Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky těhulky, mám na vás jeden dotázek. Jsem těhotná a za 14 dní odlétáme na dovolenou. Chci se zeptat na vaše názory či zkušenosti, cestování letadlem v cca 6 týdnu těhotenství.
Díky Povídálka
Ahoj, ja letela letadlem asi v 10 tt a bylo to uplne v pohode. Pokud poletis delsi let, tak hlavne se soustred na dostatecny prijem tekutin a na to se obcas projit, nebo alespon cvicit nohama. V tehotenstvi je o neco zvyseny sklon k vytvoreni krevni srazeniny v zilach. Jiny problem s letanim v prvnim trimestru by byt nemel (teda pokud netravis cely den zvracenim
Hezkou dovolenou Jana
Ahoj Niko. Teď jsi mi teda kápla do noty. Jsem v 6. týdnu a za 14 dní máme taky letět na dovču. Doktor mi řekl, že když bude vše v pořádku, že nevidí důvod, proč dovolenou rušit. Zatím žádné problémy jako je zvracení nemám, tak doufám, že to všechno dopadne dobře.
Určitě budeš mít dobře ten 6. týden? To jsi to musela zjistit teď?
Držím ti palce, ať všechno dobře dopadne, a doufám, že nám holky svými zkušenostmi trochu poradí.
Ahoj Petra.
Ahoj Petro, máš pravdu, zjistila jsem to během tohoto víkendu, ale dle BT jsem to již tušila dřív. Kam letíš a kolikátého přesně. A kdy ty jsi to zjistila. Nechceš mi dát maila na sebe?
Nika
Niko, byla jsem na prvním UZ minulou středu. Doktor mě trochu vystrašil, že by to měl být 5. týden, ale že je velikostí o týden menší. Takže jdu ještě tento pátek na UZ, jestli bude vidět srdíčko. Taky jsem to tušila podle BT a hlavně podle citlivých bradavek. Včera mi měl podle výpočtů začít 6 tt. Letíme 17. 6. do Tuniska. Kam cestujete vy?
Petra
Peťko tak to je dost dobré, my letíme také 17.6. z Prahy do Tuniska, do Hammametu do hotelu Paradis Beach, a ty? Nechceš mi napsat ten mail, že bychom si napsali přes mail?
Nika
Tak to je dóóóst dobré. Taky letíme do Hammametu, ale z Pardubic, máme to blíž. Tenhle hotel jsme taky vybíraly, ale nakonec máme myslím jiný. Ale za boha si teď nevzpomenu, na název, na poslední chvíli jsme to měnily, protože už nebyly místa. Zítra ti to kdyžtak napíšu, mám PC jen v práci. Prosím, pošli mi adresu radši ty, a já ti pak odepíšu. Nikdo to o mě zatím v práci neví a znáš to, svět je malej. Pošta mi chodí do práce, tak tam se prosím o mém těhu radši nezmiňuj, i když se neboj, nikdo mi ji nečte.
Takže ti to ještě ani nepotvrdil lékař?
Čau holky,
já letěla loni v říjnu do Tunisu a byla jsem taky tak nějak ve 4 - 5 tt. Měla jsem taky tušení a potvdilo se mi to až po návratu. Žádné problémy jsem neměla, chce to dodržovat pitný režim a hodně se krémovat.
Užijte si to, já mám ani ne za 3 týdny rodit.
Soňa
Ahoj holky, já jsem teprve čekatelka na //, ale touhle diskuzí jste mi káply taky do noty. Když se povede a opravdu nepřijde MS, byla bych v době odletu přibližně 10tt. Už je to moc, nebo se to dá zvládnout?
Holky na toto téma už tady diskuze byla, zkuste si to projít, třeba ji najdete. Ale všeobecně je doporučován jen řádný pitný režim a v letadle se občas projít. Jinak by prý v prvním dvou trimestrech neměl být s dovolenou nebo cestováním žádný problém.
Tak si to užívejte a pozdravujte tu hromadu slaný vody..... ![]()
S.
Petro, včera už jsem neměla kdy napsat, mám taky možnost připojení jen v práci. Takže můj mail je
nika.n3@seznam.cz
Napiš budu ráda, a pak ti o sobě i dovči a tak vůbec napíšu víc.
Jinak ostatním dík za názory a až vyjdou ty // a dovča proběhne v pohodě a budoucí mamce ať to má zdárně a úspěšně za sebou.
Nika
Peťko, pořád najíždím na mail, jestli tam nebude něco od tebe, ale pořád nic. Jestli nemáš čas, tak mi pošli třeba na maila jen adresu a já ti napíšu. pa Nika
Ahoj holky, já právě teď řeším naprosto stejný problém. Teď jsem začala 6 týden a v době naší již zaplacené dovolené bych měla být v cca 14 týdnu. Máme letět do Bulharska (cca 1,5 h letu). Taky bych chtěla znát váš názor. Netrpím žádnou nevolností, nechutenstvím, no prostě ničím negativním, nešpiním.
Prosím, poraďte. Máte už někdo zkušenost?
Díky Katouch
P.S.: vám, které se chystáte na dovolenou, ať vám to vyjde co možná nejlépe ![]()
Ahoj Niko, neměla jsem moc čas, ale teď už jsem ti napsala. Piš mi prosím jen na mou adresu, ne tu, z které posílám.
Jak ti je?
Ahoj Petra.
Ahoj těhulky,
před 6 dni jsem se vrátila z dovolený. Jeli jsme na 14 dní do Chorvacka. Jinak pro info v tu dobu jsem byla ve 29 a 30 týdnu. Jeli jsme tam autem, páč jsem se bála tlaků v letadle. Cesta byla strašná (18 hodin), ale přežila jsem to v pohodě.:roll:
Slunila jsem se jen v krátkých intervalech a pak hned pod slunečník (měla jsem dvoudílné plavky). Během poledne jsem zůstávala na pokoji, cca o kolo 15 hodiny jsem opět šla k bazénu.
Vůbec se ničeho nebojte a dovolenou si užívejte plnými doušky, vždyť těhotenství není žádná nemoc.😉
Všem přeji příjemný let a odpočinek u moře ![]()
Nikol