Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, nenašla by se tu nějaká další těhulka s cukrovkou? Ráda bych si s někým pokecala o strastech s cukrovkou
Lenka
Ahojky, no já diabetes mám , byla jsem 10 let na tabletkách, ale před IVF jsem přešla na inzulín , píchám si 3-4 denně před každým jídlem a na noc mám ještě dávku nočního inzulínu…nevím co by tě tak zajímalo, když tak písni a když budu vědět tak poradím
Jé, to je bezva, konečně zpřízněná duše. Děkuju, že jsi se ozvala a moc Tě tu vítám. Já jsem také na inzulínu, mám diabetes 2 a momentálně jsem v 6tt. Cukrovka se mi rozjela po prvním těhotenství, tedy po těhu cukrovce. Doma máme dvouletého synka Tomáše a teď bychom si moc přáli sourozence. Problém je v tom, že jsem doposud občas hřešila s jídlem a když jsem zjistila před týdnem,že se to povedlo a začala držet dietu na 1000%, dostala jsem virozu. Cukr letěl závratně nahoru, takže ráno 8 a po jídle i 17. Fakt síla. Jinak mám ráno do 6 (tolerance od doktorky) a po jídle jsem bývala v normě do 7,2. Ale tento týden je to fakt síla a já mám strach, jaký to bude mít vliv na miminko a těhu. Zítra jdu už na gynekologii, aby vyloužili třeba mimoděložní těhu a pak mám volat doktorce na diabetologii. Jsem zvědavá, jak se daří Tobě kompenzace a jaká jsi absolvovala vyšetření? Koukám, že čekáte dvojčátka, tak moc gratuluji a to dvojnásobně. Pěkně jsem se rozepsala,ale snad to nevadí. Pěkný večer Lenka ![]()
Ahojky, no tak to jsme skoro stejně těhotné…to je teda náhoda
já mám taky těhotenskou cukrovku z druhého těhotenství..před deseti lety, musím říct , že jsem o ní celé těhotenství nevěděla…a zjistili mi jí náhodou měsíc před termínem porodu…a syn se narodil 14 dní před TP císařským řezem a byl ok…jen ta váha u něj byla extrém
4,15kg a 51 cm…takže si myslím, že když se budu hlídat a nebudu jíst vyloženě sladké, tak to nemůže mimnku uškodit, rozhodně je dobře sledovat glykémie…glukometr jistě máš
já si píchám 5-8-5 a když mám ještě hlad tak si píchnu i čtrtou dávku, plus noční inzulín 8jedn.a glykémie mám až na pár prohřešku v normě i po jídle do sedmi…ale někdy mi to taky vyskočí na 11
myslím ,že taky záleží na tom jestli jsi v klidu nebo ve stresu…nedávno jsem byla hospitalizovaná s OHSS v nemocnici a tam mě jeden doktor tak naštval ,že mi cukr vyletěl na 15 a to jsem půl dne nic nejedla…takže spíš bud v klidu a nenech se nikým vytočit, cukrovka je i z nervů…jestli jsem na něco zapomněla ..tak se ozvi, budu ráda ![]()
Jé děkuju za podporu. No já si píchám o „trochu“ víc, přes den 10 - 8 -8 a na noc 20. Víš čemu ale nerozumím? Jak píšeš, že když máš hlad, tak si ještě píchneš jednu dávku. To je tvá praxe nebo ti to poradil doktor. Já myslela, že můžu jen ty hlavní jídla snídaně, oběd, večeře + dvě malinkaté sváči a šlus.Do teď jsem to moc nedodržovala, ale ten poslední týden se fakt hodně snažím,ale ta viroza, ta mi nepřispěla. A hlavně, jak píšeš, jsem z toho na nervy
Vím, že to je to nejhorší, ale nějak si nemůžu pomoct, měřím se často, připichuju a fabuluju si různé problémy. Mám za sebou jednu špatnou a naštěstí i jednu dobrou zkušenost, tak snad. Zkusím to překonat. Nic jiného mi nepomůže. Ale vážně díky. Potřebovala jsem si přečíst, že každému to občas ujede. No já jdu zítra na gyndu,tak snad to bude v pohodě a pak už asi budu myslet pozitivněji. Nevím, co znamená to OHSS, ale snad jsi ty i miminka v pořádku. Budeš-li chtít napiš, jak se daří, jak a kdy se chystáte tu novinu oznamovat a tak. Pěkný večer Lenka ![]()
Holka, teď jsem si přečetla tvůj příspěvek v diskuzi o císařských řezech a klobouk dolů. Máš pravdu, že co se má stát se stane (celou dobu mi to tvrdí i můj manžel) a asi fakt nemá smysl přemýšlet o katastrofách, které se nedějí. A obzvláště u diabetiček. Jsi statečná ženská a já se mám co učit:-) Pěkný večer L.
Ahojky Leni, no s tím připíchnutím mi to poradil diabetolog, je strašně skvělý, sehnal mi ho brácha od přítele, můžu mu prý kdykoli zavolat, dal mi mobil přímo na sebe, říkal, že když mi stoupá glykémie i po krajíčku chleba, je lepší si píchnout i další dávku…když mám tedy hlad…jo a to OHSS je ovariální hyperstimulační syndrom, je to vedlejší příznak po stimulaci hormony při IVF…postihuje to v menším stupni hodně holek, ale já měla těžší formu, hned 10-tý den po ET a to jsem se tři dny trápila doma…věděla jsem že to může nastat, objem břicha se mi zvětšil ze 62 na 93 během tří dnů a nemohla jsem dýchat , měla jsem strach se i nadechnout, aby to nebylo mé poslední nadechnutí, když se do toho přidal i průjem věděla jsem ,že už to sama nezvládnu, poležela jsem si týden v nemocnici, kde mi dávali kapačky a píchali něco jako heparin na ředění krve, jinak se nedalo dělat nic, musíš hodně pít 3-4 litry denně a odezní to tak do tří měsíců…ted mám už v pase 80cm..občas mě píchne u vaječníků, které jsou po stimulaci ještě pořád zvětšené…nestěžuju si, věděla jsem do čeho jdu, ale v nemocnici mi jeden lékař při vizitě řekl, že nechápe jak jsem po dvou císařích do umělého mohla jít …a že ostatní ženské děti mít nemůžou a já už mám dvě a at si mě vezme do péče ten kdo mě do toho stavu dostal, tím myslel centrum Fertimedu......měla jsem slzy v očích, volala jsem příteli at pro mě přijede, že tam už ani chvíli nezůstanu, tak mu nakonec zavolal na mobil a za chvíli se mi přišel omluvit, nechápali to ani ty co se mnou byli na pokoji, jakým právem mě může soudit, šla jsem do toho kvůli příteli a nelituju toho, je mu 40 a své děti nemá, k mým dvěma se chová senzačně a oni ho mají taky rádi…nemohla bych být taková , že bych se o to aspon nepokusila, souhlasila jsem s jedním pokusem …a říkala jsem , že jestli je mu dítě souzeno , otěhotním na první pokus…což se stalo…nebudu se zatěžovat tím ,jestli jsem se rozhodla dobře, riziko je možné vždy …věřím ,že vše dobře dopadne a on se těch vytoužených miminek nakonec dočká…pěkný večer Pa Petra
lenkaky píše:
Holka, teď jsem si přečetla tvůj příspěvek v diskuzi o císařských řezech a klobouk dolů. Máš pravdu, že co se má stát se stane (celou dobu mi to tvrdí i můj manžel) a asi fakt nemá smysl přemýšlet o katastrofách, které se nedějí. A obzvláště u diabetiček. Jsi statečná ženská a já se mám co učit:-) Pěkný večer L.
Děkuju Leni, osud je osud a když nás s přítelem dal dohromady proč to nezkusit…přítel má o mě větší strach než já sama…zakazuju mu o tom vůbec přemýšlet a tečka…co se má stát stane se
věřím ,že mu dám ten největší dar…když po něm tak touží
Ještě jsem Ti zapomněla napsat, že při jakékoli nemoci se cukrovka rozhodí, je to třeba víc hlídat…takže se opatruj, uvidíš že život i těhotenství s diabetem není zas tak hrozné, jen to chce více disciplíny, jsou horší nemoci a jak já stále tvrdím , nikdo mě v druhém těhotenství s diabetem nepohlídal a odnosila jsem …takže hlavu vzhůru…hlavně optimismus…a žádný stres a bude nám fajn ![]()
Ahojky, teda já se nestačím divit. Co to bylo za doktora nedoktora. Nechápu, jak vůbec můžou mít v dnešní době ještě nějací doktoři takový neprofesionální přístup. No, hlavně že už nejsi v nemocnici a že se to lepší. Úplně mě děsí, co to tělo umí udělat za rošádu. A taky si myslím, že Tvůj přítel má velké štěstí, málokterá by pro něj zkusila, to co ty. No moc Vám držím palečky. Až se Vám narodí miminka, budete oba určitě mooc šťastní. Já se přestanu litovat a začnu se sebou něco dělat. Je fakt, že ty nervy ničemu nepomohou. Tak zatím pá a měj se hezky. Lenka ![]()
Ahojky, ještě info, dnes jsem byla na kontrole a dopadlo to dobře. Mám potvrzené těhu, tam kde má být, HCG 1700 a mluvila jsem i dr přes cukr a probrali jsme i rizika a musím říct, že mě to dost uklidnilo. Mám skvělou doktorku, také jsem s ní ve spojení na mobilu. Momentálně mám dovolenou a přesto jsem s ní několikrát mluvila. Je fakt úžasná. Tak jen jsem Ti to chtěla napsat, konečně něco pozitivního. Tobě držím palečky, ať je ti brzy lépe a hlavně už žádné komplikace. Ahoj a pěkný večer Lenka ![]()
Ahojky, Leni ,tak to je moc fajn , uvidíš že diabetes není v těhotenství zase nic tak hrozného, jen si musíš víc dávat pozor co jíš
…někdy je těžké odolat a zvlášt ted před vánoci, ale zatím odolávám , uvidím jak dlouho…až začnou chutě…
ptala jsi se jí na to další připíchnutí???…mě to pomáhá , sice si musím někdy píchnout o jednu dávku navíc ,ale co bych pro miminka neudělala…už jsem si na to každodenní píchání zvykla
tobě taky pohodový večer pa Petra
Peťo, na to připíchnutí jsem se jí neptala. Já si stejně připichuju tedy teď co je to špatný, když zjistím, že mám po jídle moc. To mi řekla sama doktorka. Ale jinak musím se snažit tu dietu striktně dodržovat. Zatím mi to nedělá problém. Tedy spíš nevím co pít. Na jídlo a každodenní píchání si jsem už zvyklá. Motivaci máme ohromnou, takže to půjde jako po másle. A navic mi to moje tělo usnadňuje tím, že mi je tak nějak blivno skoro celý den, takže chutě zatím nemám. Hrozně se mi líbí ten tvůj metřík, jak tam jsou ti dva hrášci spolu
Budete chtít vědět pohlaví miminek? My měli s Tomikem překvápko a teď bychom chtěli také
Pěkný večer Lenka ![]()
Určitě budu chtít vědět, když to půjde vidět, věděla jsem to u obou dětí…a ten hrášek se mi zdál při výběru výstížný
líbilo se to i dětem …jsem strašně šťastná že se těší i děti, dává mi to sílu a věřím, že to všechno zvládnu…
jo s tím připíchnutím je to lepší před jídlem , nemá ti možnost ten cukr ani vyskočit, víš
ale to jedině v případě , že máš před jídlem víc než normál naměřenou glykémii, já zatím piju magnesii a mattoni jemně perlivé a ovocné čaje, těch už jsem vypila nespočet
paa a opatrujte se
Ahojky, tak už tady piju první Matonku, manžel mi pro ní doběhl a byl to moc dobrý tip. Jinak jsem dnes mluvila opět s doktorkou a vymysleli jsme, že si budu píchat noční inzulín i ráno a píchat víc, když mám vysoký cukr před jídlem. No, je to síla, ale nevadí, jak píšeš, pro miminka cokoliv. Tak to my to s tím pohlavím zkusíme vydržet. Bylo to krásné překvapení, když nám oznámili při prvním porodu, že je to chlapeček. Ale chápu, že to chtějí maminky vědět. U nás si to překvápko přeje hlavně manžel a mě to nevadí. Je skvělé, že Tě podporují i děti. Určitě se Ti to bude lépe zvládat. Přijde mi vtipné, jak jsem si myslela, jak mám strašně rízikové první těhotenství, když jsem měla mírně zvýšení tlak a otékaly mi nohy. Teď mám příšernou glykémii, tlak dávno za hranicí, je mi zle atd atd a do toho se snažím zvládat první pokusy vzdoru našeho dvouletého drobečka
Začíná mě to bavit
To vy už máte první období vzdoru u dětí za sebou a těšíte se na pubertu, co? Pěkný večer Lenka ![]()