Mateřská vs. vyčerpání dovolené

4
17.4.24 11:23

Mateřská vs. vyčerpání dovolené

Dobrý den,

mám dotaz ohledně nástupu na mateřskou dovolenou. Pracuji jako vychovatelka a termín porodu mám v půli srpna. Mám smlouvu na do dobu určitou a to do konce srpna. Nárok na mateřskou mám, protože rok mám již odpracovaný. O prázdninách máme placenou dovolenou, kterou tím pádem tedy nevyčerpám celou. Kdy je podle Vás finančně nejvýhodnější nastoupit na mateřskou?

Děkuji s pozdravem Pavla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35972
17.4.24 11:24
@Pája Z píše: Více

Finančně nejvýhodnější je nastoupit 6 týdnu před porodem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101765
17.4.24 11:24

@Pája Z 6 týdnů pred terminem porodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
17.4.24 13:37

@JancaS84 Děkuji, ale to se právě bojím, že mi tím pádem neproplatí celou dovolenou na kterou mám nárok. Tím myslím prázdniny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35972
17.4.24 13:57

No při skončení pracovního poměru ti proplatí zbylou dovolenou. Počítá se i když budeš na mateřské, jako odpracovaná doba. Ale záleží jak máš postavenou smlouvu, kolik máš dovolené za rok. Ta se ti nejspíš pokrátí tím, že ti končí smlouva v srpnu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
17.4.24 14:01

@JancaS84 Děkuji, ale to se právě bojím, že mi tím pádem neproplatí celou dovolenou na kterou mám nárok. Tím myslím prázdniny. @JancaS84 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
joanjoan
17.4.24 14:16

Poraď se spíš na personálním oddělení, tam ti řeknou, na jak dlouho dovolenou máš nárok, a pokud si to nevybereš před porodem, tak kolik ti toho proplatí. Já si vybrala před porodem jenom sick days (bylo mi řečeno, že ty mi neproplatí). Nevybranou dovolenou mi mám pocit vyplatili až na konci peněžité pomoci v mateřství. Nebo před? Už si nejsem tolik jistá. :-)

• Citovat
  • Upravit
101765
17.4.24 14:36

Ale ty nemáš nárok na celou dovolenou, když ti smlouva končí na konci srpna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
17.4.24 18:32

@j.a.n.i1 Takže v mém případě by to tedy mělo být tak, že na konci června nastoupím na mateřskou a v červenci a v srpnu mi pošlou i výplatu, protože je to vlastně placená dovolená. Jestli to chápu dobře. To že mam smlouvu do konce srpna a termín porodu v půli to nikak neovlivní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
17.4.24 18:41

Nastoupís na mateřskou. V červenci a v srpnu ti přijde PPM. V srpnové výplatě ti vyplatí zbytek dovolené. Nárok na rok 2024 máš cca 26,5 dne. Vím, že to je na hodiny, ale nechce se mi to počítat.

Příspěvek upraven 17.04.24 v 18:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2967
17.4.24 18:44

Jo a pozor na čerpání do prázdnin. Je možné, že uz máš něco vyčerpano např. na velikonoční, jarní prázdniny. Není to, že pedagogové mají automaticky dovolenou o prázdninách. Mají 40 dnů. Podívej se na výplatní pásku, tam je nárok na dovolenou a její čerpání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
17.4.24 18:46

@Pája Z stejne ti nezbyde dovolená na pokrytí celých prázdnin. Pedagogicti pracovnici cerpaji o hlavnich prazdninach dovolenou dopredu. Zeptej se ucetni, kolik dni ti o prazdninach vyjde na radnou dovolenou a podle toho res materskou dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35972
17.4.24 22:22

Ne. V červenci a srpnu ti přijde PPM (a následující měsíce) a v září ti proplatí zbytek dovolené pokud ti nějaká zbyde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí