Bolest v krku a rýma v těhotenství

884
26.5.05 10:32

Nachlazení v těhotenství

Ahoj holky,
jsem ve 13tt a dnes ráno jsem se probudila s velkou bolestí v krku a začínající rýmou.K dr.se mi zatím nechce, zkusím to vyležet zítra a o víkendu.Jen by mě zajímalo, jestli můžu použít nějaké léky.Třeba nosní kapky OLYNTH, Tantum Verde - sprej do krku, a třeba paralen.Kolik těch paralenů můžu za den??? Samozřejmě toto vše hodlám použít jen v nejnutnějším případě,kdyby se to nedalo vydržet.A když bude opravdu nejhůř,tak půjdu hned k dr.Jen by mě prostě zajímalo, jak se má těhulka vypořádat s obyčejným nachlazením.Předem děkuju, že mi poradíte.

Yasmin 12+6

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
563
26.5.05 10:39

Ahoj Yasmin,

já jsem používala při nachlazení (teda spíš následném kašli) - jitrocelový sirup (nebo mi někdo radil Hedelix). Kupodivu mi pomohl snad rychleji, než různé ty Mucosolvany apod., co jsem užívala na kašel, když jsem nebyla těhu. Paralenem šetři, i mě, když kojím, dr. říkala, že pokud nebudu mít horečku nad 38, tak si ho radši brát nemám. Kapky do nosu se pro těhulky doporučují Pinosol. Mně bohužel nepomáhá, tak jsem nebrala žádné. Takže tak… A ještě musím říct, že mě to nachlazení vždycky (byla jsem asi dvakrát během těhu pořádně nastydlá) přešlo dost rychle, asi si to tělo s tím nějak poradí i bez prášků.

Tak se brzo uzdrav!!!

Ulrika a Andrýsek (10 měsíců)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
930
26.5.05 10:40

:)

Yasmin,zeptej se tvé dr. gynekoložky to je nejlepší ona ti řekne co a jak ty sama si maximálně můžeš vzít Paralen 3-denně jinak na všechno ostatní se musíš ptát své dr. stačí jí zavolat já to tak taky udělala,ale těhu jsem nebyla,ale co kdyby náhodou :) Přeju ať jsi brzo zdravá,a hlavně by bylo super kdyby jsi si vzala volno a hají pupů do postýlky :) a papkej hodně zeleninky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1242
26.5.05 11:05

YASMIN, s tim Paralenem v tehu opatrne, kamaradka byla nachlazena ve 4. mesici, dr. ji rikala, ze max. pul paralenu, ale jen pri horeckach. A to ta kamaradka ma 80 kg, takze ani pul Paralenu nepomohlo… Ja bych ti doporicovala ten sirup, jak tu nekdo radil, kloktani salveji - ne polykat, vitaminy a vylezet se. Kdyz ti to o vikednu nezabere, tak zajdi k dr., ale ono to je asi takova ta lehka jarni chripka, to by melo prejit brzy. Pekne uzdravovani
 Nicol

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
932
26.5.05 11:42

Nachlazení v těhotenství

Ahoj,
taky mě v těhu postihlo nachlazení, fakt nezbývá než to vypotit v posteli, léky mi v lékárně nedoporučili žádné s výjimkou homeopatik a Vincentky ve spreji do nosu. Ta Vincentka mně docela zabrala, taky jsem ji kloktala.

Brzy se uzdrav.

Světlana + Anička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8276
26.5.05 11:48

Ahoj, mě v lékárně řekli, že v prvním trimestru se Paralen nebá brát vůbec :! Zkus čaje-lipový, průduškový (to mi poradila Dr., ale bacha na nějaké nevhodné byliny!). Rozhodně med, na bolest v krku kloktat slanou vodu a cucat Anticol nebo halls (ne Strepsils nebo něco podobnýho z lékárny, tam je napsáno, že je to nevhodné v těh.!) A vitamín C!
Tak ať se z toho brzo vykurýruješ, neboj, tělo to zvládne i bez chemie :D
 Alenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
26.5.05 11:49

Holky,

bez kritiky (byla jsem úplně stejná), ale ono hodně záleží na přístupu a alibismu dotyčného dr., popř. lékárníka.

3×500 mg je obecně považováno za absolutně bezpečnou dávku po celou dobu těhotenství. Naopak nebezpečná je vysoká teplota v prvním trimestru.

PARACETAMOL

Analgetikum, antipyretikum

Prochází placentou. Není teratogenní.

1. trimestr - lze podávat

2. trimestr - lze podávat

3. trimestr - lze podávat

Relativně bezpečná dávka: do 1500 mg / den

zdroj: www.safebryo.cz - ten server doporučuju, zabývá se farmakoterapií v těhotenství.

V I. a II. trimestru je bezpečný i ibuprofen.

Hodně štěstí a zdravá miminka
Peta

P.S.: Čekám druhé a trpím migrénami, takže jsem o lécích v těhu zjišťovala docela dost a nedalo mi to nezareagovat. :-)

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
26.5.05 11:56

Ahoj holky,
sleduji poradnu MUDr. Kouckého z porodnice.com, což je lékař nemocnice U Apolináře, který opravdu odpovídá jako hodně kvalifikovaný odborník a rozhodně Paralen několikrát výslovně těhulkám dovolil, dokonce do maximální dávky 6tbl denně, právě i s odůvodněním že je mnohem lepší když ten srazí teplotu než aby neléčená těhulka v prvním trim měla delší dobu přes 38. Každé přehřívání na počátku těhu škodí (na konci taky ale zase z jiných důvodů).
A na rýmu Vincentka ve spreji, jako miminkům.
Zdraví
Claudie

• Citovat
  • Upravit
29
26.5.05 13:21

Ahoj Yasmin,
krom toho, co tu zmiňovaly holky mě napadá ještě Bioparox - je to spray do krku nebo nosu, co jsem laicky pochopila, je to antibiotikum. Je volně prodejné a mohou ho používat těhotné a kojící ženy (mají to napsáno i v příbalovém letáku). Mě ho doporučila doktorka, protože ještě kojím a taky se pořád docela hlídám. Pomáhá, ale musí se začít hned při prvních příznacích.
Měj se hezky a co nejrychleji se uzdrav, Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
202
26.5.05 16:07

Ahoj,

taky přispěju svou troškou do mlýna :-) Jak už bylo zmiňované výše, lékárníci by nejradši všechno zakázali neb se chrání. Jsou to opravdu alibisti. Já když jsem byla nemocná (asi tak ve 20tt), tak manželovi v lékárně neporadili nic… prý mám pít čaj (super). A tak jsem se týden snažila léčit sama, pila jsem ten čaj :-), snažila se jíst ovoce a protože mě hodně bolelo v krku, tak jsem stříkala Stopangin (ten můžou i těhotné i kojící… takže super). Měla jsem problémy s dýcháním a protože jsem alergický astmatik, šla jsem k alergologovi, ten se na mě zběžně podíval, řekl že mi začíná alergie a že si mám stříkat dýchadla co mám na astma, že to mimču nevadí. Ovšem nic mi nemopohlo a jednou takhle večer jsem prakticky přestala dýchat a tak jsme jeli na pohotovost - tam mi doktorka zjsitila, že mám zápal průdušek!! Opravdu úžasné, když jsem jí ukázala papíry od alergologa, tak nechápala jak mi to mohl nezjistit a jak mi mohl říct že ty léky co mám mimču nevadí.
A dala mi antibiotika.
Takže tak, možná jsem trochu odběhla od tématu :-), za to se omlouvám, ale hlavně jsem chtěla říct, že názorů je spousta a spousla lidí si hlavně chrání to svoje a těhulce moc neporadí… co kdyby náhodou.
Jestli ti nebude líp, utíkej k doktorce, ať neskončíš zbytečně s něčím vážnějším jako já.

Hodně sil :-)
Komka 31tt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
26.5.05 18:29

Komko, tvůj alergolog je opravdu divný. Taky jsem alergik, mívám hroznou rýmu, astma, pálí mě oči atd. (vždy jen duben ažčerven)
Když jsem byla těhotná, zakázali mi veškeré léky na alergii, s tím, že některé jsou nevhodné a o některých se neví jaký mají na těhotenství vliv ,ale žádné vhodné prý nejsou. (nechtělo se mi to věřit, tak jsem se informovala i jinde se stejným výsledkem) Tak jsem celé jaro trpěla jako zvíře.
 Jana

• Citovat
  • Upravit
Iri
141
26.5.05 23:14

Ahoj,
byla jsem take nachlazená v těhu asi ve 3měsíci a vůbec jsem nemohla mluvit.. Koupila jsem si vincentku na pití + mi doporučili sníst cibuli s cukrem. Fuj, když si na to vzpomenu :? Ale zabralo to. :)
Neboj, na prcka to vliv nemá. Ten je chráněnej, jak oko v hlavě :D
Iri+Mery 9m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
86
31.5.05 19:50

paralen

ahojte
tak sa k vám pridávam. Ja som v 8 tt dostala anginu od syna. No poveim vám, nebolo to ružové. dni som mala teplotu 38,2, tak som ležala, potila sa kedy sa dalo. Brala som paralen, ten sa može počas celého tehu a k tomu som mala aj inhalátor do nosa a do ust, za týžden som bola ok, a dnes som v 11+4 aa videla som mimi, má sa k svetu a má 4,8 cm.

Veronika

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
3.6.05 08:33

no ja se teda paralenu bala
pomohla mi homeopatika (na doporuceni lekarky) jmenujou se GRIPHEEL a jsou volne k prodeji (stoji asi stovku) uzivani je nasledujici:
prvni dve hodiny uzivani kazdych 15 min rozpustit 1 tabletu v ustech a dale 5×denne jednu tabletu. Cim driv je clovk na:,–(i, im driv zaberou.
Pak mi taky pomohly brectanove kapky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
3.6.05 09:35

Lolo,

proč konkrétně jsi se paralenu bála?

Petra

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek