Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj=)
Tak se bohužel stalo, že jsem, teď ve svých 18 letech, neplánovaně těhotná. Naneštěstí se tomu tak stalo i přes to, že jsem pečlivě brala HA. Nemůžu si připustit, že bych si někdy pilulku zapomněla vzít. Přes HA je otěhotnění velmi nepravděpodobné… ale asi jsme měli prostě opravdu velkou smůlu.
Sama nevím, jak se rozhodnout=( Jestli mám jít na potrat, nebo si miminko nechat?? Sama bych si jej ráda nechala, ale nevím, jestli bych to zvládla. Jsem ještě na střední škole, ve 3. ročníku, plánovala jsem jít i na výšku.
Co se mého přítele týče, je rozhodnutý pro to si miminko nechat. Je mu 24 let, dodělává Bc. (i když chtěl původně pokračovat na Ing.) a má jistou možnost ihned nastoupit do jedné konkrétní práce, celkem solidně placené. Zároveň si ale nemyslím, že je to ten typ, který by nás (jak se prý často stává) brzy opustil. Podle nejen mě je na svůj věk vyspělejší, než jeho vrstevníci. Také už mnohokrát mluvil o rodině a o tom, že už nehledá jinou ženu, než tu do života.
Tak teda vůbec nevím…
Zajímaly by mě vaše všechny názory na mou situaci. Nikdo kromě mě a přítele to ještě neví. Bojím se reakce rodiny. Prožila jste si některá takhle taky brzké těhotenství? Jak se vyvíjel váš další život? Dá se to zvládnout?
Děkuji moc=)
Jsou tu zajete diskuze a uzavrena skupina mlade maminky tam najdes stejne stare aji mladsi.Ale pohledej.
Ahoooj,
já otěhotněla taky přes prášky a máme krásnou dcerku Zuzanku, jenomže mě je o 7 let víc než tobě.
Záleží hodně na tom jestli se opravdu cítíš na roli maminky?
Je fajn, že máš podporu v přítelovi!!A vysokou si můžeš udělat i dálkově jako spousty jiných maminek
..nebyla bys první a ani poslední!
Ahoj, mě se to sice nestalo, ale pokud děti chcete a je to na cestě, tak proč ne? Vysokou jde dělat i s mimi dálkově, když má muž jistou práci, tak je to taky dobré. Navíc až začnou Tvé kamarádky rodit, tak Ty už budeš mít všechno za sebou. Naopak ony jako bezdětné rády pomohou. Mimi není zase takové omezení života. Rozhodnutí je stejně jen na Tobě. Diskuze Ti v tom nepomůže.
Ahoj!
Chviličku jsem váhala, jak zareagovat, ale nedá mi to. Beru to už všechno asi jinak, ale rozhodně bych těhotenství nenazývala velkou smůlou. Vím, jsi mladá, život před sebou. Já beru těhotenství jako velký dar, který není dán všem. Mám dva kluky a v životě jsem nebyla šťastnější a spokojenější než s nimi. Děsila by mě představa, že půjdu na potrat a později budu chtít mimi a třeba to nepůjde. Myslím, že pokud je Ti přítel oporou a nejsi na to sama, zvládneš to a jednou budeš ráda, že to malé máš. Moc držím palečky, aby ses rozhodla správně! ![]()
ahoj, me po precetni tvyho prispevku hned padlo v pameti,co rekl gyndar moji segre:Ke me chodi karieristky ve35 letech a stezuji si,ze nemuzou otehotnet.je pry pozde.Tim nechci napsat,ze ty bys chtela byt karieristka,chapu,ze mas skolu pred sebou,ze si mela jine plany,ze si se chranila pri sexu maximalne,ale ja bych brala tve tehu jak uz psala Sykorka2 taky jako dar a byla rada,ze to slo.Je tu spoustu holek,co by strasne radi miminko a nejde to.Byla bych rada za to,ze mas (podle toho co pises),skveleho pritele,ktery tve tehu vita.mas aspon o starost min.Rodice mozna zaskocis,ale urcite te budou podporovat a tesit se na male. Ja osobne jsem mela nechci napsat smulu,ale potkala jsem manzela az kdyz mi bylo 27, po 3 letech svatba, jeden potrat,za dalsich 8mesicu druhe tehu a uz mame krasnou holcicku,ale na druhe je pozde.To je jen muj nazor,ze ja osobne se citim stara mit druhe,jsem unavena,tesim se az se zase vyspim poradne…proste to tak citim. nechci mit deti jak schudky a ve 39 nechci byt tehu. ja sama osobne budu moji holcicce rikat,at s tehu trosku specha,aby se snazila najit si praveho partnera a zalozi rodinu jeste ve 20ti letech,a nenechat to na 30. jestli se ji to povede,se teprve uvidi,opravdu to osud nekdy tak nechce.skolu si muzes kdykoliv dodelat (moje mama se 3 detma si dodelavala maturitu a to nam bylo opravdu hodne malo),takze to urcite jde.Preji hodne stesti a spravne rozhodnuti.
Ahojky, tak já bych si mimčo určo nechala… škola se dá dodělat vždycky… Mimčo vždycky mít nemůžeš ( mluvím o neplodnosti třeba) takže za mě - nech si to a držím palečky ![]()
Ahoj, obavam se, ze tady jiny nazor, nez se si dite ani nechat, ani neuslysis. Ja ti dam svoji radu jako bezdetna. Ano, dite je hezka vec, ale…jses pripravena na to ho uzivit, kdyby se s pritelem neco stalo? Opravdu si myslis, ze s ditetem je mozne se naplno venovat skole? Jses pripravena ze se ti bude hure hledat prace ? budes cerstve po materske a praxi mit nebudes, a nedelej si iluze, s ditetem se prace shani opravdu blbe. Jste s pritelem schopni dite dosatecne finance zaopatrit ? nebylo by lepsi, kdyby ste si oba dodelali skolu (hlavne ty tu maturu, protoze se zakladnim vzdelanim jses dneska nic) , nasetrili penizky a pak se vrhli na dite ? nemam nic proti detem, sama ho planuji az dodelam skolu a nasetrime prasule, v dnesni dobe je dite docela dost velky financni zavazek a hlavne i velka zodpovednost. Ja nerikam, ze chci mit dite ve 30, to ne, ale zas na druhou stranu jsem zodpovedna a v zivote bych neprivedla na svet dite, kdyz bych vedela, ze nemam dodelanou skolu a nasetreny penize. Pocitas take s tim, ze jako studentka bez prace pujdes automaticky na 4 letou materskou za 3800? Ano, dite je krasna vec, ale mysli take na sebe a na svoji budoucnost a na budoucnost ditete. Byt dnesni dobe matkou se zakladnim vzdelanim a bez pracovnich zkusenosti opravdu zadna vyhra neni. Mozna, ze muj naroz vyznel jako ze mas jit na potrat…tak to rozhodne mysleny neni, jen objektivne hodnotim, v jake jses situaci a co te ceka…jak se rozhodnes je uz jen a jen na tobe
PS. Moničin nazor, ze skola se da dodelat vzdycky je sice pravdivy, ale ve skutecnosti uz mene realny…cim je clovek starsi, tim hure se mu uci a docela silne pochybuju, ze pri prebalovani plinek a po nevyspalych nocich budes mit jeste naladu na uceni do skoly
karcule - já taky nemám maturu a budu jí dodělávat pak s prckem… A co se týká rodičáku - existuje přepis na otce kdy je rodičák 7600 na 3 roky ![]()
To je věc první… Věc druhá je, že zakladatelka už je těhotná, takže já jsem proti potratu, nikdy bych miminko nedokázala zabít s vědomím nebo nevědomím jestli vůbec budu mít ještě někdy děti ![]()
A ještě dodám, já jsem nepřerušila školu kvůli těhotenství, školu jsem měla už rok přerušenou… ![]()
Taky nebudu psat, at se ditete vzdas. Stalo se a zrejme se budete zkratka muset postarat.
Ano, dite je dar! Ale ja osobne nesdilim nazory prispevatelek, jak vsechno bude v pohode, jak si snadno dodelas skolu, atp.
Uprimne, pokud se rozhodnete osamostatnit se a postavit se na vlastni nohy (a nepomuzou vam financne zabezpeceni rodice), tak to bude hodne tezke..
Na otce to prepsat zrejme nepujde, pise, ze otec je taky student, nema odpracovano
Ahoj, já být na tvém místě, tak bych si mimnko určitě nechala.
Jak píše Karcule, to je všechno sice pravda, ale pokud budeš chtít, tak si tu školu doděláš i později. Jak vypadá, máš fajn přítele a určitě by tě v tom podpořil a rodina snad taky, ne? A peníze jsou v téhle době určitě nezbytné, ale pokud nepotřebuješ žádný velký luxus, tak se dá vyjít i s menšími penězi. Ještě bych se tedy zamyslela nad bydlením, to je taky důležité. Já osobně bych na potrat šla jen v hodně vážném případě, protože riskovat, že už bych nemohla nikdy mt děti, to bych nechtěla. Ale je to můj názor. Ty se na to musíš cítit. A určitě se poraď s rodinou, pokud jsou fajn, tak ti jistě rádi pomůžou!
Držím palečky, hlavně ať se rozhodneš správně a ničeh nelituješ, ať je tvoje rozhodnutí jakékoli!
![]()
Monny89 píše:
A co se týká rodičáku - existuje přepis na otce kdy je rodičák 7600 na 3 roky
Mony, toto u zakladatelky neklapne. Ani tatínek nemá zatím dodělanou školu.
Zpátky k tématu. Jsem proti tomu pořizovat si děti při škole, s tím, že se škola nějak časem dodělá.
Ovšem v případě, že mimi je už na cestě a probojovalo se k Vám i přes antikoncepci, já bych si ho nechala. Takto jsem to měla srovnané v tomto věku i u sebe, že kdyby se stalo tak holt budu mladá maminka a školu nějak dodělám.
Hlavně by mě strašilo, že až bych pak měla tu školu dodělanou, že by se miminko nemuselo povést. Prošla jsem si už potratem (zamlklé těhoteství), je to strašný nápor na psychiku a dokážu si živě představit jak bych vše sváděla na to, že jsem jednou coby mladá byla na potratu schválně a teď už se proto nedaří.
Pokud sebe a to malé uživíte tak do toho jděte, ať pak celý život nelitujete, žes jste to malé dali pryč.
karcule píše:
Ahoj, obavam se, ze tady jiny nazor, nez se si dite ani nechat, ani neuslysis. Ja ti dam svoji radu jako bezdetna. Ano, dite je hezka vec, ale…jses pripravena na to ho uzivit, kdyby se s pritelem neco stalo? Opravdu si myslis, ze s ditetem je mozne se naplno venovat skole? Jses pripravena ze se ti bude hure hledat prace ? budes cerstve po materske a praxi mit nebudes, a nedelej si iluze, s ditetem se prace shani opravdu blbe. Jste s pritelem schopni dite dosatecne finance zaopatrit ? nebylo by lepsi, kdyby ste si oba dodelali skolu (hlavne ty tu maturu, protoze se zakladnim vzdelanim jses dneska nic) , nasetrili penizky a pak se vrhli na dite ? nemam nic proti detem, sama ho planuji az dodelam skolu a nasetrime prasule, v dnesni dobe je dite docela dost velky financni zavazek a hlavne i velka zodpovednost. Ja nerikam, ze chci mit dite ve 30, to ne, ale zas na druhou stranu jsem zodpovedna a v zivote bych neprivedla na svet dite, kdyz bych vedela, ze nemam dodelanou skolu a nasetreny penize. Pocitas take s tim, ze jako studentka bez prace pujdes automaticky na 4 letou materskou za 3800? Ano, dite je krasna vec, ale mysli take na sebe a na svoji budoucnost a na budoucnost ditete. Byt dnesni dobe matkou se zakladnim vzdelanim a bez pracovnich zkusenosti opravdu zadna vyhra neni. Mozna, ze muj naroz vyznel jako ze mas jit na potrat…tak to rozhodne mysleny neni, jen objektivne hodnotim, v jake jses situaci a co te ceka…jak se rozhodnes je uz jen a jen na tobePS. Moničin nazor, ze skola se da dodelat vzdycky je sice pravdivy, ale ve skutecnosti uz mene realny…cim je clovek starsi, tim hure se mu uci a docela silne pochybuju, ze pri prebalovani plinek a po nevyspalych nocich budes mit jeste naladu na uceni do skoly
No to by pak dítě mohli mít jen opravduu ti movitější, v dnešní době…
Pokud je zakladatelka už těhotná, asi bych ji potart rozmlouvala, obzvlášt, když partner už má bc, a je schopný rodinu uživit.....A jsou lidé, kteří i z ničeho vybudují dětátku zázemí.......