Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Milé dámy a pánové,
Po statusu „pouhý čtenář“, jsem se rozhodla zaregistrovat a aspoň se vypovídat a třeba někdo i poradí…
Mám netradiční problém s manželovými rodiči, ale s tchánem, který hlavně dává nevyžádané rady, jsem rychle hotová a docela se i respektujeme…
Ale ta tchyně… nevím z kterého konce začít, protože je toho dost. Je mi jasné, že tu budou i argumenty, že co vlastně chci, že mohu být ráda, že to není zlá zákeřná mrcha… věřte, všeho moc škodí…
Trochu ji popíšu- tchyně je 59leta maminka mého manžela a dalších 3 dnes dospělých dětí. Je extrémně pobožná a rodina je nade vše. Je hodná, milá, ochotná a slušná… a tady to asi tak končí- teprv před dvěma lety začala chodit na brigádu, jinak byla celou dobu v domácnosti. Nemá žádné koníčky jen prostě tu svou rodinu, kterou chce udržet pohromadě za každou cenu, žije jen pro děcka a jejich vnoučata. U nich neexistuje říct si něco na rovinu do očí, když někomu něco vadí. Já jsem bohužel z rodiny, kde mamka je na půl Italka a s rodiči si vše řekneme, klidně se i pohádáme a vzduch je čistý a nemůžu říct, že bychom se neměli rádi… u nich ne, to je hned oheň na střeše, když člověk řekne něco na něčí osobu, byť pravdivě.
Tchyně po nás vyžaduje pomalu každodenní návštěvy i přes to, že jsme 70km daleko, já podnikám a manžel má časově náročnou práci v zahraničí- ona to ví a přes to každý den volá a začíná větou- tak co? Kdy přijedete, a co je u vás nového… ve mně se začne vařit moč… většinou nam to vyjde, že tam jedeme v sobotu (to je špatně, protože celá rodina je zvyklá scházet se v neděli) a v sobotu ještě nejsme na odjezdu, a znovu se ptá, kdy zase přijedeme. Tchanovci mají veliký dům a v něm bydlí ještě švagrová a švagr s manželkou a dvojčaty a zbytek průběžně jezdí, takže určitě to není tím, že by se cítila být osamocená. A toto už trvá přes 7let, i přes to, že vysvětlujeme, že máme taky svůj život, svoje koníčky a ona to prostě nechápe. Další věc je děti- dva svagři už mají děti- jeden má chlapečka a druhý dvojčata holky, a tchyně do nás neustále frčí, že ať se nebojíme, že budeme mít taky a že to je jen stresem(4× neúspěšně IVF+ špatná diagnóza a ona to ví) a neustále mě nutí si s dětmi hrát a mimina chovat, ačkoli ví, že nechci. Nedá se s ni o ničem jiném bavit, jen o dětech a mě to ubíjí. Díky ní je mám všechny úplně zkušený. Teď jsme o víkendu byli znova a tesne před odjezdem nám řekla, že jí i tchánovi ráno vyšel pozitivní test( věděla to od rána) ale že jim nic není a jsou úplně zdraví…a to už jsem teda nevydržela a pustila se do ní… jenže teď furt volá a omlouva se… udělala to jen pro to, že ví, že bychom jinak nepřijeli. A ve mně se to teď všechno pere, samozřejmě s manželem jsme o tom mluvili, ale nemůžu mu říct, že jeho maminka je totální blbka a kráva. Určitě mi někdo napíše, že musíme nastavit hranice, ale je to jak u blbých na půdě, protože to je pořád- nezlobte se, ale nepřijdeme 2dny po sobě, protože máme něco jiného… Prosím, nemluvte pořád o tom, jak budeme mít děcka, když víme že nebudou. Nebo další- Áďo dáš si neco na pití? Ne, nedám, děkuji. Tak ja ti udělám čaj. Já: ne děkuji, až budu mít žízeň, tak si něco vezmu. Ona: Dobře, tak aspoň šťávu…
A takhle je to prostě se vším, a můžeme vše pořád dokola zdůrazňovat, ale je to marný… nechceme se odstřihnout, protože ve finále tchanovci zlí nejsou, není to ani že bych měla nenávistnou tchýni, vím, že mě má ráda. Jen mě štve výše uvedené + x podobných záležitostí…
Omlouvám se za pravopis, je to vše v rychlosti.
Adriana
Buďtě s mužem jednotní. Prostě přijedeme v sobotu, víckrát v týdnu to nejde. Nemluv, prosím, o těhotenství. Mám problémy, rady mi nepomáhají. Ubližují mi.
Jinak se prostě držet, odkývat a myslet si svoje. Ji NEZMĚNÍŠ. Změnit můžeš jen pohled na ni. Je opravdu jedno, jestli chodila do práce, pokud jim to vyhovovalo a peníze nechyběly.
@Russet právě my jí to opakujeme pořád dokola a ona bud se diví nebo řekne „já vím“ a jede si svoje dál. Tím, že nechodila do práce, tím jsem jen chtěla přiblížit, že nemá moc pochopení, že ostatní jsou v práci, a třeba i od rána do večera. Ona chodí jen na zkrácený.
@Adrianka0123 Ty hranice si prostě budete muset nastavit, jinak to nepůjde. Máme svůj život, chodíme do práce, nemůžeme sem jezdit každý den. S tím nucením dětí, by mě teda štvala hodně, prostě řekni že ne a hotovo. No ten pozitivní test? Tak to už je síla.
@arinecka nejhorší je, že to právě říkáme pořád dokola, ja uz si začínám dost myslet svoje o jejím intelektu, protože je to opravdu dokola a dokola… a ještě třeba když náhodou jeden víkend neprijedeme vubec- 1× za měsíc a půl, protože já mám také rodiče, tak se strašně diví. S tím testem to je no comment… a pak ještě dodala- stejnak to chytnou všichni.
@Adrianka0123 možná bys alespoň na chvíli potřebovala zlou tchýni…
Nerozumím pár věcem…se svými rodiči jednáš na rovinu, ale s manželem ne, proč? Vadí vám to, ale nakonec jedete… Proč? Tak jezděte 1× měsíčně a v neděli a komunikaci s tchanovcema nechej na manželovi.
Z mého pohledu hledáš problémy tam, kde nejsou. Prostě jsi se provdala do rodiny, která to má jinak než ta tvoje.
Působíš na mě netolerantně a ublíženě…
Tywoe, kazdou sobotu u tchyne. Nediskutuj s ni. Jezdila bych nejvic jednou mesicne, to se to da snad prezit. Nejedu, nemam cas, telefon nezvedat, at vola svemu synovi.
No uprimne me by odvezli z tohohle
Tchyne pusobi jako opravdu hodna, ale je to strasny tlak az skoro vydirani.
Libilo by se tvemu muzi jezdit kazdy vikend ke tvym rodicum? Asi ne co..
@Magical-eyes já nepsala, že s manželem nejdenam narovinu, jen nechci používat vulgární slova na účet jeho mámy. Zlou tchyni bych poslala někam, a byl by klid, ale toto je právě problém v tom, že ona není zlá. Myslíš že jsem netolerantní, když tam jedu a uz vím, co bude a poslouchám neustále to samé? To co mi ubližuje? S tím ježděním je taky problém, hledá záminky a pak já jsem ta špatná, protože k nim nechci jezdit a ona neví proč…
@Šarlota4 hlavně, že rodina musí držet po kupě, za každou cenu… ![]()
No k mým rodičům zaprvé nejezdíme tak často, protože mají své koníčky, a hlavně aspoň si máme co říct, ale popravdě každý týden bych je ani otravovat nechtěla…
Jezdila bych co třetí týden. Každou sobotu je vražda. A to může být tchýně pozlacená. Tvůj chlap je prdlouš.
@Adrianka0123 píše:
@Magical-eyes já nepsala, že s manželem nejdenam narovinu, jen nechci používat vulgární slova na účet jeho mámy. Zlou tchyni bych poslala někam, a byl by klid, ale toto je právě problém v tom, že ona není zlá. Myslíš že jsem netolerantní, když tam jedu a uz vím, co bude a poslouchám neustále to samé? To co mi ubližuje? S tím ježděním je taky problém, hledá záminky a pak já jsem ta špatná, protože k nim nechci jezdit a ona neví proč…
Mně to nevysvětluj. Prober to v klidu s manželem a hlavně si opravdu stůj na svém. Návštěva 1× měsíčně v neděli je tak akorát. Zbytek nechej na manželovi. A to, že chvíli budeš špatná - to asi budeš, hlavně to hod za hlavu. Jsi v permanentním stresu, tak třeba i to brání tvému otěhotnění.
Jak psala's, že tchyni vyšel pozitivní test, prvně mě napadlo, že těhotenský, což je (druhá myslenka) průser, když vám to nejde.
![]()
@alisekR no po tom testu to takhle bude, protože to jinak nejde… nejhorší je, že ji tam každý lituje- jakože ona chudák to tak nemyslela, a ona chudák má ty děcka tak ráda, a ona chudák to a tamto… přitom ja nechápu jako proč chudák? A právě když už začne takové to vydírání, tak vyměkne i manžel a rekne- ono jí to bude chudakovi líto, že neprijedeme… no a je to v pr…
@Adrianka0123 píše:
@Russet právě my jí to opakujeme pořád dokola a ona bud se diví nebo řekne „já vím“ a jede si svoje dál. Tím, že nechodila do práce, tím jsem jen chtěla přiblížit, že nemá moc pochopení, že ostatní jsou v práci, a třeba i od rána do večera. Ona chodí jen na zkrácený.
Musíš jak rozbitá deska. (Opakovat skutečně dokola).
Jsi asi měkká.
Já třeba nikdy neměla problém stanovit si hranice. Naopak jsem měla (a mám) problém, že jsem „moc ostrá“, „tos nemusela, takhle drsně…“, ůproč jsi ji tak setřela, vždyť ona jen…" atd., když si myslím, že jsem se jen velice mírně vymezila.
Takže vím, jak je těžké jít proti své nátuře. Ale někdy je to prostě potřeba.
Ale s tím testem, to by byl takovej čardáš…
To si teda neumím představit, že by mi někdo udělal.
Příspěvek upraven 02.02.22 v 16:51