Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky, chtěla bych se zeptat na váš názor jak je to s těhotenstvím a sportem. Jsem v 6tt, myslíte že si můžu zajít na spinning, nebo to radši neriskovat?
ahoj já jsem před otěhotněním taky aktivně sportovala a pak jsem toho radši nechala , dělala jsem kick box aerobik a ten je dost náročnej, říkaj, že může dojít k přehřátí a tak. a v prvním třech měsících , jsem si pak občas dala pilates nebo bodyform, ale asi nejlepsi je tehu cvičení
Ahoj,
pokud jsi dosud aktině sportovala, určitě máš fyzičku natolik nastartovanou, že ti naopak pohyb chybět bude. Ale co jsem četla, je třeba dost a dost zvolnit. Takže asi zrovna ten spinning nebude to pravé, a určitě ne v prvním trimestru. Chce to něco pomalejšího jako power, aquaaerobick a tak. Je mi jasné, že to asi nebude tvůj šálek čaje, jedna moje kamarádka říkala, že než dělat jógu a čvachtat se coby kačena ve vodě, takže nebude dělat nic, ale to je otázka obliby druhu sportu, no. Myslím si, že nevhodnější bude zeptat se svého lékaře, třeba ti ten oblíbený spinning nezakáže, jen doporučí určité omezení (rychlost, zatížení, atd.)
Já bych se řídila vlastním rozumem a pocitem, ty se znáš nejlíp… a těhotenství není nemoc, takže já bych klidně šla, ale pojala to rekreačně, abys z toho pohybu měla radost, ale neměla by ses cítit moc unavená…
Lindi, před pár měsíci jsem řešila to samé. Pokud jsi na spinning zvyklá, normálně na něj choď, jen se zbytečně moc nepoť a hlídej si tepovou frekvenci (měla by být do 140 tepů/min) a hodně pij. V první řadě ale poslouchej svoje tělo co ti říká a nepřepínej se. Já chodila na aerobik do 22. týdne těhu, pak začalo být hezky a začala jsem místo toho lítat se sekačkou a teď už se mi nechce vůbec nic
. Pokud je všechno v pořádku, sportem miminku ublížit nemůžeš, spíš naopak
.
Tak já jsem ještě v 9. měsíci chodila plavat, dávala jsem 50 bazénů a za mnou funící netěhotná kamarádka mě buzerovala, ať to nepřeháním a plavu pomaleji, že v bazénu se mnou rodit nebude ![]()
Já jsem vždycky argumentovala, že bych stejně nejraději rodila do vody ![]()
Samozřejmě to zlehčuji, nic se určitě nemá přehánět. Já jsem taky dost ubrala. A zrovna plavání je v těhotenství asi nejvhodnější.
Podle mě je dobré vyhnout se např. skákání a běhání. No a spinning apod náročné sporty dělat s rozvahou a spíše rekreačně.
J8 jako těhotná dělala vše, co do té doby, jen jsem hodně ubrala na intenzitě. Spinning tak, abych se moc nezadýchala, optimálně si držet tepovku do 145. Plavala jsem bez omezení. Jezdila na běžkách. KOlo na slušných cestách bez provozu, spíš kratší trasy, pohodička tempo. Powerjoga, cvičitelka mi poradila co necvičit, jak upravit pro těhodtné.
Mezi 20-25 týdne jsem postupně zkončila se spinningem, kolem i powerjogou. Omezovalo mě břicho. Pak jsem začala chodit na cvičení speciálně pro těhotné, hodně jsem chodila pěšky a plavala až do porodu.
Sport jako takový miminku neuškodí, nesmíš se přepínat, přehřít a měla bys vždy pracovat aerobně, abys neměla kyslíkový dluh (moc se nezadýchat) a mimčo nemělo nedostatek kyslíku. Samozřejmě pozor na úrazy. ![]()
Holky tak já na netu prolézám stránky a hledám jaký sport je v těhotenství vhodný a jaký ne. A na každé stránce píšou snad něco jiného.
Já jsem byla před tím zvyklá běhat a ráda bych běhala dál, ale nevim jestli můžu nebo nemůžu. Nemáte některá zkušenosti?
Jaké jsou vhodné sporty?
Veru s behanim zkusenosti nemam, ja ted skoncila se Zumbou a aerobikem, ale budu to nahrazovat aqua aerobikem a plavanim.......kazdy doporucuje neco jineho, jak ale pisou holky vyse, vse musis uzpusobit svemu stavu a neprepinat se.
Pokud nebudeš dělat nějaké extrémní sporty a doteď si běžně sportovala, tak můžeš dělat prakticky všechny, které ti zdraví a postupně i břicho dovolí. Já třeba hodně plavala a jezdila i na kánoi nebo na kole. Někdo byl na horách a dělat si tůry na běžkách. Někdo chodil cvičit na balónech a do bazénu. Asi bych se vyhnula něčeme, kde hrozí pády nebo nějakému skákání.
Já jsem na běh zvyklá, běhám už dlouho, ale jde mi hlavně o ty otřesy, abych neublížila miminku. Právě, že všude píšou něco jiného - někde, že to není dobré, jinde zase, že je to v pohodě a pak si má člověk vybrat.
Zdar, řešila jsem sport s gynekologem (o kterým jsem nejen já přesvědčená, že je hodně pečlivej a vzdělanej), protože jsem sama rekreačně zvyklá se dost hýbat a ten mi dokonce řekl, ať tu tepovku moc neřeším (zpočátku jsem jezdila na kole s pulsmetrem), jen se nepřepínám, prostě tempo takové, aby se člověk unavil jen příjemně, nejít do maxima. Když má ženská kondičku, může pokračovat ve sportu (kromě posilování břicha, běhání a ježdění na kole určitě v posledním trimestru - kdy už je míň plodovky) samozřejmě pokud je jinak vše OK - čípek zavřenej, placenta na dobrém místě - prostě nekomplikované těhotenství.
Teď už ve 24tt jezdím na kole jen k rybníku, je to 10minut, ale spíš proto, že se bojím, kdyby mě někdo srazil, než že by mě to dělalo potíže.
Mě by zase zajímalo, jak je to s jízdou na rotopedu. Do třetího měsíce jsem raději nedělala nic, ani jsem na to neměla sílu. Teď bych se asi k nějakému mírnému šlapání vrátila.
Na běhání bych se asi zeptala gynekologa. Většinou se říká, že co si dělala před těhotenstvím (tím pádem je na to tělo zvyklé), neublíží miminku ani v těhotenství. Samozřejmě s mírou.
Ahoj, taky jsem sportovala celkem do pokročilého těhotenství ( kolo, plavání ), ale u běhání bych se taky bála těch otřesů.
To bych radši rychleji chodila.