Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj maminky
Chtěla sem se zeptat,jak je to v těhotenství se sluníčkem???Velmi ráda se opaluji a sluníčko mi nevadí,ale nevím,jak to budu snášet v těhotenství…mno o mě zase až tak nejde,jako o našeho mrnouska
Můžu mu pobytem na slunci nějak ublížit??? ![]()
V rozumné míře bych se tomu nebránila, ale dennodenně se škvařit nekolik hodin na lehátku na sluníčku asi není vhodné.
Prostě všeho s mírou ![]()
Hlavně pořádně mazat!
Romi, ono hlavne az na slunku poznas, jak ti ted sedi, ja mam obcas problem ty vedra udychat
ale pokud sedim na slunicku a fouka vitr, je mi fajn ![]()
Ahoj, no určitě se „neškvařit“, hodně mazat a nebýt na slunci od 10-14 hodin, kdy nejvíc peče. A doporučuje se mít bříško zakryté. Ale taky hodně záleží v kolikátým týdnu těhotenství budeš, protože ke konci budeš vděčná za každý kousek stínu a chládku. Taky hodně záleží jak budeš těhotenství snášet, někdo pomalu ani neví, že čeká miminko a někdo si to „vyžere“ všechno od ranních nevolností, přes bolesti hlavy, břicha, křížů, únavy, ospalosti, natýkání nohou a rukou…
Taky se mi na sluníčku těžce dýchá,ale nejen tam,jak mám vyšlápnout kopec nebo pár schodů,tak už funim jako blázen
![]()
mamka rodila bráchu v říjnu, celé léto se vyslověně škvařila (ona to prostě miluje, já to nechápu, já bych zdechla) a to i přes poledne. V srpnu v poradně byla dokonce s loupajícím se bříškem, to jí doktor sjel na 3 doby, jestli chce to dítě zabít. Bráchovi je 23let, takže přežil. Ale tohle je fakt extrém, který nedoporučuju. Já bych se sebou zacházela jak s malým dítětem - vyhýbat se polednímu sluníčku, nepobývat na přímém slunku příliš dlouho, ale že bych bříško vyloženě schovávala, to asi ne. Spíš si myslím, že ti slunko nebude dělat moc dobře. Já rodila loni v červnu, to už vedra tehdá byli a schovávala jsem se co to šlo, protože jinak se mi dělalo černo před očima a to mi jinak sluníčko nevadí.
ahoj..já se pohybuji po zahradě většinu dne, teď si to zpříjemňuji bazénem. Samozřejmě nejsem celou dobu na sluníčku, čtu si pod ořechem ve stínu a nebo jsme na terase pod deštníkem. Nemohla bych být třeba hodinu v kuse vylepená na lehátku. Mažu se krémem s faktorem 30, sice se dobře opaluju, ale nebudu hazardovat s nějakou šestkou. Sice se mi švagrová smála, že nemá cenu se mazat takových faktorem, ale já si stojím za svým a mazat se budu stále.
Já bych řekla, že je to úplně stejně jako před těhotenstvím, tj. vyloženě se nesmažit a být na sluníčku jak je to člověku příjemné… případně se namazat, pokud je tam člověk déle…
Můj dr. tvrdí, že rizikový maminy se po sluneční lázni rozrodí. Já mám zase obavu namáhat sluníčkem pokožku pupku - kvůli striím, takže se na slunci pohybuju, ale nesmažím se a břicho už vůbec ne.
Slunění se v těhotenství nedoporučuje ze dvou důvodů (krom těch, které platí i pro netěhotné) - jednak je to vystavování vysoké teplotě, které může škodit, a taky fakt, že těhotné mohou snášet hůř sluneční paprsky, takže i když se třeba dobře opaluješ jako netěhotná, v těhotenství to tak být nemusí a můžou se ti vytvořit na pokožce skvrny.
Tak já se normálně ráda opaluju a slunko snáším dobře… opaluju se snadno a málo kdy se spálím, ale od té doby co jsem těhule, tak se mi na sluníčku dělá špatně - jinak snáším těhu v pohodě… ale slunko prostě moc ne - jen chvilku, ohřát se, ale jak to začné prát, tak utíkám do stínu a i se mi hůř dýchá, takže se mažu SPF 25 a večer ještě krémem po opalkpvání - hlavně ramena a ruce, protože chtě nechtě - jsem hodně na zahradě a i ve stínu to trochu opaluje, tak proto. Břicho bych si teda asi na slunci netroufla vystavoat a nosím i delší kraťasy- nechci riskovat mimísovo zdraví a svoji pokožku - je to přece jen jiný stav a může se stát cokoliv, co jinak nenastane… ![]()
Pohodové těhu a hlavně hodně hezkých přiměřeně teplých slunečných dní!! ![]()
K*
Chtela jsem se zeptak kdyz se na slunicku spalim zada a nohy muze to nejak ublizit miminku jsem v 9tt a trochu se bojim
![]()
Ahoj holky já jsem po ivf a doktor mi vyloženě zakázal jaký kolik kontakt se sluncem, tak radši ven ani nechodím.. Až na večer.. Je to prej taky vysoký riziko žen, které o mimi přišlo,, takže všeho s mírou určitě to kvůli mimi za to stojí to jedno léto vydržet bez opaleni..hodně štěstí vám budoucím maminka ať všechno vám všem dobře dopadne ![]()