Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím všechny,
včera jsem byla u lékaře na svém druhém vyšetření. Trošku jsem se zděsila, že další termín vyšetření je až za měsíc. Přitom mi braly krev a ani jsem nevěděla na co. Dnes jsem se dozvěděla, že v 7tt pouze zjistí mou krevní skupinu, jinak se prý tou krví nic jiného zatím zjistit nedá. Je to mé první těhotenství, které jsem zjistila trošku opozděně a tím že jsem o něm nevěděla tak jsem dokonce i užívala nějaká antibiotika. Teď už nechci ale nic zanedbat a tak mě napadlo jestli by mi někdo zkušenější nemohl napsat jak vlastně se standartně při vyšetřeních postupuje? V kterém týdnu co doktor vyšetřuje a zjišťuje, kdy se dělají jaké testy a na co? Co se doporučuje a tak?
Budu ráda za každý příspěvek.
Ahojky Lenko,
neděs se, kontroly ze začátku těhu po 1 měsíci jsou normální - pokud nemáš nějaké problémy
. Ale popořádku:
těhotenský průkaz jsem dostala, když jsem byla 11+1tt
krev na ty různé nemoci, zjištění krevní skupiny a krevní obraz mi brali na 15+1 tt
1. ultrazvuk byl na 20 t t a druhý na 31 tt
Na kontroly jsem chodila až do 27 tt po měsíci a vždy mě dr. vyšetřoval vnitřně a poslouchal srdíčko mimíska
Od 29 tt jsem chodila na kontroly po 2 týdnech a od 34 tt mi sestřička natáčela monitor mimíska - stany dělohy a srdíčko mimi.
Od 36 tt jsem chodila na kontroly po 1 týdnu .
Na 32 tt mi udělali odběr kultivace
Tak takhle probílaly kontroly v těhu u mě, termíny odběrů a ultrazvuků se můžou u různých lékařů lišit. I ty kontroly jsou různé. Kamarádka chodila od začátku těhu až do porodu po 3 týdnech. Jde o to, jak to která poradna má zařízené
Ničeho se neboj, když budeš mít nějaký problém nebo jen špatný pocit tak k doktorovi prostě zajdi i mimi pořadí. Určitě tě nevyhodí ![]()
Přeji pohodové těhu ![]()
Ahoj Lenko,
já byla na svém prvním těhu vyšetření také až v 7tt+3 dny. Dr. mě skoukl na utz, viděla jsem, že mimi bije srdíčko. Sestřička mi pak už jen vzala krev na Rh faktor a pohl. choroby. Jinak nic, ant tlak mi nezměřili. Prý až na další kontrole v 11tt, což je tenhle pátek. To už dostanu těhu průkazku, na kterou se moc těším a dělají se další rozbory krve (krevní skupina a kr. obraz), a taky se bere vzorek moči na možnou přítomnost bílkovin(cukrovka). Takže se neděs, tvůj Dr. postupuje správně. A antibiotika v prvních dnech těhu také nevadí, protože mimi se na krevní oběh matky připojuje až za cca 3 týdny po početí. Vím to od svého Dr., protože já je brala na zánět čípku a asi 4 den, co jsem je brala jsem otěhotněla.
Jestli chceš, přidej se k nám do deníčků: Očekávání zimních miminek.
Pa Berča a pohodové těhu:-)))
Jó Leni, ještě jsem zapomněla ![]()
Při každé kontrole se mě sestřička ptala na váhu, měřila tlak a kontrolovala moč. Takže ranní moč s sebou ![]()
pa
Ahoj Lenko,
to že se na začátku těhotenství chodí na kontrolu po měsíci je normální. Nevím jestli Ti teď nebrali krev kvůlo potvrzení těhotenství (HCG). První krev se bere okolo 10 tt (krevní obraz, krevní skupina, glykemie, HIV, žloutenka, syfilis, toxoplazmóza (nevím jestli todělají všude)). Pak mi dělali ještě dvakrát odběr na krevní obraz a odběr na triple test (16 tt) (zjistí se pravděpodobnost genetických vad). Dále po 20 tt zátěžový test na cukrovku (ten by se měl snad nově dělat všem, ale vím, že některé holky stejně těhotné jako já na něm nebyly). Standartně se mají provádět 3 UZ. U mého gynekologa se jich dělalo 5. Pak bys měla navštívit zubaře a interního lékaře. Ke konci těhotenství jsou kontroly častější. V poradně se vyšetřuje ranní moč, měří se tlak a zaznamenává se váha. Ten test na HIV a syfilis se dělá ještě ve III. trimestru. A taky se dělá stěr na streptokoka (ke konci těhotenství).
Magrátka
Holky mají vesměs pravdu, pouze u RH neg se ještě nabírají kontrolně protilátky. Jenom můj lékař nevyšetřuje tak často vnitřně, zato máme víc ultrazvuků. A chtěla bych se přiživit na diskusi a poptat se po té cukrovce.Jsem starší matka, tudíž mám i amniocentézu, ale o cukrovce ani slovo a už jsem 24tt.Hezký den všem.L
Je to určitě na lékaři.Já jsem na neschopence kvůli náročné práci,která by při těhu vadila,nemám rizikové a na kontroly jsem do 3.měsíce chodila každé dva týdny.Teď každé tři.Vždy mi kontroluje moč,váhu,tlak+mě vyšetří vnitřně.Nyní přibylo pokaždé měření bříška,poslech srdíčka a ptá se,jestli jsou nějaké potíže.Jsem ve 24tt a mám už za sebou 3× UZV,z toho 2× s manželem a 17.6.jdeme opět společně na UZV.Fotečku mám zdarma.Krev mi brali 2×.Zatím.Ale doporučují se ptát,protože každý dr. není tak důvtipný,aby pro něj samozřejmé info poskytoval.Nenapadne je asi,že nás to taky zajímá..Mnoho štestí! ![]()
Ahoj,už delší dobu navštěvuji tyto stránky a musím přiznat,že jsou prostě SUPER! Zatím jsem se ještě nezaregistrovala,ale už se na tom pracuje. mam takový problém, jsem v 5tt,je to moje první těh. už zhruba dva roky mě pobolívá pravý pobříšek, měla jsem tam cystu,která má zmizet během menstruace,těd jsem kvůli tomu byla na sonu,protože ty bolesti byly docela velké a doktorka mi řekla,že tam mam cystu 4,8cm.Ale byla z toho dost zaražená,jen mi řekla,že nesmím nic dělat,brát vitaminy,tak nějak se k tomu nevyjádřila,přišlo mi,že mi něco nechtěla říct, takže mě dost vyplašila.Jen mě poslala na krev na zjištění HCG ,to bylo v pořádku a těd musím 14 dní čekat,pak jdu na kontrolu jestli se vstřebala,ale mě to pořád pobolívá a moc se mi nezdá,že by měla zmizet.Chtěla jsem se vás teda zeptat,jestli s tím někdo nemáte zkušenosti a jak se postupuje kdyz nezmizí. Mám docela strach,že to nebude jen cysta a že to může ohrozit moje mimi. Diky moc Katka
Ahojky Katko, já tedy na cysty netrpím, ale udělala se mi na začátku těhu. Když jsem byla asi v 10 tt, doktor mi řekl, že se mi udělala cysta, nevím velikost, ale řekl mi, že je dost velká. Když jsem se ptala, co s tím, řekl mi, že nemusím mít strach, že to mimi v žádném případě neohrozí a že pravděpodobně během růstu plodu sama ustoupí. Nevím, co se s ní stalo, protože teď jí už nemám
a to je synkovi už pět měsíců. Ale byla jsem z toho pěkně vykulená
, když mi řekl o cystě. Ale potom, co mi řekl: „klíííd, je to vcelku normální jev“, jsem se uklidnila. Ovšem si popovídej se svým doktorem a bude vše v poho, uvidíš.
Pohodové těhu a krásné zdravé miminko přeje Šárka
Díky za povzbuzení,snad to bude vše v pořádku, říkala jsem si,že kdyby snad něco tak by mě nenechala 14 dní čekat a určitě by mě někam hned poslala,ja jsem jen byla zaražená z toho jejího výrazu, vždycky mi všechno tak vysvětlila a teď nic a já se pomalu na nic nezeptala jak jsem byla vyděšená,trochu jsem se o tom taky informovala na netu. Jo a ještě jsem nenapsala,že sestrička mi pak říkala,že se musím hlídat,kdybych měla bolesti velké nebo křeče,že bych musela do nemocnice,to by asi znamenalo kdyby praskla a začala krvácet? Radši nebudu mít černé myšlenky a budu myslet na něco příjemného.Díky moc Katka