Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojda chtěla sem se zeptat jak je to s prohlašením o jménu a příjmením ditěte chci aby měl příjmení po otcovi.Za 2 tydny bych měla rodit musím si to do porodnice vzit ten papir?A znaména to že když bude mit příjmení po otci že už to bude tak i v rodnem listu nebo musime ještě něco vyřídit ohledně rodneho listu maleho diky
Musíš to mít hlavně potvrzený list, o otcovství, pokud myslíš list o prohlášení otcovství, kam se píše příjmení. A pak bude mít dítě příjmení na kterém se shodnete na onom prohlášení.
No chci aby měl přijmeni po otci takže mam jit na matriku a vyřidit si to tam??
Jo, jdi na matriku, ale myslím, že tam musí i otec a podepíše papír! Ten pak vezmeš do porodky společně s papírem o jméně od gyndr.
Zavolej si tam, zda to může podepsat doma, nebo musí před nimi…
Zajdete oba na matriku, oni vám dají vyplněný papír k podepsání, kde otec souhlasí s tím, že je dítě jeho a určíte jaké bude mít příjmení, můžete tam nahlásit i jméno, to pak odevzdáš v porodnici a oni to předají matrikářce, která vystaví rodnej list a tam už bude uvedeno vše tak jak jste podepsali. Papír sebou mít nemusíš, to se může předělat až si půjdete pro rodný list na matriku.
Musíš na matriku pro Prohlášení otcovství - tam dojít s „otcem“ dítěte, mít s sebou rodné listy a OP, tam podepsat, že souhlasí s tím, že dítě bude mít jeho příjmení.. ![]()
A pak ti dá tvoje gyndr., nebo v porodce, nebo na matrice prohlášení o jménu - Kam se píše jméno dítěte holka i kluk, OP rodičů, RČ rodičů, podpis rodičů ![]()
Nám stačilo prohlášení o jménu dítěte, které jsme společně podepsali na matrice. Měli jsme s sebou své občanky a rodné listy
Vyřizuje se to na matrice, musí to podepsat oba na místě a my byli lemplové, takže jsme to řešili až po porodu, podle hesla, proč courat na matriku 2×… U nás se tam musí pro RL dojít, tak jsme uznání otcovství a prohlášení o jménu udělali když jsme si šli pro RL. V porodnici jsem jen nahlásila, že to nemáme zatím vyřešené…
Anička 17 píše:
Ahojda chtěla sem se zeptat jak je to s prohlašením o jménu a příjmením ditěte chci aby měl příjmení po otcovi.Za 2 tydny bych měla rodit musím si to do porodnice vzit ten papir?A znaména to že když bude mit příjmení po otci že už to bude tak i v rodnem listu nebo musime ještě něco vyřídit ohledně rodneho listu maleho diky
Ahojky,
my jsme tohle taký řešily.Zajdete ty a tvůj mužskej na jakoukoliv matriku,sebou si vemte vaše rodné listy a občanky.A ten papír co tam dostaneš vem do porodnice.A mimčo to příjmení už bude mít v rodném listě,který vám také po narození vystaví na matrice.
Také jsme to řešili…
a JEŠTĚ JEDNA RADA
pokud máte každý bydliště jinde a chtěla bys mít prcka nahlášeného u otce, tak ti to tam taky udělají a nebudeš to muset řešit po porodu jinak automaticky bude mít prcek bydliště u tebe
Lenka512 píše:
Také jsme to řešili…a JEŠTĚ JEDNA RADA
pokud máte každý bydliště jinde a chtěla bys mít prcka nahlášeného u otce, tak ti to tam taky udělají a nebudeš to muset řešit po porodu jinak automaticky bude mít prcek bydliště u tebe
A co k tomu potřebuju?? Právě přemýšlím, že bysme to udělali tak aby měl malej bydliště na otce, protože já mám trv. bydliště jinde.. ![]()
vůbec nid…s sebou budeš mít jen občanku a rodný list…a běžžte na matriku v tom městě ( nebo pod které spadá), kde má přítel adresu…
a normálně řekněte, že chcete, aby po porodu bylo dítě hlášeno u otce…a nahlásíš adresu…
oni ti to tam napíšou…a pak to musíš hlásit i v porodnici..
POZOR!!! dost lidí to nechápalo, takže jsem musela každého upozorňovat,že prcek je adresou jinde než já…např. nás chtěli spádově dát k jinemu ortopedovi, v papírech k dětské doktorce měl taky jinou dresu…no sestry nejsou úřednice…ale hlídej si to…
…když jsem byla žádat o rodičák, tak paní mi tvrdila, že malej je určitě hlášenšj u mě…říkám ne, není…je u otce, tak si pak sama volala na matriku, aby si to ověřila…
a pojišťovnu taky.....pořád jsem hlásila, že prcek není u VZP…nevím, jak na to přišli…jsem u MA přítel taky a z porodnice jsme odcházeli s papírama, že je u VZP… ![]()
No, počkej, my už ale to prohlášení o jménu máme vyřízené… A otcovství jsme neřešili, jsme manželé ![]()
Takže už máme všechno vyřízené a teď jenom čekáme na porod… ![]()
Takže tam mám ještě dodatečně dojít a nahlásit to, ale nevím kam přesně
ani co po mě budou chtít ![]()
Adresu máme skoro stejnou, já mám bydliště o ulici dál než manžel… ![]()
AHA…vy už jste manželé…
no, zašla bych na matriku se zeptat, ale myslím, že by bylo potřeba,aby tvůj muž šel s tebou.....