Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,
nevím jestli se tady o tom už diskutovalo ale právě jsem se dozvěděla, že by těhotné ženy do 3 měsíců měli konzumovat více kyseliny listové. prý to může zabránit vývojovým vadám jako rozštěp páteře apod.Máte s tím někdo zkušenosti? Mě osobně nic lékař nedoporučil a ani se o tom nezmínil. Budu ráda, když mi napíšete nějaké vitamíny, které užíváte Vy.
Leni,
určitě je k.listová zejména v začátku těhotenství stráášně důležitá. Tvůj gynekolog Tě na to měl upozornit, ale asi počítá s tím, že každá těhulka dneska bere nějaké vitamíny (Calibrum Baby plan, Maternu, Mamavit,..), ve kterých je k.listová v ideálním množství. Dřív (hodně dřív) sice ženy nic nebraly, ale těch rozštěpů páteřního kanálu bylo víc. Dá se koupit i samotná Kyselina listová v lékárně bez předpisu, určená pro těhotné ženy, je to na Tvém zvážení, jestli chceš brát i jiné vitamíny, nebo jen listovku (ale tu rozhodně). Ze začátku těhotenství bych ale na Tvém místě brala něco komplexního (jsem v 25.tt), já stále beru Mamavit, teď už ne každý den, ale zpočátku ano, navíc jsem i kojila starší dítě.
Jana