Těhotenství - nemocenská - výpověď

Anonymní
19.4.24 11:39

Těhotenství - nemocenská - výpověď

Ahoj

Může mi prosím někdo poradit, jestli to vůbec jde a co bude následovat?

Jsem na začátku těhotenství, ale už jsem na nemocenské. Předtím, než jsem otěhotněla, jsem silné uvažovala nad výpovědi. A uvažuji stále. Bohužel si nevydělam skoro nic, mám ty nejhorší smeny, vedoucí mi nevyjde v ničem vstříc a je to celé na prd.

1. můžu dát výpověď na nemocenské? Poběží klasická výpovědní 2 měsíční lhůta od nového kalendářniho měsíce?

2)budu mít nárok na mateřskou dovolenou? Z čeho se mi bude vypočítávat?

1. po skončení výpovědi, budu dostávat podporu?

Holky, prosím, víc se mě nepřejte. Vedou mě k tomu vážně důvody a jsem téměř na 100% rozhodnutá, jen mi nejsou jasné odpovědi 8o

Děkuji moc, pěkný den

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
19.4.24 11:47

Ještě bych dodala - za posledních 8 roku mám odpracováno 8 roku, bez nějaké podpory v nezaměstnanosti.

• Citovat
  • Upravit
167
19.4.24 12:09

No. Pokud jsi na PN můžeš podat výpověď. Ovšem pokud hodláš byt na PN do mateřské tak je to bezpředmětné ji podávat. Nevím z jakého důvodu jsi na ni šla. Pokud to bylo těhotenství a nevidíš to na návrat z PN do práce, je zbytečne končit. Smlouva na dobu určitou skončí sama. Případně nastoupis na mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.4.24 12:21

@Erri93 ahoj, nemocenská by mi měla končit za cca 7 týdnů. Jsem po operaci + otěhotněla jsem, tak mi lékařka právě ten první trimestr doporučila být doma.

• Citovat
  • Upravit
167
19.4.24 12:33

Zamysli se nad tím co bude po těch 7tydnech. Když jsi na PN, dostavas zdravotku i peníze. Když uběhne výpovědní lhůta, jsi bez práce. Nevím jak dlouho se na tebe vztahuje ochrana lhůta kvůli zdravotce. Ve druhem trimestru už půjde vidět bricho. Dost možná te ani pracak nevezme. (Mě na měsíc mezi mateřskou po ukončení smlouvy nevzali).
Třeba někdo z holek tady bude vědět jak dlouho se na tebe vztahuje ochrana lhůta, ale dost pochybuju ze se bude vztahovat když práci ukončis ty.

Já osobně bych už na ty PN zůstala a výpověď nedávala. Abych si to nekomplikovala :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.4.24 12:41

Já bych vypoved nedávala, zustan marodit, pak bych šla na mateřskou, taky marodím od začátku, skrz zdravotní problémy a už budu nastupovat na mateřskou. Bud hlavně v klidu a do práce se nevracej když je to tam jak píšeš, vyprdni se na ně!!Myslí teď na sebe a mimi :hug: :srdce:

• Citovat
  • Upravit
1858
19.4.24 12:41

Nemůže ti doktor nemocenskou prodloužit až do nástupu na mateřskou? Maximálně bych se v práci domluvila, že si před nástupem na mateřskou vybereš dovolenou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7950
19.4.24 12:42

Smlouvu máš na dobu určitou nebo na dobu neurčitou? Pokud na neurčitou, tak je to velká výhoda kdybys třeba plánovala další dítě.
Co se mateřské týče, tak abys měla nárok, tak musíš nastoupit v ochranné době od ukončení pracovního poměru. Ochranná doba je 180 dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35799
19.4.24 12:52

Nesmysl dávat výpověď. Zůstaň na nemocenské a pak běž rovnou na mateřskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.4.24 12:57

@JancaS84 spíš jde o to, že ať to těhotenství dopadne tak nebo tak, nechci se do této práce už vracet..

• Citovat
  • Upravit
167
19.4.24 13:09

Když to dopadne špatně, das výpověď. Po ztrátě mas nárok na to, aby jsi se dala dohromady. U mého doktora s tím nebyl problém. Dal mi času kolik jsem potřebovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.4.24 13:12

@Erri93 fakt? On by mě nechal třeba ještě měsíc, dva doma po nějakém špatném. konci?
Nechci to ani přivolávat, ale nikdo nevíme během těch prvních třech měsíců, co se stane..

• Citovat
  • Upravit
167
19.4.24 13:16

Já to tak měla po potratu ve druhem trimestru. I kdybych zůstala doma půl roku, tak by to bylo všem jedno.
Pak už jak jsem byla riziková tak při dalším otěhotnění mě nechal doma hned s léky na uchyceni. Neuchytilo se a i potom mě nechal ještě doma. Taky jsem měnila práci, takže měsíc a půl asi. Dala jsem se dohromady a zasla na nějaký pohovory. A vybrala jsem si skvěle :)
Zalezi co mas za doktora. Jestli je normální, tak te vyslechne a nechá te odpočívat. On te ty dva měsíce platit nebude :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35799
19.4.24 13:17
@Anonymní píše: Více

Ale pořád je pro tebe výhodnější zůstat zaměstnaná. Pokud by jsi pak chtěla bezprostředně další dítě tak nebudeš mít už na druhou mateřskou nárok.
Být tebou tak zatím nedělám nic, zůstaň na nemocenské a uvidíš. Kdyby náhodou těhotenství nedopadlo tak dáš výpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.4.24 13:19

@Erri93 no je mi to jasné, že jim to může být fuk. :D

Nicméně, kdybych nedala na Vaše rady a tu výpověď dala, na UP mě asi vezmou bez problémů a budu mít podporu v nezaměstnanosti, ne? Pokud tedy splňují všechny věci, co mají oni v povinnostech.
A do 180 dnů, té ochranné lhůty, se taky asi vlezu, ne?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex