ja si budu pripadat jak mala holka, co provedla neco hroznyho.
Takže citové vydíráníčko
Na to nemá smysl argumentovat. Člověk má potřebu se vysvětlovat, ale pokud maminka vydírá klasikou „koho máš radši“, tak zaútočit přímo na jádro pudla. Říct že je snad dospělá a musí jí být jasné, že tohle je zkrátka praktické řešení? Ona snad nemá radost, že ušetříte nějaké peníze? Přece ti neřekne, radši žijte tak tak v podnájmu než abyste ušetřili a mohli si dát nějaké penízky stranou…
No neco na tom bude. Akorat se obavam toho, ze se neudrzim a budu zvysovat hlas. Mela bych ji to klidne rozumne vysvetlit a jak si to prebere bude na ni. U nasich by bydlet neslo a uz kvuli povaham bych do toho nesla.
Takze to asi zkusit odpoledne vysvetlit a kdyz to nepochopi, tak s tim asi nic vic nesvedu.
Ahoj všem, vyvrbil se mi problém, který jsem vůbec nečekala.
S manzelem kupujeme chalupu a z najemniho bytu se stehujeme do jeho rodicum do generacniho domu, kde budeme bydlet. Manzel je jedinacek, jeho rodice jsou „zatim“ fajn a brala jsem si ho s tim, ze jednou se tam prestehujeme.
Moji rodice byli informovani o budouci koupi, byli s nami i na prohlidkach a pred jednou prohlidkou jsem psala mame email, ze z duvodu uspor se budeme stehovat k jeho rodicum. Nic na to nenapsala, ale jelikoz tam byl jeste jeden dovetek, podle ktereho se nasledujici den chovala, predpokladala jsem, ze to cetla a je s tim srozuměna.
Dneska ji pisu email, co se zavesy a kreslem pri stehovani, jestli je bude chtit zpatky a zpetne se od segry dozvim, ze jsem si to u mamy po… ptz nevedela, ze se stehujeme. Pry email neprisel, ale ja ho mam v odeslanych a zadna chybna hlaska neprisla.
Tak jsem preposlala email z 10.ledna a odpoledne se tam stavim, ale uplne se desim toho, co si vyslechnu. Jak jsou mimo deni (nejsou, vi vsechny novinky), jak to tam bude hrozny atd.
No je mi z toho zle, ptz jsem k tomu prisla jak slepa k houslim a jsem ted za spatnou dceru, co se stehuje k tchanovcum.
Nemate nekdo z vas napad, jak z toho ven? Diplomaticky vysvetlit nebo neresit? Obrnit se nervy na odpoledne, az tam pojedu?
Diky vsem.
S mamou je to slozity…