Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
chci se zeptat těch, které pracovali ve fabrice a otěhotněli. Jak jste to zvládali, jestli jste šli na rizikový, případně kdy, zkratka jestli k tomuto tématu máte co napsat budu jedině ráda. Ocením jakékoli rady a zkušenosti.
Předem díky za příspěvky ![]()
(Pro upřesnění: jedná se o třísměnný provoz, práce ve stoje, mírná fyzická i psychická zátěž, hluk, někdy i smrad z lisoven / lakoven, které jsou ve stejné budově, není to však nic častého.)
Šla jsem nějak v 7 nebo 8tt, teď si nejsem jistá kolikátej jsem byla, musela bych se podívat
. Ale už poslední 2 týdny jsem tam byla zadarmo drahá, jenže jsme jeli na dovolenou, tak jsem musela vydržet a kdo o těhotenství věděl, tak mně pomáhal abych to tam zdárně doklepala
.
Práce byla hodně fyzicky náročná, chtěla jsem se po dovolený vrátit s tím, že bych byla přeřazená na jinou pozici - ne tak namáhavou, ale byla jsem tak unavená že jsem byla ráda za to, že jsem doma a navíc mně chtěli šáhnout na peníze. Brala bych tolik za co jsem teď doma
.
Zaměstnavatel by vás měl přeřadit na jinou vhodnější práci. Pokud tuto možnost nemá, máte mít placené volno. Nechápu, proč všechny hned běžite pro neschopenku a tím jen zneužívate nás sociální systém
http://www.aperio.cz/poradna/25236
Zaměstnavatel je povinen žádosti ženy o převedení na jinou (popř. denní) práci vyhovět. Těhotná žena má nárok na vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství, když za práci, na niž byla převedena, dosahuje výdělku nižšího než za dosavadní práci. V případě, že zaměstnavatel nemá pro ženu vhodnou práci, jde o překážku na straně zaměstnavatele a pak těhotná žena zůstává doma se 100% náhradou mzdy.
@Mango_Lassi radši budu doma za míň peněz, než se nechat vyhodit - zrovna v ty fabrice kde jsem zaměstananá je od září do prosince hlavní sezona, fakt by byli nadšení všichni, kdyby za mě museli pracovat
a úplně největší gol je to placený volno, jasně, to by mně tak prošlo, když podle našeho ředitele jak se ti něco nelíbí „stojí za branou lidí dost“, by mě vyhodil, vzal někoho jinýho za míň peněz a byl by na tom líp
. Tahala jsem denně i dvaceti kilový bedny, za směnu to udělalo několik tun, za celou směnu jsem se nezastavila a já v prvním trimestru spala i za chůze, tak nevím k čemu bych v ty práci byla dobrá
.
@Ziina píše:
@Mango_Lassi radši budu doma za míň peněz, než se nechat vyhodit - zrovna v ty fabrice kde jsem zaměstananá je od září do prosince hlavní sezona, fakt by byli nadšení všichni, kdyby za mě museli pracovata úplně největší gol je to placený volno, jasně, to by mně tak prošlo, když podle našeho ředitele jak se ti něco nelíbí „stojí za branou lidí dost“, by mě vyhodil, vzal někoho jinýho za míň peněz a byl by na tom líp
. Tahala jsem denně i dvaceti kilový bedny, za směnu to udělalo několik tun, za celou směnu jsem se nezastavila a já v prvním trimestru spala i za chůze, tak nevím k čemu bych v ty práci byla dobrá
.
Těhotnou vyhodit nemůžou že zákona
@Ziina píše:
@Mango_Lassi radši budu doma za míň peněz, než se nechat vyhodit - zrovna v ty fabrice kde jsem zaměstananá je od září do prosince hlavní sezona, fakt by byli nadšení všichni, kdyby za mě museli pracovata úplně největší gol je to placený volno, jasně, to by mně tak prošlo, když podle našeho ředitele jak se ti něco nelíbí „stojí za branou lidí dost“, by mě vyhodil, vzal někoho jinýho za míň peněz a byl by na tom líp
.
Zamestnavatel má povinnost přeradit, je na to zakon
@Mango_Lassi Tak jí třeba neprodlouží smlouvu, pokud má na dobu určitou. To je v českých robotárnách běžné.
@Mango_Lassi já tam ale neroztrubovala, že jsem těhotná i když jim to teda došlo. A nějakej zákon
je to slovo proti slovu, oni mě můžou klidně vyhodt s tím, že nevěděli že jsem těhotná.
Nebudu se tady obhajovat, vím, proč jsem na tu neschopenku šla. Kdybych nešla a byla přeřazená na jinou pozici, byla by pro mě práce stejně maximálně na měsíc na té pozici.
A jsem tam zaměstnaná 7 let, už vím, jak to tam chodí. ![]()
@Ziina píše:
@Mango_Lassi já tam ale neroztrubovala, že jsem těhotná i když jim to teda došlo. A nějakej zákonje to slovo proti slovu, oni mě můžou klidně vyhodt s tím, že nevěděli že jsem těhotná.
Nebudu se tady obhajovat, vím, proč jsem na tu neschopenku šla. Kdybych nešla a byla přeřazená na jinou pozici, byla by pro mě práce stejně maximálně na měsíc na té pozici.
A jsem tam zaměstnaná 7 let, už vím, jak to tam chodí.
Zakon neni zadne slovo proti slovu. Nemuzou te vyhodit, jakmile ti doktor potvrdi tehotenstvi. A aby te vyhodili, musis podepsat papir, pokud teda nejsi ve zkusebni dobe. Neriskli by te vyhodit, protoze kazdej soud by ti dal za pravdu a jeste bys dostala odskodneni. Ty zakony jsou od toho, aby tehotnotnou chranily.
Ano, byla bys prerazena anebo bys byla doma. Misto toho cerpate nemocenske davky z naseho socialniho systemy, kde pak mohou nekomu potebnemu chybet.
@Jura007 píše:
@Mango_Lassi Tak jí třeba neprodlouží smlouvu, pokud má na dobu určitou. To je v českých robotárnách běžné.
Ale kazda nema smlouvu na dobu urcitou, nicmene misto toho aby narokovaly sve pravo, ktere maji ze zakona, tak vsechny pausalne zadaji neschopenky.
Byla sem na nepretrzitem, dvanactky, prace s lihem a lecivy… sla sem hned v 7tt na rizikove
V obdobných případech především platí ustanovení § 41 odst. 1 písm. c) zákoníku práce, podle něhož je zaměstnavatel povinen převést na jinou práci těhotnou ženu, jestliže koná práci, kterou nesmějí být tyto ženy zaměstnávány nebo práci, která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství nebo mateřství. Vychází se ze seznamu prací zakázaných těhotným ženám a ze znění lékařského posudku. Toto převedení na jinou práci zaměstnavatel provede i v případě, jestliže s tím žena nesouhlasí. V návaznosti na toto ustanovení zákoníku práce pak § 239 stanoví, že koná-li těhotná zaměstnankyně práci, která je těhotným zaměstnankyním zakázána nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství, je zaměstnavatel povinen převést ji dočasně na práci, která je pro ni vhodná a při níž může dosahovat stejného výdělku jako na dosavadní práci. Dosahuje-li zaměstnankyně při práci, na niž byla převedena, bez svého zavinění nižšího výdělku než na dosavadní práci, poskytuje se jí na vyrovnání tohoto rozdílu vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství podle § 42 až 44 zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění.
@Mango_Lassi Je dobré vědět, že v kontaktu se zaměstnavatelem stojím proti „silnějšímu“. Takhle se bohužel vyvinul tento stát za posledních dvacet let. A pokud chci něčeho dosáhnout, je dobré vědět, jak se věci ve skutečnosti mají.
Příkladů z každodenního života v mém okolí by se našlo víc než dost.