Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Vladusxx píše: Více
Já měla TP podle UTZ vždycky dřívější než podle MS, netuším, jak to
Nicméně jsem stejně rodila až po obou termínech.
@Cullenova právě doktor řekl určitě nejste 4 týdny kdyz vlastně krevní test potvrdil že těhotná jsem já právě tohle měla dřív a potratila jsem protože nesedelo mi týdny k těhotenství tak mám strach že to bude stejně
@Cullenova píše: Více
Já při cyklu 28 dní jsem měla těhotenství o 8 dní starší než podle MS.
Příspěvek upraven 21.11.25 v 22:38
@Sara493 píše: Více
To chápu, ale teď stejně nic neovlivníš. Ten první trimestr je buď a nebo. Klidně si zajdi za pár dní na krev a uvidíš, jestli se ti bude hodnota HCG zvyšovat.
@Sara493 Asi jste si s doktorem nerozuměli. Pokud jsi podle data menstruace ve 4+3 tt, tak nejsi ve skutečnosti těhotná 31 dnů, resp. 4 týdny a 3 dny, ale třeba jen 2 týdny a pár dnů. Na začátku cyklu se neděje přece nic, pak je ovulace, pak se teprve vajíčko potká se spermií a začíná těhotenství. Tak doktor asi mluvil o tom, že v sobě nenosíš miminko přes 4 týdny, ale kratší dobu a ty jsi mluvila o klasickém počítání délky těhotenství, jak se to pak zapisuje do průkazky.
Jinak já jsem těhotná počtvrté a ani jednou mi to nesedělo podle poslední MS, vždycky bylo miminko alespoň o týden menší, nejvíc asi o 11 dnů menší. Po prvním překvápku jsem se to snažila spočítat a tipnout si, co tak doktorovi vyjde. První dítě totiž vypadá, že jsme počali tím způsobem, že si ty spermie počkaly minimálně 5 dnů na vajíčko (a stejně je to kluk, pokud někdo zná to o rychlosti Y a životnosti X) a poslední absolutně vzhledem k okolnostem nechápu, jak se zadařilo, ale jsem moc ráda, že se zadařilo.
Byla jsem objednaná 7+5 a bylo srdce a embryo už nebyla jen miniaturní tečka. Tři týdny čekání byly dlouhé, když jsem vlastně ani nevěděla, zda těhotná jsem (jo, měla jsem pozitivní testy a 3 týdny zpoždění, ale potvrzení na utz bylo něco jiného
). Ale uteče to. V prvním trimestru jsem se hodně bála, aby vše dobře dopadlo, ale nic se s tím dělat nedá. Je to buď a nebo. Myslela jsem pozitivně a zrovna to vyšlo. Měla jsem cyklus 29 dní a podle UTZ ze screeningu mám termín o dva dny dříve. Tak uvidíme začátkem prosince.
Nn, moc to ženeš. To, že učebnicově je: ms, nic, ovulace, nic, ms-tak to nemusí v praxi vůbec takhle být.
Já měla ovulaci vždycky hrozně brzo po ms.
Vím, že je to těžké, ale budeš to muset prostě 3, 4 týdny vydržet, než se to pohne.
Příště bych určo takhle brzy neletěla na gyndu. Zbytečnej stres fakt. A na začátku stejně netušíš týdny, nic, ani dr. Poslední MS ok, ale taky není dogma.
Prostě se nastav tak, že teď nic neovlivníš a čekáš na srdíčko.
Příště, když se budeš míň hlídat a nebudeš tolik spěchat na gyndu, čekání nebude tak nekonečné.
Chápu, že po potratu je to těžké, ale zkus se trošku zabavit třeba chystáním na Vánoce, rozkoukej si nějakej super seriál, aby ti to rychleji utíkalo. Prostě si dej termín, že na Štědrý den budeš vědět, dřív ne. ![]()
Tak jsem sla nekdy v 6tt, podle objednání a potvrzeno to bylo az v 8tt, drive to nebylo 100% jiste, ze neco malého tam asi je, ale potvrdit to dr nemůže. Za 2 tydny uz bylo vse OK ![]()
@Dahlia0409 jo to já jsem měla definitivně potvrzeno že je to ok až v 11tt v prvním…protože předtím jsem byla 6+ a byl jen prázdný váček…a pak byly vánoce…takze si mě pozval až po nich s tím že kdyby něco tak pohotovost protože on má dovču…a v tom 11tt tam na mě koukalo mimino a rovnou mi zamavalo na utz ručkou ☺️ podruhé tam nebyly žádne svátky tak jsem šla až v 7+ takže to bylo rovnu i s embryem a srdíčkem hned napoprvé ☺️
@TRG píše: Více
Děkuji za odpověď možná jsem o týden míň tak uvidíme jak se to vezme ![]()
@Vladusxx píše: Více
Tohle mi řijde úplně nej. Někdyi dr zbytečně plaší prvorodičky se zamlklým těhotenstvím.
Na začátku jsem pak u 2. a 3. těhu taky nespěhala, protože když to tam je, tak pak člověk odchází už i se srdíčkem a není třeba se stresovat, jestli se těhu rozvíjí nebo odejde samovolně. ![]()
No to se nedivím že nebylo tak brzy nic vidět. Co by tam tak asi mělo být?
@Švédka87 píše: Více
Já se tady nebavím otom že by tam mělo něco být vidět ale otom že to nesedí že bych byla měsíc těhotná
Logicky nejsi měsíc těhotná, když jsi před měsícem měla poslední MS. Ale těhotenství se počítá od poslední MS i podle ultrazvuku. Ale početí obvykle proběhne dva týdny po MS (může to být týden po, ale i tři týdny po).
Jsem ve 37. tt (13. 3. - začátek poslední MS), ale od oplodnění uplynulo 35 týdnů (27.-28. 3. -ovulace).